Elkezdődött az iskola, állandóan beteg a gyerek! – Így előzd meg a bajt!

Forrás: Thinkstock -
kisdumások vitamin óvoda járvány iskola probiotikum hasmenés multivitamin kamilla nátha prebiotikus gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz nemcsak a gesztenye és a színes levelek szezonja, hanem a különböző betegségeké is. Az óvodában, iskolában egyik gyerek fertőzi a másikat, sokszor úgy tűnik, soha nem ér véget ez az időszak. Mit tehetünk annak érdekében, hogy valamelyest védetté tegyük a gyerekünket a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók ellen?

A megelőzés a legfontosabb

Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy a szappannal való kézmosás a mindennapi rutinja része legyen. Ahogy megérkezik az iskolába, óvodába, azonnal mosson kezet, hiszen a közlekedési járműveken és az utcán rengeteg kórokozó kerülhet a kezére, ami egy óvatlan mozdulattal máris a szájában landolhat, vagy éppen egy kilincsen, amit aztán egy másik gyerek is megfog.

Forrás: Thinkstock

A bélrendszert is érdemes felkészíteni a kritikus időszakra

Nagyjából egy időben azzal, hogy közösségbe megy a gyerek - tehát az őszi-téli időszakban - nagy valószínűséggel esik át egy néhány napos, hasmenéssel, hányással járó bélfertőzésen. Ezt megelőzendő, érdemes a gyerek bélflóráját kissé felturbózni egy kis pro- és prebiotikummal. A probiotikumok hatásosak az egészséges gyermekek heveny virális hasmenésének befolyásolásában, akár egy teljes nappal megrövidítik a hasmenés időtartamát, de csak akkor, ha korán alkalmazzák őket. Ha már megtörtént a baj, a legjobb orvosság a pihenés, egy-egy csésze kamillatea elfogyasztása, és diétás étrend alkalmazása. Feltétlenül figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, mert a kiszáradás veszélye mindig fennáll. A hasmenés alatt és a gyógyulás után 4-5 napig javasolt a tejfehérjementes étrend.

Amikor a 100 darabos papír zsebkendő sem elég

A cseppfertőzéssel terjedő felső légúti betegségek ellen talán a legnehezebb védekezni – ha egy közösségbe bekerül egy náthás gyerek, és ott tüsszent, köhög, szinte biztosak lehetünk benne, hogy néhány napon belül a mi gyermekünk is tüsszögve, orrot fújva fog hazatérni. A vitaminban és megfelelő tápanyagokban és nyomelemekben gazdag étrenddel és a különböző, gyerekeknek készült multivitaminokkal kellőképpen felkészíthetjük az immunrendszert erre az időszakra is.

Forrás: Thinkstock

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amíg az orrváladék áttetsző, könnyedén kifújható vagy leszívható, csak egyet-egyet köhécsel, láztalan, addig egyszerű náthával van dolgunk, ami otthon kezelhető. Ilyenkor is fontos az orrtoalett, azaz az orrsprék, orrcseppek használata. Orvos segítségét kell kérni a nyugalmat zavaró köhögés esetén illetve akkor, ha hányás, láz, sűrű, zöld orrváladék jelentkezik.

A kötőhártya-gyulladás az egyik legfertőzőbb betegség

A kötőhártya-gyulladás tünetei a csipásodás, piros elváltozás a szemfehérjén. Amíg nem kerül a gyerek az orvosi rendelőbe, addig egy kis kamillateával le lehet mosni, de ez meggyógyítani nem fogja. Az orvos szemcseppet, kenőcsöt ír fel és azonnal ki fogja tiltani a gyereket a közösségből, mert rendkívül fertőző betegségről van szó, ami ráadásul könnyen és gyorsan terjed. Megelőzni csakis az immunrendszer megfelelő karbantartásával lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.