Összehozta az és a

Ezért feszülünk be, ha új munkahelyi kihívás előtt állunk

2017.11.17. 09:00

Miért feszülünk be, ha egy új munkahelyi feladattal találkozunk? Milyen hangulatot kell teremtenie egy vezetőnek ahhoz, hogy motiváltnak érezzük magunkat, és bátran kimozduljunk a komfortzónánkból? 

Egy új munkahelyi feladat kimozdíthat minket a komfortzónánkból, mégis gyakran előfordul velünk, hogy befeszülünk és rágörcsölünk, vagy teljesen ellenállunk. „Hogy ez megváltozzon bennünk, arra van szükség, hogy életformává, attitűdé váljon az igény a folyamatos tanulásra, arra, hogy átlépjem a saját határaimat. Ha ez megtörténik, akkor már fel sem merül bennünk a félelem, ha egy új munkahelyi feladattal kell megbirkóznunk"- mondja Barnóczki Annamária coach, aki szerint rugalmasságra és fejlődési szemléletre van szükségünk a munkában. „Tulajdonképpen mindkettő gyökere ugyanaz, vagyis meglátok egy másik nézőpontot, a fejlődés lehetőségét, és ez motivál. Ez az úgynevezett növekedési szemlélet."

Ahhoz, hogy ne görcsöljünk rá egy új feladatra, fontos, hogy attitűdé váljon az igény a folyamatos tanulásraForrás: Shutterstock

Kicsit hasonlít ez az életen át tartó tanuláshoz, de a növekedési szemléletben benne van a soft tanulás is. „Kétféle motiváció létezik, az egyik a belső-, a másik a külső motiváció. Azok, akiknek az életében túlnyomórészt a külső motiváció van jelen, tele vannak félelemmel, és csak rizikónak, problémának tekintenek egy új feladatra. Bekerülnek egy olyan spirálba, ami által egyre kevesebbet vállalnak, nehogy kudarc érje őket. Ezek tipikusan azok a helyzetek, amikor úgy állunk hozzá egy prezentációhoz, hogy

„Jaj, annyira parázok, mert legutóbb is két hibát elkövettem, és ezt észrevették". Azok azonban, akik belső motivációval élnek, a spirál felfelé halad, és létrejön a növekedési szemlélet."
De nem csak a munkavállalón múlik, hogy ez a szemlélet megváltozzon, sőt! „A vezetőnek olyan légkört kellene teremtenie, amelyben a munkavállaló biztonságban érzi magát, és lehetősége van arra, hogy próbálkozzon, önállóan megoldjon feladatokat, és azokat sikerre vigye. Ez egy nagyon kölcsönös dolog, hiszen a munkavállalónak fejlesztenie kell magát, a vezetőnek pedig biztosítani kell egy olyan környezetet, ami motiváló. Ellenkező esetben kialakul a befeszülés."

Most megéri kilépni a komfortzónából!
Légy részese a Komfortzóna programnak! Lépj ki te is, vagy szavazz azokra, akik elég bátrak változtatni! Regisztrálj és nyerj!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

munkahelymotivációmunkavállalókomfortzóna