Így étkezz egészségesen a munkahelyeden is

Forrás: Thinkstock -
kisdumások munkahely táplálkozás egészség munka étkezés zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit tehetsz annak érdekében, hogy a stresszesebb és leterhelt időszakokban is energikus legyél a munkahelyeden? Figyelj oda a helyes étkezésre és meglátod, máris könnyebben veszed majd az akadályokat. Tudjuk, hogy ez a nagy rohanásban nem mindig egyszerű, éppen ezért adunk most néhány jól használható tippet. 

Az első és legfontosabb: reggelizz!

Sokan nem szeretnek reggelizni, vagy azért, mert a reggeli rohanásban nincsen rá elég idő, vagy azért, mert attól félnek, ha reggel esznek, egész nap éhesek lesznek. Pedig a szervezetednek délelőtt is szüksége van megfelelő ásványianyag- és vitaminforrásra. Ez a megfelelő agyműködés alapja – ha korog a gyomrod, gondolkozni sem tudsz rendesen és az első komolyabb megmérettetésen elvérzel.

Forrás: Thinkstock

TIPP

A különböző cukros péksütemények helyett fogyassz inkább szendvicset. Ezek közül is a teljes kiőrlésű, magvas zsömlét, kiflit, kenyeret részesítsd előnyben. Ha nincs időd elkészíteni, akkor sincs veszve semmi – manapság már szinte minden pékségben kaphatsz frissen elkészített finomságot. Ha lehet, olyat válassz, amiben sok zöldség és valamilyen sovány húsféleség is lapul. Ezzel megalapozod a szervezeted számára a napi rost-, a fehérje-, a szénhidrát- és a vitaminbevitelt.

Tízórai és uzsonna kötelező!

Rendszeresen előforduló táplálkozási hiba: a munkavállalók a határidők nyomása, a fokozott munkatempó miatt akár több étkezést is kihagyhatnak. Az egészséges táplálkozás és az egyenletes munkateljesítmény érdekében a napi 4-5-szöri étkezés az ideális. A tízóraira és az uzsonnára azért van szükség, hogy egyenletes szinten tartsuk a vércukorszintünket – így nem tör majd ránk később a farkaséhség, és nem eszünk meg ebédre vagy vacsorára egy hatfogásos menüt.

TIPP

Tízóraira és uzsonnára jó választás lehet egy-egy pohár natúr- vagy gyümölcsjoghurt, illetve bármilyen gyümölcs.

Jó hír: ebédelni bármit lehet!

Az ebéd gyakorlatilag bármi lehet, ha módjával fogyasztjuk. Ha azonban becsülettel megettük a reggeli szendvicsünket és a tízórainkat is, valószínűleg nem fogjuk halálra enni magunkat ebédidőben.

Forrás: Thinkstock

TIPP

Ebédre jó választás lehet egy-egy szelet natúr hús zöldségkörettel, bármilyen főzelék vagy leves. Diétázóknak a korábban elfogyasztott mennyiségek felével kellene számolniuk.

A megfelelő folyadékbevitel mindennél fontosabb!

Egy felnőtt embernek naponta minimálisan 1,5-2 liter folyadékot kell fogyasztania. A folyadékpótlásra a tiszta víz, a szénsavas és szénsavmentes ásványvizek a legmegfelelőbbek. Az ásványvízfogyasztás kapcsán jó tanács: célszerű a márkákat havonta változtatni, hogy az ásványi anyagok bevitele ne váljon egyoldalúvá. Praktikus, ha a munkavállalók tartanak egy-egy üveg, 1,5 literes ásványvizet az íróasztaluk közelében. Ebből világosan láthatják, hogy az optimális folyadékpótláshoz képest mennyit fogyasztottak belőle.

Összefoglaló

Táplálkozz változatosan, és fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget. Kis adagokat egyél, és tartsd a napi ötszöri étkezést. Figyelj oda a megfelelő folyadékbevitelre. Kezdd most, és fokozatosan vezesd be a változtatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.