Kiszáradás? Ismerjük fel időben a tüneteket!

Forrás: Thinkstock -
kisdumások hányás folyadékbevitel kiszáradás hasmenés folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi időszakban nemcsak mi felnőttek, de a gyerekek is gyakrabban esnek át különböző vírusos vagy bakteriális fertőzéseken, betegségeken, amikkel olykor együtt jár a hányás, hasmenés. Ezzel pedig, ha nem figyelünk kellőképpen oda, megnő a kiszáradás esélye is. 

A kiszáradás a gyerekeknél gyorsabban felléphet és sok esetben súlyosabb is, mint a felnőttek esetében. A súlyos kiszáradás a vesék leállásához vezethet.

Forrás: Thinkstock

Hogyan előzheted meg a gyermek kiszáradását?

Ha a gyerekek hánynak illetve hasmenésük van, a legfontosabb, hogy a szülők odafigyeljenek az így elveszített folyadék pótlására. A legjobb a víz, de a cukor nélküli teák is kiválóak lehetnek a kiszáradás ellen. Fontos, hogy ilyenkor sokszor keveset itassunk a gyerekekkel, mert az émelygés miatt előfordulhat, hogy a bevitt, nagyobb mennyiségű folyadék is kikívánkozik.

A kiszáradás tünetei gyerekkorban

Karikás szem, kevés vagy egyáltalán nem lévő vizelet, sötét színű vizelet, száraz bőr, szomjúságérzet, levertség, fáradékonyság, szédülés, acetonos lehelet.

Ha megtörtént a baj

Amikor a gyermeknél a kiszáradás tünetei jelentkeznek, további pótlásra is szükség lehet elektrolitos folyadék formájában. A vízzel együtt a szervezetnek ezekre a sókra is szüksége van, hogy a különböző testfolyadékokban biztosítsa a normális só-vízháztartás egyensúlyt. Léteznek olyan készítmények, „rehydráló” porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat és az energiabevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítik az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék- és elektrolit-egyensúly helyreállítását.

5 bevált étel hasmenés ellen – szeretni fogod őket!http://www.life.hu/kisdumasok/20141003-a-dietas-etrend-ot-olyan-etele-ami-segit-a-hasmenest-megszuntetni.htmlA hasmenés igencsak meg tudja keseríteni a hétköznapokat, bármi is legyen a kiváltó oka. Mutatunk most öt olyan ételt, amiket bátran fogyaszthatsz ezeken a napokon, sőt, még segítenek is mielőbb túljutni a kritikus időszakon. KisdumásokOrigoKisdumások: baba a pocakbanhttp://www.life.hu/kisdumasok/20141001-kisdumasok-gyerekszaj-ellen-nincs-orvossag-musorvezetoje-katz-david-arrol-faggatja-a-gyerekeket.htmlHogyan kerül a baba a pocakba és ki hogyan született meg a Kisdumások közül? Észveszejtő történetek, mosolyt fakasztó meglátások - a világ a Kisdumások szemével.KisdumásokFotó: Hámori Zsófia/Life.huMi folyik odabent? Ételmérgezés!http://www.life.hu/kisdumasok/20141002-az-etelmergezes-tunetei-lefolyasa-kezelese-es-megelozese.htmlAz ételmérgezés nemcsak igen kellemetlen, de mivel veszélyes is, nem árt időben felismerni és megkezdeni a kezelését. Íme, minden, amit erről a jelenségről tudni érdemes. Kisdumások--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.