Lazíts! Gyakorlatok a hasi görcsök gyors megszüntetésére

Forrás: Thinkstock -
kisdumások has gyógyszer orvos fájdalom görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruációs napokon túl a rohanó és a stresszes életforma, a kevéssé rostos, ám annál zsírosabb, fűszeresebb ételek fogyasztása, illetve a megszokott napi rutinban hirtelen beálló változás egyaránt megteszik a hatásukat: manapság szinte mindenkinél rendszeresek a hasi görcsök.  

Számos olyan gyakorlat létezik, melyek hatékonyak a menstruációs vagy a stressz okozta hasi görcsök enyhítésére. Köztudott, hogy a jógagyakorlatok nagy része hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez - segít a székrekedés, a puffadás és a hasi görcsök megszüntetésében. A nyújtó- és légzőgyakorlatok pedig jó hatással vannak az idegrendszerre, csökkentik a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásait.

Forrás: Thinkstock

Így működik a gyakorlatban

1. Cicahát: az óvodáskorodból jól ismert cicahát nevű hátdomborítós gyakorlat, ha hiszed, ha nem, rendkívül hatásos lehet, ha hirtelen rád törnek a hasi görcsök – akár menstruációs fájdalomról, akár emésztőrendszeri fájdalomról van szó.

2. Helyes légzés: kiváló nyugtató és stresszoldó hatású gyakorlat a jógaülésben vagy hanyattfekvésben végzett lassú, koncentrált be- és kilégzés, illetve a váltott orrlyukú légzés. Ez teljesen ellazítja a testet és az idegrendszert.

3. Mozgás: a stressz okozta hasi görcsök legjobb ellenszere a mozgás. Napi 15-20 perces séta, gyaloglás, könnyű futás vagy más testedzés sokat segíthet a kellemetlen tüneteken.

Forrás: Thinkstock

Fájdalomcsillapítás vagy görcsoldás?

A görcsoldók közvetlenül a görcsösen összehúzódott izmokon fejtik ki hatásukat, ott, ahol a fájdalmat okozó görcs kialakul, így gyorsan és hatásosan szüntetik meg a problémát. A fájdalomcsillapítók ezzel szemben csupán a fájdalom érzetét csökkentik, vagyis csak a fájdalmat fedik el. Figyelem! Ha a görcsös fájdalom nem múlik, esetleg súlyosbodik, esetleg hányással, lázzal vagy széklethiánnyal jár együtt, azonnal fordulj orvoshoz!

Kisdumások: emésztéshttp://www.life.hu/kisdumasok/20141126-katz-david-az-emesztesrol-faggatta-a-kisdumasok-gyerekeit.htmlMit jelent az, hogy emésztés? Mi történik ilyenkor a pocakunkban? Mi lesz azzal az étellel, amire nincs szüksége a szervezetünknek? Ki hányszor rág meg egy falatot és miért is fontos ez? Katz Dávid ezúttal az emésztésről faggatta a Kisdumásokat.Kisdumások--Folyadékpótlás télen – épp olyan fontos, mint nyáron!http://www.life.hu/kisdumasok/20141117-telen-is-eppen-annyira-fontos-a-megfelelo-folyadekbevitel-mint-nyaron.htmlA nyári hónapokban nem telik el úgy nap, hogy valahol, valaki ne hívná fel a figyelmünket a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságára. A téli időszakban azonban viszonylag keveset beszélünk erről, pedig a hidegben ez legalább annyira fontos, mint a nyári forróságban. Sőt!KisdumásokOrigoKisdumások: boldogsághttp://www.life.hu/kisdumasok/20141125-a-kisdumasokat-a-boldogsagrol-faggatta-katz-david-musorvezeto.htmlMi a boldogság? Mit jelent ez a szó? Kinek mi a legnagyobb boldogság? Hogyan okozunk boldogságot másnak? Mi köze a pénznek a boldogsághoz? A gyerekek mindenre tudják a választ. Kisdumások--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.