Édesszájúak és likőrimádok, figyelem! A mézeskalács és a klasszikus karácsonyi tojáslikőr mellet léteznek más ünnepi finomságok is, amiket egyszerűen elkészíthetünk otthon. Ilyen például a hazánkban még nem annyira elterjedt spekuláciusz keksz és likőr, amit igazi különlegességként kínálhatunk a vendégeknek, vagy adhatunk ajándékba.

A spekuláciusz (Spekulatius) egy fűszeres karácsonyi keksz, melynek az eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Egész Nyugat-Európában randkívül népszerű, de az érdem a hollandoké és a belgáké, ők készítették először. A spekuláciuszt tükörkekszként is emlegeítik. Neve a tükör (speculum) szóból ered, mert egy-egy újszövetségből való jelenet tükörképét nyomdázták az édesség tésztájába - így ismertették meg a gyerekekkel Jézus életének történetét. Mutatjuk a házi fűszerkeverék, a keksz és a likőr elkészítését is!

Spekuláciusz fűszekeverék házilag:

  • 7 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt karadmom
  • 1 teáskanál fehérbors

A spekuláciusz-likőr elkészítése:

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín
  • 300 ml vodka
  • 4 teáskanál spekuláciusz fűszerkeverék
  • 5 evőkanál mogyorókrém
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Spekuláciusz-likőrForrás: Shutterstock

Öntsük a habtejszínt egy nagyobb tálba, és enyhén verjük fel. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük szép simára. Kész is! Az elkészült likőrt öntsük díszes csatosüvegbe, így egy masnival átkötve tökéletes karácsonyi ajándék lesz. A spekuláciusz likőr 4-6 hétig eltraható hűtőben.

A fűszeres, ropogós spekuláciusz keksz receptje:

A spekuláciusz keksz alapja egy omlós tészta őrölt mandulával és a speciális fűszerkeverékkel:

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 150 g vaj
  • 125 g barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt kardamon
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 60 g őrölt mandula
  • 300 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
Fűszeres, ropogós spekuláciusz kekszForrás: Shutterstock

Elkészítés: 

1. A vajat, a cukrot és a tojást verjük habosra (legalább 10 percig keverjük!). A fűszereket, a citromhéjat és a darált mandulát keverjük bele.
2. A lisztben keverjük el a sütőport, majd adjuk a vajas keverékhez.
3. A tésztát jól gyúrjuk össze, formázzuk kerekre, fóliázzuk be és tegyük legalább másfél órára hidegre.
4. A tésztát tegyük lisztezett deszkára, nyújtsuk kb. 4 mm vastagságúra. Szúrjuk ki bármilyen kekszformával, tegyük a kekszeket tepsire, és még két órára tegyük hűvősre.
5. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.