kisdumások méregtelenítés ezerjófű emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ógörög monda szerint a Kheirón nevezetű kentaur sebesülését ezerjófűvel gyógyították, állítólag innen ered a növény tudományos neve is. Az ezerjófű azonban - ahogy neve is mutatja - még rengeteg bajra lehet gyógyír, többek között a túlsúly leküzdésében is segíthet.

Segíti az emésztést

Az ezerjófüvet már az ókorban és a középkorban is megbecsülték, azóta az Észak-Amerikában és egész Európában honos növényt rengetegen használják különféle problémákra. A hazai erdőségekben, réteken három fajtája fordul elő: a keskenylevelű ezerjófű, a beszédes nevű csinos ezerjófű, de a leggyakoribb a kisezerjófű. Azt jó tudnod, hogy mindhárom védett gyógynövény, így a szabadban nem szedhetők. Patikákban, bioboltokban azonban könnyen hozzájuthatsz, teakeverékekben emésztésserkentő hatását használják ki, de segíti az epetermelést, tisztítja a vért, illetve bélrenyheség és májbántalmak esetén is jól jön. Különböző gyomorlikőröknek elengedhetetlen összetevője, de olcsóbb sörökben is felhasználják komló helyett. Legyengült állapotokban, vagy csak kellemetlen puffadás ellen is hatásos.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fogyókúrához ideális

Bár a teája kissé keserű ízű, méregtelenítés, fogyókúra esetén érdemes napi egy-két csészényit elfogyasztanod belőle: tele van antioxidánsokkal, gyorsítja az anyagcserét, segít a méregtelenítésben, illetve a zsírok lebontásában.

Hajmosáshoz is használhatod

A növényt korábban még lázcsillapításnál is használták, innen ered népi neve is: a tüzes ember virága. Emellett külsőleg vérzéscsillapító, sebgyógyító, fertőtlenítő szer, így a növény föld feletti részeiből készített főzettel sokak sebét gyógyították. Ugyanez a főzet hajmosáskor is jó szolgálatot tehet: nemcsak az esetlegesen összeszedett tetvektől szabadítja meg a hajkoronát, de a hajhullást is gátolja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így használd:

A főzethez negyven grammnyi teafüvet szórj egyliternyi vízbe, majd forrald pár percig. Mikor lehűlt, naponta dörzsöld be vele a fejbőrödet, de sebeknél vagy bőrhibáknál is kipróbálhatod áldásos hatását - állítólag még a szeplőket is segít halványítani. Teáját viszont ne fogyaszd tíz napnál tovább, gyomor- és nyombélfekély esetén pedig egyáltalán nem ajánlott.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.