kisdumások probiotikum gyógytea puffadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit tehetünk ez ellen a kellemetlen érzés ellen és mi történik ilyenkor pontosan?

A bélgázok nagyobbik része a vastagbélben keletkezik, baktériumok hatására, szénhidrátokból és fehérjékből. Többek között a kapkodó, gyors étkezések velejárója, azaz a levegőnyelés miatt keletkezik, de gyakran a bélben történő bakteriális erjedés miatt – például akkor, ha sok cellulózt tartalmazó ételt fogyasztunk, például babot, borsót, lencsét, kelkáposztát, karfiolt, karalábét vagy élesztős tésztákat. Az úgynevezett "banális puffadás” tehát sajnos mindennapjaink velejárója, amelynek oka a stressz, a rendszertelen és gyors étkezés, a mozgás hiánya, a kávé és alkohol túlzott fogyasztása, zsíros ételek és a sok szénsavas üdítő fogyasztása.

Forrás: Thinkstock

Amikor orvoshoz kell fordulni

A puffadást meg kell különböztetni a has duzzanatától, ami komoly problémákat okozhat és mindenképpen orvosi kezelést igényel. Ritkán előfordul, hogy a haspuffadás komolyabb betegségre utal, vagy gyógyszeres kezeléssel függ össze. Ilyen kezelés lehet az antibiotikum-kúra, ami a bélflóra és bélműködés károsodásával, ennek következményeként különböző tünetek jelentkezésével, többek között haspuffadással járhat. Ilyen esetekben érdemes a probiotikus készítmények használata, melyek segíthetnek visszaállítani a bélflóránk egészséges egyensúlyát és segítenek a kellemetlen haspuffadás legyőzésében. Ne feledjük! Tartós problémákkal forduljunk kezelőorvosunkhoz, hogy tisztázhassuk a tünetek okát!

Nem gondolnád, mi okozhat még problémát

A puffadást a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás is okozhatja. Sokan azt hiszik, hogy a folyadékvisszatartás miatt puffadnak a menstruáció előtt. Leila Hanna nőgyógyász szerint azonban a haspuffadást a progeszteron hormon megemelkedett szintje okozhatja, ami ellazítja a hasi izmokat.

Mit tehetünk ellene?

Első legfontosabb, hogy mindig jól rágjuk meg az ételt, amikor eszünk, illetve figyeljünk oda a helyes légzési technikára. Ha már észleljük a kellemetlen tünetet, használhatunk néhány erre a célra alkalmas gyógyteát – például kömény-, levendula-, kamilla- vagy zsályateát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.