Könnyű pocak, könnyű élet

Forrás: Thinkstock -
bélflóra kisdumások egyensúly orvos probiotikum család egészség bélrendszer gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nap mint nap hallani a bélflóra egyensúlyának fontosságáról, ám kevesen tudják, hogy mit is jelent ez valójában és hogyan lehet helyreállítani, ha már megtörtént a baj. A gyerekek esetében pedig a legtöbben különösen tanácstalanok. Íme, néhány hasznos információ.

A születendő gyermek bélflórája az édesanya pocakjában kezd kialakulni – már csak ezért sem mindegy, hogy milyen táplálékot fogyasztunk a terhesség ideje alatt. Amikor megszületik a kisbaba, a bélflóra alakulása nagyban függ attól, hogy az első időkben anyatejet vagy tápszert adunk neki. A bélflóra összetétele a gyermek egyéves koráig folyamatosan változik, az optimális egyensúly kialakulása lassú folyamat. Jelentős átalakulás akkor következik be, amikor elkezdődik a szilárd étellel történő hozzátáplálás.

Forrás: Thinkstock

A baba bélrendszerét minden káros hatás ellen védeni kell!

A gyermek bélflórájának rendkívül érzékeny egyensúlya káros külső hatásokra könnyen felborulhat. Kibillent egyensúllyal a gyermek bélflóra már nem, vagy alig tudja nélkülözhetetlen tevékenységét ellátni. A problémákat tetézi, hogy a gyermek béltraktusának sérülése a későbbi életére is komoly hatással lehet: a korai problémák makacs allergiákhoz, a mindennapokat megkeserítő gyenge egészséghez vezethetnek. A gyermek bélflóra egyensúlyát tehát minél előbb vissza kell állítani, hatékony, ám természetes módon.

Mi a szerepe a bélflórának?

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása.

Hogyan őrizzük meg gyermekünk bélflórájának egyensúlyát?

A várandósság és a szoptatás ideje alatt: fontos az egészséges életmód, ugyanis az anya által elfogyasztott anyagok a bélfalon felszívódva a véráramba jutnak, onnan pedig kiválasztódnak az anyatejbe. A szilárd ételekkel történő hozzátápláláskor fontos a változatos étrend, zöldségek, gyümölcsök megkedveltetése, bő folyadékbevitel és rendszeres mozgás a szabad levegőn.

Forrás: Thinkstock

Bölcsődébe kerüléskor: ez az időszak azért nehéz egy kisbabának, mert új emberekkel találkozik, és kénytelen megszokni egy számára ismeretlen közeget. Ekkor a stressz is okozhat hasfájást, szorulást, de az is közrejátszik, hogy az eddig megszokottól eltérő mikroorganizmusok lesznek jelen az új környezetben. Mind a hasfájás, mind a szorulás esetén gondolni kell a bélflóra egyensúlyára és az egyensúly felborulására.

A téli időszakban kiemelten fontos az odafigyelés: a felső légutakat érintő megbetegedések okozhatnak hasi panaszokat, amitől könnyen felborulhat a bélflóra egyensúlya. Az őszi-téli időszakban ráadásul számos kórokozóval találkozhatnak a gyerekek akár utazás során is, ami szintén okozhatja a bélflóra egyensúlyának felborulását. Egy-egy antibiotikumkúra pedig kifejezetten káros lehet a bélflórára – egy kiegészítő probiotikumkúra azonban erre is megoldás lehet.

Az egyensúly visszaállításának főszereplői

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok (baktériumok vagy gombák), amelyek a szervezetbe jutva az egészségre jótékony hatást gyakorolnak. A probiotikumokban jelen lévő, az egészségre jótékony hatást gyakorló baktériumok a bélflóra emésztő- és immunfunkcióját erősítik, ezáltal ellenállóbbá teszik a szervezetet a fertőzésekkel szemben. A probiotikumok probiotikus élelmiszerek vagy speciális probiotikus készítmények révén juthatnak a szervezetbe.

Lazíts! Gyakorlatok a hasi görcsök gyors megszűntetésérehttp://www.life.hu/kisdumasok/20141124-gyakorlatok-hasi-gorcsok-megszuntetesere.htmlA menstruációs napokon túl a rohanó és a stresszes életforma, a kevéssé rostos ám annál zsírosabb, fűszeresebb ételek fogyasztása illetve a megszokott napi rutinban történő hirtelen beálló változás egyaránt megteszik a hatásukat: manapság szinte mindenkinél mindennaposak a hasi görcsök. KisdumásokLégzőgyakorlatok puffadás esetérehttp://www.life.hu/kisdumasok/20141117-legzogyakorlatok-puffadas-kezelesehez-megszuntetesehez.htmlEgy-egy nagyobb lakomára és a gyorsan bekapkodott falatokra bélrendszerünk teltségérzettel, felfúvódással, görcsös hasi fájdalmakkal, úgynevezett haspuffadással válaszolhat. Mit tehetünk ellene? Nem is gondolnád, milyen egyszerűen és gyorsan is lehet orvosolni ezt a problémát.KisdumásokThinkstockÍgy étkezz egészségesen a munkahelyeden ishttp://www.life.hu/kisdumasok/20141113-egeszseges-taplalkozas-a-munkahelyen-is.htmlMit tehetsz annak érdekében, hogy a stresszesebb és leterhelt időszakokban is energikus legyél a munkahelyeden? Figyelj oda a helyes étkezésre és meglátod, máris könnyebben veszed majd az akadályokat. Tudjuk, hogy ez a nagy rohanásban nem mindig egyszerű, éppen ezért adunk most néhány jól használható tippet. Kisdumások

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.