kisdumások virág ültetés család főzés program festés beteg gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor beteg a gyerek, mást se csinál, csak fekszik az ágyban, te pedig hősiesen ápolod. De mi van akkor, ha úgy kell otthon tartanod az örökmozgót, hogy nem lázas, nem érzi magát rosszul, sőt, tulajdonképpen semmi baja. Az maga az armageddon – mondhatnánk, de mutatunk néhány trükköt, amivel megkönnyítheted ezeket a napokat. 

Tegyük fel, bárányhimlős a gyerek. Túl van a nehezén, nem lázas, nem köhög. A piros kis kiütések is gyógyulóban vannak már, de közösségbe még nem mehet. Az a néhány nap, amit ilyenkor otthon töltötök, maga lehet a pokol, ha nem vagy elég kreatív. A gyerek unja az otthoni játékokat, nincs kedve megnézni a századik mesét és még csak véletlenül sem ül le a szobájában egy izgalmas könyvvel.

Forrás: Thinkstock

Hagyd, hogy segítsen főzni! Sőt, hagyd, hogy ő maga főzzön!

7-8 éves kortól a munka nagy részét már rábízhatod a gyerekre. Gondolj ki valami egyszerű ebédet, amihez nem kell hosszas előkészület és kérd meg, hogy ma főzzön ő helyetted – ezt a kihívást valószínűleg nem fogja visszautasítani. Te csak foglalj helyet kényelmesen és mondd az instrukciókat. A zöldségek vagy hús feldarabolásában azért segíthetsz neki, de ha például főzeléket készítetek, erre sem lesz szükség. Jó móka lehet ez mindkettőtök számára, és egy egész délelőtt lekötheted az energiáit.

Fogd be a házimunkára!

A gyerekek, ha hiszed, ha nem, szeretnek takarítani, főleg, ha van motivációjuk. Ez utóbbi lehet egy régóta vágyott játékfigura, egy finom süti ebéd után. Oszd fel a feladatokat – övé lehet a portörlés, a vécétakarítás, a felmosás is. Lehet, hogy nem lesz minden tökéletes, de ezúttal nem is az a cél, hogy ragyogjon az egész lakás, hanem hogy lekösd az unatkozó gyereket valamivel.

Játsszatok kertészeset!

Ez ugyan eléggé nagy kosszal jár, de nemcsak egy alkalommal, hanem akár minden napra nyújt némi elfoglaltságot. Ha sok újságpapírt teszel a munkafelületre, nem kell utána órákig takarítanod. Vegyél a kertészetben néhány palántát, virágföldet és kezdődhet a móka! A gyerekek imádnak kertészkedni, fiúk-lányok egyaránt. Az ültetés maga, a locsolás, az elszáradt levelek, virágok lecsipkedése mindig jó szórakozás.

Forrás: Thinkstock

Íme, a művész!

Vegyél egy nagyobb festővásznat – ez ugyan nem éppen olcsó mulatság, de ha szemfüles vagy, a nagyobb áruházakban jó kis akciókat is kifoghatsz. Tedd le a földre, tedd mellé a vízfestéket, temperát, adj a gyerekre egy köpenyt vagy egy olyan pólót, amit nem sajnálsz és hagyd, hogy a azt csináljon a felületen, amit csak szeretne. Használhat ecsetet, de festhet akár a kezével is. Órákig ellesz majd, és az elkészült műalkotás aztán a szobája falára is felkerülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.