dekor

Csendes méltóság, geometrikus gravitáció - Az idei év ünnepi dekortrendjei

2014.12.09. 06:59

Mint ahogyan minden évben, most is a frankfurti Christmas World vásáron mutatták be az idei év ünnepi derkortrendjeit. A vezető nemzetközi designerekből álló csapat ezúttal is négy kategóriába sorolta a négy leghangsúlyosabb vonalat: lássuk, pontosan milyen színek és formák állnak a Csendes méltóság, a Geometrikus gravitáció, az Árnyékolt egyszerűség és a Csillogó szépség elnevezések mögött.

Csendes méltóság – összefüggő formák, elegáns anyagok és kifinomult pasztellszínek jellemzik

Egyértelműen az elegáns megjelenést kedvelők kedvence lesz ez az idei trend. Ennek a stílusnak a középpontjában a harmóniára való törekvés és a formai egyszerűség áll, visszafogott ázsiai hatásokkal kiegészítve. A domináns színek a barack, a lila, a menta, a világoskék, ezen felül a mandulafehér, a sötétbarna és a lakkfekete kihangsúlyozzák ennek a trendnek a tekintélyét. Jól illenek ide az olyan elegáns anyagok, mint a kerámia, a finoman színezett fa, a szatén vagy a selyem. Mintákban az ornamentikus és ázsiai motívumok hódítanak, akár finom vonalú tintafestéssel kiegészítve.

Geometrikus gravitáció - erős kontrasztok, élénk színek, hangsúlyos minták

Hangsúlyos, formális, logikus – ettől a határozott tulajdonságokkal rendelkező stílustól nem állnak távol a fekete-fehér kontrasztok, amelyeket a halvány bézs és a világosszürke színek tehetnek még izgalmasabbá, illetve a hatalmas és meghatározó geometriai minták. Az erős, telített színek – a mélykék és az intenzív sárga -, amelyek egyenletes felületeken jelennek meg, tovább emelik a stílus komolyságát. A geometriai minták – vonalak, karikák, téglalapok és rombuszok mozgalmas, változatos képet mutatnak. A stílusra jellemző op-art, azaz optikai művészetre emlékeztető minták lehetővé teszik, hogy optikai hatásuk révén a mozgás és a vibrálás érzetét keltsék. Alapanyagok közül a hűvös fém, a fényes lakk, a divatos műanyag, az üveg, a kerámia a jellemző. A vizuális hatást emeli a matt, a fényes és az áttetsző anyagok keveredése. Magas minőségű, keményített textilek teszik teljessé a hatást.

Árnyékolt egyszerűség – kifejező anyagok, sötét színek

Nyugodt, szerény, két lábbal a földön járók kedvence lehet ez a stílus: magas minőségű alapanyagok – a kő, a beton, a márvány, a feldolgozatlan pala, a bőr – higgadt színekkel kombinálva. A földszínek a sötétkékkel, a burgundival, a gesztenyebarnával remekül harmonziálnak, kontrasztként pedig bevethetünk egy kevés hűvös violaszínt is. A stílus emelkedettségét némi krómmal, bronzzal és rézzel emelhetjük ki. Mintákban a természet motívumai köszönnek vissza.

Csillogó szépség – intenzív színek, virágos minták és szimbolikus motívumok kaleidoszkópja

Dinamikus stílus tele képzelettel, fiatalsággal, örömmel. A provokatív, élénk színek – a napsárga, a lazac, a kármenpiros, a levendulakék, a türkiz, és a benzin színek – egzotikus virágokkal, klasszikus figurákkal jelennek meg. Alapanyagban előtérbe kerülnek a laza szövések, a csipkék, a színes üveg vagy műanyagok, az irizáló fóliák, a konfettik és a kövek. Fontos eleme ennek a stílusnak a fotóprintek, a fantasy-minták – ezek hangsúlyozzák ki ezt a modern, ironikus, nem megszokott trendet.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK