Haláljóslás, kotyolás és a gyerekek ijesztgetése - Így telt nagyszüleink Adventje

Forrás: Wikimedia Commons, designyoutrust.com -
karácsony advent divat és dekor magazin nagyszüleink adventje
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évszaknak és minden hónapnak megvan a maga szépsége. Mégis, az év legcsodálatosabb időszakának karácsony havát, decembert tartjuk. Nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is elvarázsolják az ünnepi fényben úszó utcák, a feldíszített ablakok, a város egyre több pontján érezhető forralt bor és sült gesztenye illata.

Ne rohanjunk azonban annyira előre, messze van még karácsony! December pedig nem csak azon a bizonyos három napon tartogat számunkra izgalmat. A népszokások tekintetében az év utolsó hónapja az egyik legsűrűbb és történetileg talán a leggazdagabb. Nem véletlenül, hiszen karácsonyt négyhetes felkészülési időszak előzi meg.

Az Advent minden évben a Szent András-napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét. Idén november 28-án gyújtjuk meg az első gyertyát a koszorún. A hagyomány szerint télelő havában sok húst és a testet felmelegítő ételeket, italokat kell fogyasztani. Ilyenkor jön el a teák, levesek és a fűszeres forralt bor ideje. Az adventi időszakot számos népszokás, hagyomány teszi üdvössé, színessé, viszont egykor tilos volt a zajos mulatság, tánc és a lakodalom.

Az Advent minden évben a Szent András-napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Robert Jager

A mezőgazdasági munkák befejeztével az asszonyok idejük jelentős részét a fonóban töltötték, az volt télen a társasági élet központja. A faluból összegyűlt idősek és fiatalok beszélgettek, énekeltek és játszottak, így múlatták az időt munka közben. Tilos volt azonban a téli asszonyi ünnepekkor és karácsonykor dolgozni, ilyenkor különféle népi varázslatok segítségével megpróbálták kitalálni, ki lesz a fiatal lányok férje.

Az volt a céljuk, hogy mágikus módon segítsék elő a következő év sikereit.

Ha Borbála napján (december 4-én) vízbe tettek egy cseresznyeágat és az karácsonyra kivirágzott, az házasságot jelzett. E napon a mosást nem volt szabad a szabad levegőn szárítani, mert a boszorkányok ilyenkor gyűjtötték össze a rontáshoz szükséges ruhadarabokat. Tilos volt ajándékozni, vagy kölcsönadni, mert az elviszi a háztól a szerencsét.

A gyerekek kedvence Mikulás, vagyis Szent Miklós napja, azonban ez nem volt mindig olyan vidám ünnep. Egykor divat volt az alakoskodás, a jelmezes játék december 6-án. A XX. század előtt a férfiak házról házra jártak, bekormozott arccal, kifordított bundában, hosszú láncokat csörgetve ijesztették meg az embereket, sőt néha meg is verték a járókelőket.

A több száz évvel ezelőtt élt gyerekekhez nem a ma ismert piros ruhás Télapó, hanem egy félelmetes, koromfekete arcú rém, Láncos Miklós látogatott el.

A XX. század előtt Láncos Miklós vagy a Krampusz láncokat csörgetve ijesztgette a gyerekeket Forrás: Wikimedia Commons, designyoutrust.com

A decemberi asszonyi ünnepek közül Luca napja a legjelentősebb. December 13. a téli napforduló kezdete, és az év legrövidebb napja is egyben, amikor szabadon garázdálkodik a gonosz. Ekkor kezdik el készíteni a Luca székét, aminek 9 különféle fából kellett állnia, de vasat nem tartalmazhatott. A mesternek karácsonyig minden nap csak egy picit szabad dolgoznia rajta, úgy, hogy a szentestén tartott misére elkészüljön vele. A templomban a székre felállva megláthatjuk, kik viselnek szarvat, azaz kik a falu boszorkányai. Ezután viszont menekülni kell. A legjobb, ha mákot szórunk el az úton, mert a boszorkák kötelesek azt az utolsó szemig felszedni.

A templomban a székre felállva megláthatjuk, kik viselnek szarvat, azaz kik a falu boszorkányai Forrás: Shutterstock

Kevésbé ismert népszokások is tartoznak Luca napjához, ilyen például a „kotyolás". Az ország nyugati felében e nap hajnalán a fiúk elcsentek valahonnan egy fadarabot és végigjárták a falu házait. Erre a fadarabra térdelve mondták el köszöntőjüket, a háziak ekkor meglocsolták őket, majd a fiúk a fával játékosan megvarázsolták a háznál lévő tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak. A fiúk, akárcsak húsvétkor, ilyenkor is ajándékokat kaptak a köszöntőért.

Luca napján készítették az úgynevezett tollaspogácsát. A pogácsák tetejére egy-egy tollat tettek, majd mindenki kiválasztott magának egyet.

Úgy hitték, akinek a pogácsáján a toll sütés közben megperzselődik, az hamarosan eltávozik az élők sorából.

Az Advent végéhez közeledve, Tamás napjához (december 21.) elsősorban disznóvágással kapcsolatos hiedelmek fűződnek. Az ekkor vágott sertésháj, amit Tamáshájnak is neveznek, a hiedelem szerint kiválóan alkalmas kelések, nehezen gyógyuló sebek, kiütések gyógyítására. Egyes tájakon a hájat összekeverték illatos kerti növényekkel, tömjénnel, szenteltvízzel, mert rontáselhárító erőt tulajdonítottak neki. A népi jóslat szerint, ha Tamás napjának reggelén friss hó borítja a tájat, akkor békés, boldog karácsonyunk lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.