Kávézz szellemekkel! - Budapest 6 legpatinásabb kávéháza ma

társaság szellemek Budapest kávéház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fénykorukban nemcsak egy hörpintésnyi feketére vagy tejhabos tejeskávéra tért be az ember egy-egy kávéházba. Az értelmiség krémje és a világot megváltani akaró budapesti fiatalok "forradalmai" a márványasztalok körül zajlottak. A legendás kávéházak közül ma több is régi pompájában ragyog, érdemes elidőzni a szellemek társaságában.  

1. Centrál Kávéház

Hosszasan lehetne sorolni a neveket Mikszáth Kálmántól Nemes Nagy Ágnesig, akiknek valaha törzshelyük volt a nemrég teljesen felújított Centrál Kávéház. Itt született A Hét című irodalmi folyóirat, később a Nyugat szerkesztősége ülte körül az asztalokat, de a bölcsészeken kívül a tudósok, akadémikusok, mérnökök is megtalálták azt a pezsgő, inspiráló hangulatot, amit kerestek.

www.centralkavehaz.hu
www.centralkavehaz.hu

Ma más szempontból a szellemi élet központja a Centrál. Irodalmárok és tudósok helyett ügyvédek, bankárok, üzletemberek tárgyalnak a krémes eszpresszó és a narancslé társaságában, a déli menü mellett a környéken dolgozók beszélik meg a munkahelyi pletykákat, délután és este pedig idős emberek és csomagokkal felpakolt fiatal turisták pihenik ki a nap fáradalmait.
Hol?
1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
Bővebb infó:http://www.centralkavehaz.hu/

2. New York Café

Budapest - de talán a világ - legszebb kávéháza pontosan azért épült fel két év alatt, hogy a megbízó, egy amerikai biztosítótársaság, kérkedhessen a vagyonával. Mégsem ezért lett Newyork - akkoriban így, egybe írták - a palota neve, hanem a tervező New-York Hauszmann Alajos után. A Newyorkban született meg a főúr intézménye.

www.newyorkcafe.hu
www.newyorkcafe.hu

Az 1900-as évek elején az elszegényedett nemesi családból származó Wallburg Ernő is a kávéház pincére lett, akinek csodájára jártak a vendégek. Ugratásból vagy éppen szeretetből illették "főúr" névvel, amely azonnal átragadt a város valamennyi főpincérére. Ma már nem hallani a "főúr, fizetek!" kiáltást, de így is van miért betérni. A kávé mellett a pompás enteriőr, a fény játéka az arany és üveg felületeken megfizethetetlen vizuális élmény - és akkor az ízekről még nem is szóltunk.
Hol?
1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11.
Bővebb infó:http://www.newyorkcafe.hu/

3. Royal Kávéház

A New York Palota mellett kevés kávéház rúghatott labdába a környéken. A Royal viszont elég messze volt ahhoz, hogy új törzsközönséget találjon, a környékbeli színházak látogatói azonnal megtalálták a számításukat itt.

www.corinthia.com
www.corinthia.com

A Royalnak voltak szép és kevésbé szép időszakai. Egy időben Krúdy Gyula törzshelye volt, aki nemcsak itt írta meg az Álmoskönyvet - mert itt találkozott Freud magyar tanítványával -, hanem itt ismerkedett meg a szállodaigazgató lányával, akit később feleségül vett. Kevésbé vidám történet, hogy a háború alatt itt állomásozott a Gestapo is. A Royal Kávéház ma az egyik népszerű cukrászda szárnyai alatt üzemel, ami azt jelenti, hogy a kávé mellett az édességek esetében sem lesz okunk panaszra.
Hol?
1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.
Bővebb infó: http://www.corinthia.com/en/Budapest/home/

4. Hadik Kávéház

Tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit újra Buda egyik legismertebb régi kávéháza, a Hadik, amelyet az egykor (1910 körül) a környéken álló Hadik András laktanya után neveztek el abban a reményben, hogy majd bevonzzák a laktanya lakóit. Csalódniuk kellett, de csak egy ideig, hiszen a katonák helyett később az irodalmárok törzshelye lett a kávéház.

http://hu-hu.facebook.com/pages/Hadik-Kávéház
http://hu-hu.facebook.com/pages/Hadik-Kávéház

Az irodalmárfeleség, Karinthyné Böhm Aranka és barátnői ugyanis megunták, hogy állandóan egymáshoz járnak át a férjeikkel, ezért választották inkább az akkoriban gyéren látogatott Hadikot. Így követte őket Karinthy, aki bár később a Centrálba, majd a New Yorkba tette át a törzshelyét, de a neve így is összefonódott a Hadikkal.
Hol?
1111 Budapest, Bartók Béla út 36.
Bővebb infó: http://hadikkavehaz.blog.hu/

5. Művész Kávézó és Bisztró

Az Andrássy úton található neobarokk épület a békebeli kávéházat idézi, ahol Pilinszky János rendszeresen megivott egy feketét, Mándy Ivánnak pedig saját asztala volt, amelynek a mai napig megvan a helye. Itt ülve beszélgetett a felszolgálólányokkal. A Kossuth-díjas magyar író egy interjúban elmondta, hogy a nők között a presszós lányok különleges helyet foglaltak el az életében, otthonra lelt közöttük.

www.muveszkavehaz.hu
www.muveszkavehaz.hu

A hely nem mentes a modern anekdotáktól sem, melyek szerint 1989-ben a Nirvana együttes látogatott ide, később Anthony Hopkins is kedvenc budapesti helyének nevezte. Az viszont biztos, hogy a bisztróban ma számtalan magyar közszereplő - színészek, énekesek, politikusok - fordul meg.
Hol?
1061 Budapest Andrássy út 29.
Bővebb infó:http://www.muveszkavehaz.hu/

6. Múzeum Café

Az egyetem közelsége miatt az 1885-ben megnyitott Múzeum Kávéház - ma Múzeum Café - az irodalmárokon és újságírókon kívül számos tudós, akadémikus és tanársegéd törzsvendéggel büszkélkedhetett. Ide járt többek között báró Eötvös Loránd is.

www.muzeumkavehaz.hu
www.muzeumkavehaz.hu

A Múzeum Café asztalai körül ülő személyek fejéből pattant ki az ötlet, hogy tartsanak egymásnak előadásokat egy-egy szakterület képviselői úgy, hogy azt más-más tudománnyal foglalkozók is meghallgathassák. Ismerős, ugye? A Mindentudás Egyeteme 2.0 hasonló ehhez, csak nagyobb nyilvánosság előtt zajlik. A Múzeum Café ma az étterem mellett üzemel, és könnyű, gyors bisztróebédeket kínál a kávé mellé.
Hol?
1088 Budapest, Múzeum körút 12.
Bővebb infó: http://www.muzeumkavehaz.hu/

És még: Akit bővebben érdekel Budapest belvárosi kávéházainak története, a számtalan anekdota és néhány régi család sztorija, annak ajánljuk Saly NoémiTörzskávéházamból zenés kávéházba című könyvét, amelyből mi is csemegéztünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.