A mézeskalács tipikus karácsonyi sütemény, de abból a fajtából, amit már az ünnepi időszakban is szívesen majszolnak a gyerekek, eszegetnek a felnőttek. Azért, hogy ne kelljen heteket várnod a sütik elkészülte után arra, hogy fogvesztés nélkül beleharaphass, hoztunk egy olyan mézeskalács receptet, ami elkészültét követően azonnal fogyasztható. Sütésre fel!
Egyből puha mézeskalács recept
A tésztához:
- 50 dkg fehér liszt
- 15 dkg porccukor
- 15 dkg margarin
- 1 és 1/2 dl méz
- 1 és 1/2 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 2 tojás sárgája
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
VAGY
- 3/4 tk fahéj
- 3/4 tk gyömbér
- 1/2 tk szegfűszeg
- 1/4 tk szerecsendió

Elkészítés
Keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát egy tálban. Egy másikban pedig a margarint, a mézet, és a két tojás sárgáját. Érdemes kézzel dolgoznod. Ezután egyesítsd a két tálat, majd addig gyúrd, amíg homogén masszát kapsz. Tedd lefedve a hűtőbe 1-2 órára.
Miután kivetted a tésztát, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a tepsit pedig béleld ki zsírpapírral. A tésztát nyújtsd ki körülbelül egy ujjnyi vastagságúra, és vágd ki kedved szerint különböző formákra, majd süsd 8-10 percig.
Várd meg míg meghűl és már kezdődhet is az ünnepi nasizás! Lezárt tárolóban hetekig is puha marad.
A díszítéshez keverj össze 25 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét és egy cseppnyi citromlevet, majd tedd díszítőzacskóba, és kezdődhet is a minták rajzolása.