Ha a vallás belép egy kapcsolatba...

film mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
...az sokféleképpen elsülhet, de ha csak az egyik fél révén jelenik meg, az nem sok jót ígér. Főleg, ha az a vallás az iszlám, a helyszín pedig Bosznia. Kritika az Úton című díjnyertes bosnyák filmről.

A fiatal bosnyák rendezőnő, Jasmila Žbania első nagyjátékfilmje, a 2006-os Szerelmem, Szarajevó igazi fesztiválsiker volt világszerte. A délszláv háború traumáján átesett, megerőszakolását feldolgozni próbáló anya és az apja identitása után nyomozó, felnövő kamaszlány párhuzamos-közös története az épp talpra állni próbáló város, Szarajevó díszletei között igazi lélektani remeklésnek bizonyult, amelyet csak fokozott a film végének sokkoló csattanója.

http://port.hu
http://port.hu

Žbania új filmje, az Úton is besöpört már néhány nemzetközi díjat, de nem csak ebben hasonlít az elődjére: ismét egy női történetet látunk, ismét Szarajevóban. A főhős azonban ezúttal egy fiatal stewardess, Luna, aki évek óta együtt él a szerelmével, a reptéri irányító Amarral. A kapcsolatuk szerelemmel teljes, noha persze akadnak problémáik, főleg a férfi alkoholizálása miatt - egy ponton az állását is elveszti. Amar azonban ekkor találkozik az egykori háborús bajtársával, aki időközben hívő muszlim lett, és fokozatosan a hatása alá kerül. Luna pedig fokozódó kétségbeeséssel nézi, ahogyan más ember lesz a párjából, és ahogyan az egyre fanatikusabban vesz át olyan életvezetési elveket a szigorú vallásból, amelyekkel ő nem tud azonosulni.

http://port.hu
http://port.hu



Akár valláskritikus filmnek is tűnhet az Úton, és van is egy ilyen vonala, de mégsem erről szól. Sokkal inkább két ember kapcsolatáról, a lehetséges problémákról és utakról, válaszokról és döntésekről. Rendkívül érdekes bepillantást nyerni egy olyan társadalom hétköznapjaiba és szokásaiba, amely a külsőségek (utcák, házak, tájak, arcok) alapján akár Magyarországon is lehetne, a benne élők mégis egy muszlim többségű ország lakói - és nem bevándorlóként, hanem évszázados európai hagyományokkal.

http://port.hu
http://port.hu



De Luna és Amar kapcsolatában a vallás helyett bármi más is gondot okozhatott volna - mint ahogyan az alkohol korábban okozott is. Érezhető, hogy a férfi valójában békétlen lélek (talán épp a háborús élményei hatására), és a benne tátongó űrt próbálja kitölteni valamivel, és amíg ez nem sikerül, addig nem is tud boldog lenni senki mellett.

http://port.hu
http://port.hu



Jasmila Žbania második filmje is igazi érett rendezőről árulkodik: érzékletes, rövid életképek sorából építi fel a filmjét, a kiváló színészeire hagyatkozva sokszor többet elárulnak a nézések és a csendek, mint a szavak. A háttérben pedig most is ott lélegzik a meggyötört és sebeit gyógyítgató Szarajevó, sőt az egész Balkán, nekünk pedig itt Magyarországon sokkal több közünk van hozzájuk annál, hogy ez ne érdekeljen minket.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!




Kiknek ajánljuk?

- akik néztek már szembe egy kapcsolat kiüresedésével
- akik érdeklődnek a modern társadalmak és a muszlim vallás kapcsolata iránt
- akik valami életszagút, valódit, aktuálisat szeretnének látni

Kiknek nem ajánljuk?

- akik nem a valóságra kíváncsiak a moziban
- akiket nem érdekelnek a párkapcsolati problémák
- akik inkább kitekintenének Kelet-Európából

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.