náthavitaminóvodaiskolagyerekprobiotikumjárványhasmenésmultivitaminprebiotikuskamillakisdumások

Elkezdődött az iskola, állandóan beteg a gyerek! – Így előzd meg a bajt!

2014.10.02. 12:00

Az ősz nemcsak a gesztenye és a színes levelek szezonja, hanem a különböző betegségeké is. Az óvodában, iskolában egyik gyerek fertőzi a másikat, sokszor úgy tűnik, soha nem ér véget ez az időszak. Mit tehetünk annak érdekében, hogy valamelyest védetté tegyük a gyerekünket a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók ellen?

A megelőzés a legfontosabb

Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy a szappannal való kézmosás a mindennapi rutinja része legyen. Ahogy megérkezik az iskolába, óvodába, azonnal mosson kezet, hiszen a közlekedési járműveken és az utcán rengeteg kórokozó kerülhet a kezére, ami egy óvatlan mozdulattal máris a szájában landolhat, vagy éppen egy kilincsen, amit aztán egy másik gyerek is megfog.

Forrás: Thinkstock

A bélrendszert is érdemes felkészíteni a kritikus időszakra

Nagyjából egy időben azzal, hogy közösségbe megy a gyerek - tehát az őszi-téli időszakban - nagy valószínűséggel esik át egy néhány napos, hasmenéssel, hányással járó bélfertőzésen. Ezt megelőzendő, érdemes a gyerek bélflóráját kissé felturbózni egy kis pro- és prebiotikummal. A probiotikumok hatásosak az egészséges gyermekek heveny virális hasmenésének befolyásolásában, akár egy teljes nappal megrövidítik a hasmenés időtartamát, de csak akkor, ha korán alkalmazzák őket. Ha már megtörtént a baj, a legjobb orvosság a pihenés, egy-egy csésze kamillatea elfogyasztása, és diétás étrend alkalmazása. Feltétlenül figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, mert a kiszáradás veszélye mindig fennáll. A hasmenés alatt és a gyógyulás után 4-5 napig javasolt a tejfehérjementes étrend.

Amikor a 100 darabos papír zsebkendő sem elég

A cseppfertőzéssel terjedő felső légúti betegségek ellen talán a legnehezebb védekezni – ha egy közösségbe bekerül egy náthás gyerek, és ott tüsszent, köhög, szinte biztosak lehetünk benne, hogy néhány napon belül a mi gyermekünk is tüsszögve, orrot fújva fog hazatérni. A vitaminban és megfelelő tápanyagokban és nyomelemekben gazdag étrenddel és a különböző, gyerekeknek készült multivitaminokkal kellőképpen felkészíthetjük az immunrendszert erre az időszakra is.

Forrás: Thinkstock
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Amíg az orrváladék áttetsző, könnyedén kifújható vagy leszívható, csak egyet-egyet köhécsel, láztalan, addig egyszerű náthával van dolgunk, ami otthon kezelhető. Ilyenkor is fontos az orrtoalett, azaz az orrsprék, orrcseppek használata. Orvos segítségét kell kérni a nyugalmat zavaró köhögés esetén illetve akkor, ha hányás, láz, sűrű, zöld orrváladék jelentkezik.

A kötőhártya-gyulladás az egyik legfertőzőbb betegség

A kötőhártya-gyulladás tünetei a csipásodás, piros elváltozás a szemfehérjén. Amíg nem kerül a gyerek az orvosi rendelőbe, addig egy kis kamillateával le lehet mosni, de ez meggyógyítani nem fogja. Az orvos szemcseppet, kenőcsöt ír fel és azonnal ki fogja tiltani a gyereket a közösségből, mert rendkívül fertőző betegségről van szó, ami ráadásul könnyen és gyorsan terjed. Megelőzni csakis az immunrendszer megfelelő karbantartásával lehet.

 

Címkék: