egészségprobiotikumantibiotikumbélflórahasmenésételektévhitprebiotikusjoghurtkisdumások

Számoljunk le a tévhitekkel: probiotikumok VS. prebiotikumok – melyik mire jó?

2014.12.15. 20:36

Manapság egyre többet hallani a pro- és prebiotikumokról. Mivel sokan összekeverik e kettőt, éppen ezért nem árt tisztázni, hogy melyik mire való, milyen hatást fejtenek ki a szervezetben és hogyan juthatunk hozzájuk. 

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok olyan baktériumok, gombák, amelyek szájon át a szervezetbe jutva az egészségre jótékony hatást gyakorolnak: élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva a szervezet számára hasznos funkciót töltenek be, helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. Ezek a táplálék-kiegészítők tehát hasznos segítséget nyújtanak akkor, amikor a bélflóra egyensúlya valamiért felborul, például antibiotikum kúra és hasmenés esetén.

Forrás: Thinkstock
A három legnagyobb tévhit a probiotikumokkal kapcsolatban

Gyógyszer helyett is szedhetem őket: hiába is vagy a természetesség híve, a probiotikumok soha, semmilyen esetben nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezelést.

A probiotikumok erősítik az immunrendszeremet: nem igaz! Sokan az őszi-téli időszakban megelőzés céljával szedik a probiotikumokat, mert azt remélik, hogy emiatt erősebb lesz immunrendszerük, így az ellenáll majd a tipikus téli megbetegedéseknek. A probiotikum azonban egészen másra való: egy-egy betegség miatt alkalmazott antibiotikum-kúra, illetve hasmenéses megbetegedés során kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk őket, hogy segítsük a bélflóra felborult egyensúlyát visszaállítani.

Elég, ha minden nap megeszek egy joghurtot: A hagyományos joghurtokat a gyártás során 78 fok fölé hevítik a tartósítás érdekében. Ezen a hőfokon a legtöbb probiotikus baktériumtörzs elpusztul.  

A prebiotikumok segítik a probiotikumok munkáját

A prebiotikum rostanyag, ami táplálékul szolgál a probiotikus baktériumoknak. Egy probiotikus készítményben a prebiotikum hozzáadására általában akkor van szükség, ha a benne lévő baktérium sérülékeny és támogatásra szorul. Bizonyos baktérium törzseknél a prebiotikum, mint adalékanyag elősegíti a probiotikus baktériumok növekedését, azonban van olyan baktérium törzs is (például a Bacillus clausii), ami prebiotikum nélkül is könnyen megtapad, és szaporodik.

 

Címkék: