Colin Firth film mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Colin Firth-ben van valami, amitől a nők eszüket vesztik. Vajon az angol sármőrt, az ijedt tekintetű agglegényt, netán a romantikus hőst látjuk benne? Az angol színész tehetségét idén végre Oscar-díjjal is elismerték - íme, öt kedvenc filmünk, amelyekért megszerettük Mr. Darcyt.

1. Büszkeség és balítélet (1995)

Jane Austen klasszikusát többször is megfilmesítették már az óceánon innen és túl, de a legmaradandóbb alkotást a BBC tévécsatorna alkotta hatrészes sorozatával. Mr. Darcy és Lizzy Bennet évődését milliószor láttuk már a tévéképernyőn, de még mindig nem unjuk. Ebben a filmben Colin Firth olyan karaktert alakít, amelyre minden nő vágyik: mert ki ne szeretne egy olyan férfit, akinek kitartása és a szeretett nő iránti rajongása nem ismer időt és társadalmi különbségeket. A filmbeli vizes jelenet pedig csak hab a tortán...

Jó helyre ment az Oscar?





2. Bridget Jones naplója (2001)

Colin nagyszerű választás volt a háttérben meghúzódó, távolságtartó ügyvéd szerepére, aki végül elnyeri a hősnő, Bridget Jones szerelmét. A lányos anyák odáig voltak a rénszarvasmintás pulcsit viselő Marc Darcyért, a legtöbb szingli bármikor bevállalta volna a sikeres és szexis ügyvédet, és a párban élők sem tudták nem észrevenni a szerelméért ölre menő főhőst. Három évvel később pedig a fellegekben jártunk, amikor kedvenc ügyvédünk még vonzóbban és kitartóbban tért vissza a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! című moziban.

Tudtad?

Aki ismeri a szinglik "ősanyja", Bridget Jones történetét, az tudja, hogy a könyv hősnője rajong a Büszkeség és balítélet c. filmért, kiváltképp Mr. Darcy vizes jelenetéért. A Bridegt Jones 2: Mindjárt megőrülök c. alkotás érdekessége, hogy a könyvben eredetileg Bridget Jones interjút készít a Jane Austen hőssel, Mr. Darcyval - de ez a rész sajnos kimaradt a filmből. Helen Fielding, a Brigdet Jones írónője ugyanis nem sejthette, hogy az ő Mark Darcyjának megformálására ugyanazt a Colin Firth-t szánják az alkotók, aki annak idején a Büszkeség és balítélet-beli Mr. Darcyt is eljátszotta. Íme, a Bridget Jones 2 egy kimaradt jelenete kifejezetten Darcy-rajongóknak!



3. Igazából szerelem (2003)




4. A Single Man (2009)

A kritikusok szerint ezért a moziért kijárt volna az Oscar-díj Colin Firth-nek. Tom Ford, a híres divattervező ezzel az alkotással bizonyította, hogy nemcsak a ruhákhoz, de a filmekhez is ért. Első rendezését számtalan díjjal jutalmazták, és az alkotás a közönség szimpátiáját is elnyerte. A filmben Colin Firth egy Dél-Kaliforniában élő angol homoszexuális főiskolai professzort alakít, aki tizenhat éves párkapcsolata után hirtelen megözvegyül. A film cselekményét egy napba sűrítette a rendező, miközben a főszereplő visszaemlékezéssel mereng a múltján, és saját szemszögéből kommentálja a történteket. Mivel elkeseredettségéből nem lát kiutat, az öngyilkosságra készül. Colin a filmmel bebizonyítja, hogy nemcsak romantikus hősnek, de színésznek is zseniális.


5. A király beszéde (2010)

Kedvencünk ezzel a filmjével ért el pályája csúcsára, hiszen a dadogós király megformálásával végre elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Filmje 2011 legjobb mozija lett - a megkapó történelmi dráma hűen bemutatja VI. György trónra kerülésének bonyodalmait, illetve azt, hogy a beszédhibás kékvérű hogyan győzi le legbensőbb félelmeit és önmagát. Colin Firth ezzel a filmjével is bizonyította tehetségét, és azt, hogy nagyszerű érzéke van a lebilincselő forgatókönyvek kiválasztásához.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



A király, aki nem akart uralkodnihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110201-a-kiraly-beszede-filmkritika.htmlAniston kikosarazta Kutcherthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110224-aniston-kikosarazta-kutchert.htmlA lélek pokoljárása: jókislány vagy szörnyeteg?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110223-mozi-program-szorakozas-kritika-a-fekete-hattyu-c-filmrol.html6 kötelező film Angelina Jolie-tólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20101029-6-kotelezo-film-angelina-jolietol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.