A jó és a rossz baktériumok harca – a bélflóra szerepe az egészségben

Forrás: Thinkstock -
bélflóra immunrendszer kisdumások gomba egyensúly baktérium szervezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bélflórában élő baktériumok, vírusok, gombák egyensúlyban, szimbiózisban élnek együtt. De mi történik, ha ez az egyensúly felbomlik és mi ennek a következménye? 

A bélflóra az emésztőtraktus területén található, baktériumok és mikroorganizmusok alkotják, melyek a vastagbélben szaporodnak. Létezésük az immunrendszer működése szempontjából kiemelkedően fontos: képesek meggátolni a bél nyálkahártyáján lévő vírusok, gombák, baktériumok és paraziták szaporodását.

Forrás: Thinkstock

Az egészséges bélflórát – ami a tápanyagok lebontásához szükséges enzimeket termel, segíti a kalcium, vas, és a magnézium felszívódását, K- és B-vitaminokat állít elő, és az immunrendszert ellenanyag termelésére készteti - többnyire az úgynevezett jó baktériumok, és kisebb százalékban az úgynevezett rossz baktériumok alkotják. Ha ez az arány eltolódik, akkor felléphet a túlzott gázképződés, gyulladásos betegségek, gyomor- és bélhurutok.

De mitől borulhat fel az egyensúly?

Gyakorlatilag bármitől – egy hosszabb gyógyszeres, esetleg antibiotikumos kezelés következtében, a helytelen táplálkozástól, például egy túl sok fehérjét és finomított szénhidrátot tartalmazó étrend fogyasztásától, de a stresszes életmód, a dohányzás és a mozgás hiánya is hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának felborulásához. Ha pedig ez megtörténik, a rossz baktériumok, gombák, vírusok szaporodásnak indulnak.

Az biztos, hogy ilyet csak nagyon kevesek láttak!

Hollandiában megnyílt a világ első, mikroorganizmusokat bemutató állatkertje, amely lehetővé teszi, hogy bárki számára láthatóvá váljanak a világ legapróbb élőlényei. Több mint 12 év előkészítő munka után Maxima királyné nyithatta meg a világ első mikroba-állatkertjét, amely Amszterdamban található. Minden emberi testen mikrobák milliárdja él - az élet lehetetlen lenne nélkülük. A baktériumokkal, vírusokkal és más egysejtű organizmusokkal kapcsolatos tudatlanság és a tőlük való félelem azonban meglehetősen nagy - fogalmazott az amszterdami intézmény.

Forrás: Thinkstock

Miből veheted észre, hogy baj van?

Krónikus fáradtság, hangulatingadozás, migrén vagy izomfájdalom tapasztalható. A rossz emésztés miatt - hasfájás, puffadás, székrekedés, vagy hasmenés - súlyproblémák léphetnek fel, a lehelet is rossz szagúvá válhat.

Egy jó megoldás

A probiotikumok segítenek megőrizni és visszaállítani a megfelelő egyensúlyt a bélflórában. Ezek vény nélkül beszerezhetők a gyógyszertárakban, és a bélflóra egyensúlyának helyreállításával a szervezet állapotát javítják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.