Három könnyű, gyomorkímélő vacsora – finomak, egészségesek és gyorsan elkészülnek

Forrás: Thinkstock -
kisdumások Vacsora gyomor család könnyű egészség étkezés fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napi rohanás után, este, mikor hazaérünk, hajlamosak vagyunk jól megtömni a hasunkat – általában ilyenkor eszünk főtt ételt és sokszor nem törődünk vele, hogy a késői órákban nem szabadna semmilyen nehéz, zsíros ételt fogyasztanunk. Pedig lefekvés előtt a legkevésbé sem ajánlott megterhelni a gyomrunkat – ez sokszor álmatlan éjszakákhoz, vagy akár gyomorrontáshoz vezethet. Ezt elkerülvén ajánlunk most három könnyen elkészíthető, finom és nem utolsósorban egészséges vacsorát. 

Bazsalikomos-mentás bulgur

Hozzávalók: 100 g bulgur, 6 karika padlizsán, 6 karika cukkini, 8 db olajbogyó, friss menta (6-8 levél), friss bazsalikom (8-10 levél), lenmag, kis túró, 20 dkg csirkemell, kis metélőhagyma, chili, bors, 2 gerezd fokhagyma

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Vágd a csirkemellet apró kockákra, sózd meg, majd egy gerezd apróra vágott fokhagymával ízesített vajon pirítsd meg. Kevés vízzel felöntve párold. A padlizsánt sózd meg, hagyd állni, majd a cukkinivel együtt vágd fel apró kockákra. Ezt egy külön serpenyőben vajon futtasd meg, és kezdd el párolni. Fűszerezd kis borssal, chilivel, add hozzá a másik gerezd apróra vágott fokhagymát és az olívabogyókat. Miután megpárolódott, szórd meg friss mentával, bazsalikommal és lenmaggal. Keverd el a bulgurral és a hússal, majd morzsolj rá egy kevés túrót.

Magos-céklás zöldségek csirkemellel

Hozzávalók a zöldségkörethez: 1 db cékla, 4 db burgonya, 1 közepes db cukkini, 15 dkg fetasajt, 3 ek hántolt, sótlan napraforgómag, 1 ek lenmag, 1 dl napraforgóolaj, 1 dl víz, 1 kávéskanál őrölt köménymag, ételízesítő, bors ízlés szerint. Hozzávalók a sült csirkemellkockákhoz: 50 dkg csirkemellfilé, 1 dl napraforgóolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint. Hozzávalók a bazsalikomos salátához: 1 közepes fej jégsaláta, 3 közepes db paradicsom, 2 ek lenmag, bazsalikom ízlés szerint, 2 közepes db sárgarépa

Forrás: Thinkstock

A zöldségköret elkészítése: Hámozd meg a zöldségeket, vágd őket apró darabokra, majd tedd egy szűrőtálba, és öblítsd le őket. A fetasajtot is vágd fel pici darabokra, majd tedd félre. A tiszta zöldségdarabkákat tedd egy keverőtálba, öntsd rá az olajat, a vizet, fűszerezd, majd szórd rá a magokat is. A zöldségeket a fetasajttal öntsd egy nagy teflonserpenyőbe, és először nagy lángon, időnként megkeverve 15 percig, majd kis lángon, fedővel, időről időre a zöldségeket óvatosan megforgatva párold körülbelül 30 percig. A sült csirkemellkockák elkészítése: Amíg rotyog a zöldség az egyik serpenyőben, addig mosd meg és kockázd fel a csirkemellet, majd fűszerezd. Egy teflonserpenyőben hevítsd fel az olajat, dobd bele a húst, fűszerezd, és állandó kevergetés mellett süsd meg. A bazsalikomos saláta elkészítése: Mosd meg a salátaleveleket és a paradicsomot. A répát hámozd meg, és mosd meg. A salátát ízlés szerinti méretre tépkedd össze, a paradicsomot vágd kis kockákra, a répát reszeld le. Ezeket keverd össze. A friss bazsalikomot vágd apróra, és keverd össze a zöldségekkel. Add hozzá a lenmagot.

Citromos spagetti

Hozzávalók: 1 csokor friss petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve és héja, olívaolaj, só, bors, parmezán, fejenként 10 dkg durum spagetti

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A tésztát sós, bő, lobogó vízben főzd éppen csak puhára. Közben reszeld le a citrom héját, és csavard ki a levét. Adj hozzá 2 evőkanál olívaolajat, az apróra vágott petrezselymet, az áttört fokhagymát, és sózd, borsozd. Ha a tészta kész, azonnal forgasd az így elkészített öntetbe, majd reszelj rá parmezánt.

Aranyszabály a nappalokhoz

Fontos, hogy gyomrod kímélése érdekében sok főzeléket, zöldséget és joghurtot fogyassz. Ezúttal figyelj arra is, hogy minden falatot alaposan megrágj, és nagyon lassan egyél. Így nemcsak a gyomrodnak lesz könnyebb dolga, de hamarabb is laksz jól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.