Fáj a hasad? Ez lehet az oka

Forrás: Thinkstock -
bél kisdumások gyomor vese máj orvos gyulladás hasfájás epe
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hasi fájdalomnak számos oka lehet, ám a leggyakoribb mégis valamely hasüregi szerv gyulladásos megbetegedése. 

A fájdalom forrása lehet többek között hashártyagyulladás, vakbélgyulladás, féregnyúlvány-gyulladás, gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, epeút-gyulladás, a máj különböző megbetegedései vagy bélhurut. A fájdalom kialakulhat hirtelen, gyorsan vagy fokozatosan. Kapcsolódhat az étkezésekhez vagy bizonyos napszakokhoz, de jelentkezhet ezektől függetlenül is. Egyes esetekben a panasz magától elmúlhat, de ki is újulhat. A fájdalom lehet szúró, görcsös, égő, lüktető és tompa. Jelentkezhet a has egy bizonyos területén, de kiterjedhet annak egészére is, sőt a fájdalom kisugározhat más területekre is. A fájdalmat kísérheti hányinger, hányás, rosszullét, szédülés, gyengeség, hasmenés.

A legveszélyesebb betegségek

Súlyos, életveszélyes kimenetelű betegséget okoz a hasi üreges szervek kilyukadása, a bélelzáródás, a hasnyálmirigy-gyulladás és egyes veseköves görcsök. Ilyenkor a has deszkakemény tapintatású, a nyálkahártyák kiszáradnak, a beteg elesett, gyenge, sápadt. A belek működése leáll, bennük és a hasüregben folyadék szaporodik fel.
Forrás: Thinkstock

Mit tehet az orvos?

Fontos, hogy a minket vizsgáló orvosnak pontosan meg tudjuk nevezni a fájdalom természetét, és érdemes megfigyelni azt is, milyen időközönként illetve minek a hatására alakul ki. Az orvos a kórtörténet felvétele mellett ultrahang- és röntgenvizsgálatot is kérhet. Egyes esetekben szükséges lehet gyomor- és nyombéltükrözést vagy vastagbél-tükrözést végezni.

Tanácsok, ha úgy érzed, baj van

A hasi fájdalmakat hideg- vagy melegvizes borogatással lehet enyhíteni illetve a gyógyszertárakban vény nélkül kapható simaizom-görcsoldók szedése segíthet. Figyeld a székleted is – ez is árulkodó jel lehet, az is fontos információ lehet, ha nincs, ha híg vagy éppen véres. Ha a fájdalom egy-két napon belül nem múlik, azonnal fordulj orvoshoz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.