betegségételmérgezéskezeléskórokozókisdumások

Mi folyik odabent? Ételmérgezés!

2014.10.13. 19:36

Az ételmérgezés nemcsak igen kellemetlen, de mivel veszélyes is, nem árt időben felismerni és megkezdeni a kezelését. Íme, minden, amit erről a jelenségről tudni érdemes. 

Az ételmérgezés igen gyakori emésztőrendszeri megbetegedés. Émelygés, hányás, hasmenés, esetenként láz és gyengeség a leggyakoribb tünetei. Hátterében baktériumok, vírusok, gombák és paraziták is állhatnak – ezek leggyakoribb táptalaja a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt tojásos, tejfölös, gombás ételek, tejszínes krémek, fagylaltok, főtt tészták, belsőségekből készített ételek. A biztos diagnózist az ételminta, illetve a széklet bakteriológiai vizsgálata adja.

Forrás: Thinkstock

Ételmérgezés és ételmérgezés között is van különbség

A gastralgiás típus jellemzői a gyomortáji nyomó vagy görcsös fájdalom, hányingerrel. Hányás, hasmenés rendszerint nincs. A mérgezés enyhe lefolyású, spontán javul, illetve gyógyul. Könnyen összetéveszthető a gyomor túlterhelése vagy étrendi hiba következtében jelentkező hasonló tünetekkel. A gastritises típusra az előbbi típusnál felsorolt tüneteken kívül a hányás is jellemző, míg a gastroenteritises típust többnyire Salmonellák okozzák - hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji görcsös fájdalom, hidegrázás, gyakran 40 fokig emelkedő láz jelentkezik.

Óvakodj a kiszáradástól!
A súlyos folyadékvesztés jelei a beesett szemek, a bőr rugalmatlansága, szomjúság, a száj, illetve az ajkak kiszáradása, ritka vizeletürítés.

Ezt tedd, ha már megtörtént a baj

Az első és legfontosabb a diéta - ennek feladata a gyulladt gyomor-bél nyálkahártya izgalmának csökkentése. Ennek érdekében 12 órán keresztül érdemes koplalni. Ezután először pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, banán, keserű tea lehet az étrend. Az elvesztett folyadékmennyiséget pótolni kell. Mindezek betartásával az ételmérgezés rendszerint egy napon belül gyógyul.

Forrás: Thinkstock

Ha odafigyelsz, elkerülheted a betegséget

Az alapos hőkezelés - főzés, sütés - az esetleges baktériumokat elpusztítja. A baktériumok az elkészített ételekben újra elszaporodhatnak, ezért a megfelelő csomagolásra, hűtésre, fogyasztás előtti újbóli hőkezelésre gondosan ügyelni kell. Ezen túl az étkezések előtti alapos kézmosással is védekezhetsz a kórokozók ellen. 

 

Címkék: