A jövő legjobban fizetett szakmái – ezeknek érdemes tanulni

Profession2015 szakma foglalkoztatás álláskeresés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már nem az az álma egy tinédzsernek, hogy egész nap papírokat tologasson egy irodában. Ennél sokkal izgalmasabb és korszerűbb munkára vágynak, amivel ráadásul jobban is kereshetnek – esetleg külföldön is dolgozhatnak. Aki igazán előrelátó, az az alábbi szakmák közül válogat, mert ezek lesznek nemzetközi szinten a legkeresettebb és legjobban fizetett állások a jövőben.  

A mai tinédzsereknek könnyebb dolguk van, mint elődeiknek, legalábbis ami a tanulást illeti – rendelkezésükre áll a világháló és a különböző, modern számítógépes szoftverek. Ráadásul az információs technológia világa érdekli is a fiatalokat, ami nagy szerencse, mert a jövőben szinte minden jól fizető álláshoz szükség lesz a felhasználói alapoknál magasabb szintű, átfogóbb tudásra. Robbanásszerűen nőtt meg a közelmúltban az érdeklődés a számítógépes szoftverek illetve a különböző telefonos alkalmazások és játékok fejlesztése iránt. De ugyanígy, egyre népszerűbbek a televíziós show-műsorok és az interneten közzétett rövid videók is, így feltételezhetően a médiában is egyre nagyobb szükség lesz olyan emberekre, akik a videogyártás területén nyújtanak kimagaslót. Íme, a jövő legkeresettebb szakmái.

Forrás: Thinkstock

Videojáték-fejlesztő

Egyre több gyerek egyre több időt tölt a számítógép előtt, és szívesen játszanak a különböző játékokkal. Hogy nevelési és egyéb szempontból ez mennyire jó, az más lapra tartozik, mindenesetre ez a tendencia az idő előrehaladtával folyamatosan nő. A videojáték-ipar robbanásszerűen nőtt az elmúlt években, így egyre nagyobb szükség van kiváló szakemberekre ezen a területen. Így a játékok ötletgazdái, a programozók, a menütervezők, a designerek, akik az egyes játékok arculatát tervezik, a 2D és 3D-s animációs tervezők, a grafikusok és a szövegírók jó eséllyel kapnak majd munkát a jövőben. És mivel ezeknek a játékoknak a többsége angol nyelvű, természetesen az erős idegennyelv-tudást is kamatoztatni, fejleszteni tudják majd a fiatalok munkáik során.

Etikus hacker

Külföldön már bevett gyakorlat, de Magyarországon is egyre nagyobb az igény arra, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát etikus hackerek teszteljék. Gondoljunk csak az elmúlt években megszaporodó, bankok elleni támadásokra, amikor is különböző támadások fenyegették a folyószámláinkat. Az Ethical Hacking képzések során megszerezhető tudás és új biztonsági szemlélet ma már szinte minden cég és biztonsági szakember számára elengedhetetlen. Az üzleti titkok elveszítése, kiszivárgása, egy informatikai rendszer leállása, vagy az ügyfelek bizalmának elveszítése a kis- és nagyvállalatokat egyaránt megrendíti. Egy etikus hacker az összes ismert támadási módszert ismeri, ismeri a hackertámadások lehetséges forgatókönyveit. Tesztelni tudják a rendszerek biztonságosságát, hamarabb észreveszik az ellenük irányuló támadásokat, és hatékonyan tudnak ellenük védekezni.

Kereskedelmi búvár

Ez a szakma inkább azoknak való, akik külföldön képzelik el a jövőjüket. Habár itthon is van lehetőség ilyen munkát végezni - például roncsokat emelni ki a Dunából -, azokban az országokban, amik a tengerek mellett helyezkednek el, nagyobb eséllyel indulunk. Kalandvágyó fiatalok igazi paradicsoma – könnyű- és mélytengeri búvárok a különböző, víz alatt üzemelő rendszerek kiépítését vagy a már meglévő vezetékek javítását végzik. Szennytisztító telepek vagy olajfúró tornyok víz alatti részeinek meghibásodását orvosolják. Ehhez a munkához mérnöki diploma szükséges, idegennyelv-tudás, illetve különböző búvárszakvizsgák.

Forrás: Thinkstock

Kriminalisztikai technikus

A különböző bűnügyi sorozatoknak, mint például a CSI helyszínelőknek köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés a törvényszéki elemző, bűnügyi helyszínelő, kriminalisztikai technikus, vérelemző munkák iránt. Ez persze örvendetes, hiszen egyre nagyobb a bűnözési arány világszerte, egyre több a felderítetlen gyilkossági ügy, illetve a kifinomult módszerekkel elkövetett bűnügyek. Éppen ezért egyre nagyobb szükség is lesz a jövőben megfelelő végzettséggel és szaktudással rendelkező emberekre. Persze az érdekfeszítő tévésorozatokból a munka érdekesebb részét ismerhetjük meg, azt a véget nem érő dokumentációs háttérmunkát, elemzések készítését nem, ami szintén ehhez a szakmához tartozik. A biológia, kémia szakos diploma megszerzése mellett különböző kriminalisztikai szakirányokon is jól kell teljesíteni, megfelelő nyelvtudással kell rendelkezni – így lehet esély akár külföldön is elhelyezkedni.

Videoszerkesztő

A digitálisvideo-szerkesztők képesek különböző anyagok digitalizálására, szerkesztésére, vágására és a különféle effektek létrehozására. Egy ilyen szaktudással rendelkező munkaerőre szükség van az egyre népszerűbb tévés szórakoztató vetélkedők, valóságshow-k terén, de ugyanígy a különböző hírközlő szervezeteknél is – ma már az interneten is egyre több videót láthatunk. Felsőfokú nyelvtudással és szakirányú végzettséggel rendelkezők biztosan találnak majd munkát ebben a szakmában.

Itthon ez a helyzet

Az apróhirdetési portál megvizsgálta, hogy a feladott hirdetések alapján melyek a legkelendőbb munkakörök. Az eredmények szerint Magyarországon ma értékesítőkre van a legnagyobb igény, minden tizedik hirdetésben „sales” jellegű munkára keresnek jelentkezőt. Kiemelkedően népszerű szakma a szerelőké is, minden nyolcadik hirdetés nekik szól. Pénzügyi tanácsadókra, takarítókra, gépkocsi vezetőkre is szükség van, valamint a vendéglátóipar is jó eséllyel felszipkázza az állástalan szakácsokat, pultosokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.