Pite forrón, átsütve - Szex az érettségi találkozón

film szórakozás program Amerikai pite vígjáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pite ugyan már egy darab sincs a filmben, de a hangulat még mindig forró Amerika kedvenc szexvígjáték-sorozatának legújabb folytatásában, ahol a régi szereplők egy iskolai évforduló ürügyén gyűlnek újra össze. Amerikai pite: A találkozó, kritika.

A tinédzserek első, ügyetlen próbálkozásai a szexuális élettel, továbbá a szüzesség elvesztésének kínzó problematikája kiapadhatatlan ihletforrás a vígjátékok számára, olyannyira, hogy minden korosztálynak megvan a hozzá kapcsolódó saját filmélménye, a másik oldalról nézve pedig mindig jön egy újabb kamaszgeneráció, akinek el lehet adni az ilyen témájú mozikat. Régen ott voltak a Forró rágógumi-filmek, aztán jött a Házibuli, majd a kilencvenes évek végén az Amerikai pite a maga folytatásaival és rosszul sikerült külföldi klónjaival (Hangyák a gatyában; Tibor vagyok, de hódítani akarok), a legújabb korosztály pedig már a Superbad vagy a Project X nézése közben vihorászik a poénokon.

UIP Dunafilm
UIP Dunafilm

Az Amerikai pite 1999-ben nemcsak generációs filmélmény lett, de kasszasiker is, ebből pedig egyenesen következett, hogy elkészültek szépen sorban a folytatásai. A második és a harmadik részben még az eredeti szereplőgárda bohóckodott tovább, és az első részben létrejött románc vezetett végül ahhoz esküvőhöz, ami lezárni látszott a széria történetét. A pénz azonban nagy úr, és a piték gyártása folytatódott: új szereplőkkel, rohamosan csökkenő színvonalon, egyenesen DVD-re, mozibemutató nélkül. Így születtek meg olyan remekművek, mint az Amerikai pite 4. - A zenetáborban, az Amerikai pite 5. - Pucér maraton, az Amerikai pite 6. - Béta ház, és az Amerikai pite: A szerelem bibliája.

13 évvel az első film után viszont gondoltak egyet az alkotók, és összetrombitálták az eredeti szereplőket egy nagy visszatérés erejéig (vagy ha rosszindulatúan nézzük: már csak így lehetett pénzt kihozni a végleg kifulladó sorozatból). Ebben az akcióban segítségükre volt az a tény, hogy a régi Amerikai pite színészei közül gyakorlatilag senki nem futott be azóta érdemleges karriert Hollywoodban, így számukra is új lehetőség, nem pedig kínos kötelesség lett egy pite-comeback. A filmnek nyilván nem adhatták az Amerikai pite 8. címet, így született meg a találkozós verzió (eredetiben: American Reunion).

UIP Dunafilm
UIP Dunafilm

Az Amerikai pite: A találkozóban az a legmeglepőbb, hogy ilyen előzmények után cseppet sem lett kínos, sőt. Egyáltalán nem érződik rajta az izzadtságszag, a végeredmény felszabadult ökörködés lett a megszokott pite-stílusban, azaz sok szexszel, helyzetkomikummal és az altesti poénokat sem hanyagolva. Sok új ötlet nincs benne, de a régiek közül jó érzékkel tartották meg azokat az elemeket, amik működtek, és persze szemérmetlenül rámennek a célközönség tinikori emlékeire a korábbi filmekre való visszautalgatások formájában. Az érettségi találkozó adta magát, mint apropó Jim (és a papája), Oz, Kevin, Finch, Stifler (és a mamája), no meg a csajok összehívására, szexuális jellegű problémákat pedig a szüzesség elvesztésén kívül is lehet találni: például a kora harmincassá cseperedett, megállapodott hőseink küzdelmét a házasságon belüli nemi élet izgalmának fenntartásáért és a házasságon kívüli nemi élet kísértései ellen. Aki pedig még mindig nem nyugodott le (Stifler), annak egy érettségi találkozó kiváló alkalom a becsajozásra.

Noha egy tökéletesen kiszámítható cselekménnyel bíró és üresjáratoktól sem mentes filmet kapunk az új Amerikai pitével, de valahogy mégsem lehet haragudni rá. A figurák közötti kölcsönhatások még mindig jól szuperálnak, a nosztalgia aljasul hatékony egy érzés, amíg pedig akad néhány eltalált vicces beszólás is ("Egyszer lefordítottam a Karamazov testvéreket latinra. Poénból."), addig a dolog működik és kész.

UIP Dunafilm
UIP Dunafilm



Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Amerikai pite: A találkozó


Kiknek ajánljuk?

- a régi Amerikai pite-filmek rajongóinak
- akik szeretik a szex és a humor párosítását
- akik kíváncsiak rá, hogyan változtak meg a szereplők az elmúlt 10 évben

Kiknek nem ajánljuk?

- akik már a sorozat korábbi darabjait sem bírták
- akik utálják a "sokadik bőrt is ugyanarról" eljárást
- akik nem kíváncsiak egy néha alpári humorú szexvígjátékra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.