orvosvesegyulladásmájhasfájásgyomorepebélkisdumások

Fáj a hasad? Ez lehet az oka

2014.12.12. 06:55

A hasi fájdalomnak számos oka lehet, ám a leggyakoribb mégis valamely hasüregi szerv gyulladásos megbetegedése. 

A fájdalom forrása lehet többek között hashártyagyulladás, vakbélgyulladás, féregnyúlvány-gyulladás, gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, epeút-gyulladás, a máj különböző megbetegedései vagy bélhurut. A fájdalom kialakulhat hirtelen, gyorsan vagy fokozatosan. Kapcsolódhat az étkezésekhez vagy bizonyos napszakokhoz, de jelentkezhet ezektől függetlenül is. Egyes esetekben a panasz magától elmúlhat, de ki is újulhat. A fájdalom lehet szúró, görcsös, égő, lüktető és tompa. Jelentkezhet a has egy bizonyos területén, de kiterjedhet annak egészére is, sőt a fájdalom kisugározhat más területekre is. A fájdalmat kísérheti hányinger, hányás, rosszullét, szédülés, gyengeség, hasmenés.

A legveszélyesebb betegségek
Súlyos, életveszélyes kimenetelű betegséget okoz a hasi üreges szervek kilyukadása, a bélelzáródás, a hasnyálmirigy-gyulladás és egyes veseköves görcsök. Ilyenkor a has deszkakemény tapintatású, a nyálkahártyák kiszáradnak, a beteg elesett, gyenge, sápadt. A belek működése leáll, bennük és a hasüregben folyadék szaporodik fel.
Forrás: Thinkstock

 Mit tehet az orvos?

Fontos, hogy a minket vizsgáló orvosnak pontosan meg tudjuk nevezni a fájdalom természetét, és érdemes megfigyelni azt is, milyen időközönként illetve minek a hatására alakul ki. Az orvos a kórtörténet felvétele mellett ultrahang- és röntgenvizsgálatot is kérhet. Egyes esetekben szükséges lehet gyomor- és nyombéltükrözést vagy vastagbél-tükrözést végezni.

Tanácsok, ha úgy érzed, baj van

A hasi fájdalmakat hideg- vagy melegvizes borogatással lehet enyhíteni illetve a gyógyszertárakban vény nélkül kapható simaizom-görcsoldók szedése segíthet. Figyeld a székleted is – ez is árulkodó jel lehet, az is fontos információ lehet, ha nincs, ha híg vagy éppen véres. Ha a fájdalom egy-két napon belül nem múlik, azonnal fordulj orvoshoz!

 

Címkék: