recept

A Life.hu kedvenc karácsonyi sütijei - eláruljuk legféltettebb receptjeinket

2014.12.24. 08:12

A Life.hu szerkesztőségében a karácsony előtti napokon mindig egymást érik a finomabbnál finomabb sütik. Ilyenkor senki nem fogyózik, nincs diéta, nincsenek szigorú szabályok. 

Most eláruljuk, melyek a mi kedvenc karácsonyi édességeink - ezeket minden évben megsütjük és együtt falatozunk belőlük az ünnepek előtt. Ha van kedved, készítsd el őket te is! Garantált lesz a siker!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Menyes Barbara - az Ez zsír!, a Trend és az Utazás rovatok vezetője. Kedvenc karácsonyi sütije a diós kosárka, amit édesanyjával együtt készítenek minden évben.

Diós kosárkák

Hozzávalók30 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 1 cs vaníliás cukor 
A töltelékhez: 2 tojásfehérje, 10 dkg cukor, fél citrom leve, 15 dkg dió, baracklekvár

Forrás: Life.hu

Elkészítése: Összegyúrjuk az alapanyagokat, linzertésztát készítünk belőle, a hűtőben 30 percet állni hagyjuk. Ha lágy a tészta, tegyél hozzá még egy kevés lisztet. Diónyi darabokat formálunk, melyeket belenyomkodunk a formába. A kosárkákba pöttyintek 1-1 teáskanál baracklekvárt, majd jöhet a töltelék. A tojást egy csipet sóval és a citromlével felverem, utána lassan adagolom a cukrot, amivel kemény habbá verem. Ehhez a kemény habhoz fakanállal finoman hozzákeverem a diót, hogy ne törjön meg. A habot elosztom a kosarakban. 170-180 fokon 20 percig sütöm, a tésztának nem kell megbarnulnia.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Mengyán Eszter: főszerkesztő-helyettes. A csokis-narancsos muffin az egész család kedvence. Az íze, az illata és a közös sütés minden pillanata bearanyozza az ünnepeket.

Csodás csokis muffin

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 tojás, 3 ek barackíz nagymama lekvárjából, 5 dkg kakaópor, 5 dkg étcsokoládé

Forrás: Life.hu

Elkészítése: Keverd össze a lisztet a sütőporral, a kakaóporral egy tálban. Egy másikban keverd össze a tojást a vajjal, a cukorral és a barackízzel, majd keverd össze a két tál tartalmát. A végén kerüljenek bele a durvára vágott csokidarabok. 170 fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül 25 percig. Karácsonykor szépen díszítsd ki!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Kassai Tini - a Dr. Life és a Törd meg a csendet! rovatok vezetője. Kedvence a nosztalgia hókifli, amelyet párja előző feleségének dédnagymamájától örökölt a család.

Nosztalgia hókifli

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg zsír, 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, csipetnyi só, 1 kávéskanál porcukor

Forrás: Life.hu

Elkészítése: A szobahőmérsékletű zsírt habverővel pár percig verjük, belemorzsoljuk az élesztőt, kicsit elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, tejfölt, sót, porcukrot és kézzel összegyúrjuk. Érdemes este nekiszaladni, mert egy éjszakát pihentetni kell a tésztát a kamrában - nem a hűtőben. Másnap reggel lisztezett deszkán kb 2-3 mm-re nyújtjuk és tetszés szerinti méretű köröket szaggatunk. A tölteléket a kör közepébe rakjuk, félbehajtjuk, kicsit összenyomkodjuk a kiflicskék szélét és előmelegített - közepesen forró sütőben – kb. 20 percig sütjük. Nem kell megpirítani a tésztát, mert gyorsan szárad, akkor jó és akkor marad omlós, amikor már érezhetően szikkadt a tészta, de még alig van színe. Még forrón kell porcukorba forgatni. A töltelék lehet mák, dió, mandula vagy gesztenye, esetleg az évek óta a kamra polcán kuksoló szilvalekvár - ezt úgyis a család ízlése határozza meg.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK