hasmenéskiszáradáshányásfolyadékfolyadékbevitelkisdumások

Kiszáradás? Ismerjük fel időben a tüneteket!

2014.10.27. 19:46

Az őszi időszakban nemcsak mi felnőttek, de a gyerekek is gyakrabban esnek át különböző vírusos vagy bakteriális fertőzéseken, betegségeken, amikkel olykor együtt jár a hányás, hasmenés. Ezzel pedig, ha nem figyelünk kellőképpen oda, megnő a kiszáradás esélye is. 

A kiszáradás a gyerekeknél gyorsabban felléphet és sok esetben súlyosabb is, mint a felnőttek esetében. A súlyos kiszáradás a vesék leállásához vezethet.

Forrás: Thinkstock

Hogyan előzheted meg a gyermek kiszáradását?

Ha a gyerekek hánynak illetve hasmenésük van, a legfontosabb, hogy a szülők odafigyeljenek az így elveszített folyadék pótlására. A legjobb a víz, de a cukor nélküli teák is kiválóak lehetnek a kiszáradás ellen. Fontos, hogy ilyenkor sokszor keveset itassunk a gyerekekkel, mert az émelygés miatt előfordulhat, hogy a bevitt, nagyobb mennyiségű folyadék is kikívánkozik.

A kiszáradás tünetei gyerekkorban
Karikás szem, kevés vagy egyáltalán nem lévő vizelet, sötét színű vizelet, száraz bőr, szomjúságérzet, levertség, fáradékonyság, szédülés, acetonos lehelet.

Ha megtörtént a baj

Amikor a gyermeknél a kiszáradás tünetei jelentkeznek, további pótlásra is szükség lehet elektrolitos folyadék formájában. A vízzel együtt a szervezetnek ezekre a sókra is szüksége van, hogy a különböző testfolyadékokban biztosítsa a normális só-vízháztartás egyensúlyt. Léteznek olyan készítmények, „rehydráló” porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat és az energiabevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítik az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék- és elektrolit-egyensúly helyreállítását.

 

Címkék: