Ikonikus filmszínésznők, akiket mindig csodálni fogunk

színésznő filmtörténet mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A filmtörténet legendás asszonyait nemcsak kivételes szépségük és tehetségük miatt csodálhatjuk, de nagyszerű alakításaik révén egy picit részesévé válhatunk a régi filmes világ hangulatának is.

1. Greta Garbo

Hollywood aranykorának egyik legtitokzatosabb alakja volt a svéd származású amerikai filmszínésznő. Greta Garbo a némafilmekben vált világhírűvé, ám azon kivételes előadóművészek közé tartozott, akiknek karrierjét nem törte ketté a hangosfilm megjelenése. A végzet asszonyát 1955-ben életműdíjjal jutalmazták feledhetetlen színjátszásáért, ám Garbo soha nem kedvelte a rivaldafényt, rendkívül zárkózott volt, ezért sem adott interjúkat vagy autogramokat. A kivételes tehetségű bálvány nem véletlenül élt elszigetelten, hisz egész életében a szintén színésznő Mimi Pollack iránt vágyakozott, akivel soha nem teljesült be a szerelme. Halála után Marlene Dietrich szeretőjéhez, Mercedes De Acostához írt pikáns hangvételű leveleit egy philadelphiai múzeumban állították ki.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

2. Rita Hayworth

A "Szerelem istennőjének" nevezett latin dívát a mozitörténet egyik legelbűvölőbb színésznőjének tartják, aki sokkal több volt, mint egy szép arc. Kivételesen tehetséges táncosként az erőt és az érzékiséget testesítette meg a filmvásznon, ám az igazi Rita valójában egy nagyon félénk és szerény jelenség volt. A szexbomba csillaga a második világháború idején ragyogott igazán, az amerikai színésznő az 1946-ban készült Gilda című filmmel vált szupersztárrá, majd közel négy évtizedes pályafutása során rengeteg kiváló filmben szerepelt. Hayworth magánélete azonban korántsem alakult ilyen szerencsésen. Ötször kötött házasságot, de mindegyik férjétől elvált, majd élete utolsó évtizedeit alkoholproblémákkal, később Alzheimer-kórral küzdve töltötte, végül 1987-ben hunyt el New York-i otthonában.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

3. Katharine Hepburn

Független és bátor karaktere miatt Katharine Hepburn még a mai napig nők millióinak példaképe. Minden idők egyik legnagyobb hollywoodi legendáját 12 alkalommal jelölték az Akadémia díjára, és pályafutása során összesen 4 Oscart zsebelt be, amivel Meryl Streep után a második helyen áll a legtöbb jelölést elnyerő színészek listáján. Az akkori korszak szépségideálja öntörvényű volt, híressé vált szúrós tekintetéről, jellegzetes szögletes arcformájáról, maszkulin stílusáról. A díva nem hitt a házasságban, egy mondása szerint nagy különbség van szeretni és szeretve lenni, és egész életében egy igazi szerelme volt, az amerikai színészóriás, Spencer Tracy, akivel 25 évig élt meghitt kapcsolatban.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Kattints a képre a Katharine különleges fotóiért!

4. Mae West

A legendás varietésztárt nem pusztán filmszínésznőként és szexszimbólumként ismerhetjük, hanem olyan határozott, független nőként is, aki mindig önmagát adta. Mae West dráma- és forgatókönyvíróként már tizenévesen saját darabokban játszott, és a világháborúk idején az egyik legnagyobb sztárrá nőtte ki magát. A merész humorral és utánozhatatlan stílussal megáldott szépség tartós karriert kovácsolt páratlan tehetségéből. Minden idők egyik legvitatottabb művésznőjének a szexuális forradalom után újra kelendővé váltak a filmjei. Halálakor egy kritikus azt mondta, hogy a nő és a legenda fogalma eggyé vált.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

5. Ginger Rogers

A gyönyörű szőkeséget 15 évesen nevezte be mamája egy charlestoni táncversenyre, majd zsebében az aláírt szerződéssel turnéra indult, és a későbbiek során kivételes adottságainak köszönhetően sikeres Broadway-sztárrá vált. Ginger Rogers élete során közel 100 filmben játszott, és Fred Astaire-rel alkotott emlékezetes párost különböző musicalekben. Ugyanakkor drámai szerepekben is kiválóan érvényesült, melynek ékes bizonyítéka, hogy 1940-ben a Kitty Foyle címszerepéért elnyerte az Oscar-szobrocskát. A táncparkett királynője a '40-es évek Hollywoodjának egyik legjobban fizetett színésznője volt, akinek képe ott díszelgett Anne Frank szobájának falán. A díva érdeklődése rendkívül sokoldalú volt, szobrászkodott, festett, imádott sportolni, és egy időben divattanácsadóként is tevékenykedett.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Fred Astaire-rel

6. Clara Bow

A bájos arcvonású lány mindent megtestesített, ami jellemző volt a 20-as évekre. A nők egész Amerikában úgy jártak, úgy beszéltek, úgy öltözködtek és olyan szív alakúra festették az ajkukat, mint Clara Bow. A némafilmek üdvöskéjét a világ egyik legkívánatosabb színésznőjeként tartják számon még ma is, és a szupersztár havonta több tízezer rajongói levelet kapott, ami akkoriban még ismeretlen jelenségnek számított. Amikor férjhez ment, úgy tűnt, végre megtalálta a boldogságát, ám később többször is öngyilkosságot kísérelt meg, majd egyre jobban elhatalmasodott rajta a depresszió. Bár nagyon fiatalon vonult vissza a showbiznisztől, Amerika első szexistennőjére mindig emlékezni fog a világ.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Tipp! Végre megszólalt az X-Faktor sztárja. Kattints a galériáért!


7. Ingrid Bergman

A svéd színésznő sok filmben nyújtott emlékezetes alakítást, élete azonban tele volt botrányokkal. 1949-ben férjes asszonyként viszonyba keveredett a híres olasz rendezővel, Roberto Rossellinivel, amit az amerikai közvélemény erkölcstelennek tartott, ezért Ingrid kénytelen volt feladni magasan szárnyaló karrierjét, és visszatérni Európába. Szerelmi viszonyba keveredett Robert Capával is, a legendás magyar származású fotóssal (Robert Capa Friedmann Endreként született Budapesten, a Capa nevet csak 1934-ben vette fel). Ingrid fülig szerelmes volt belé, és amikor a házasság szóba került köztük, Capa azzal hárította a dívát, hogy ha feleségül venné, nem tudná nyugodt lelkiismerettel ellátni a haditudósítói munkát. Ingrid Alfred Hitchcock rendezővel osztotta meg bánatát, aki azonnal beleírta a romantikus szerelmi történetet a Hátsó ablak c. filmjébe. Minden idők legkülönlegesebb hollywoodi csillaga 1956-ban kezdte visszanyerni egykori népszerűségét, amikor is az Anasztázia című film főszerepéért elnyerte második Oscar-díját. Bár a gyönyörű színésznőt legtöbben a legendás Casablanca című film Ilsájaként ismerik, egyes filmtörténészek úgy vélik, hogy Alfred Hitchcock Forgószél című romantikus kémtörténetben játszott szerepe volt a legkiválóbb alakítása.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

8. Bette Davis

Az ikonikus előadóművészek sorából nem maradhat ki Bette sem, aki pályafutása során szinte mindvégig elismerő kritikákat kapott, mert olyan karaktereket is hajlandó volt eljátszani, amit más színésznők nem mertek. A romantikus vígjátékok királynője karrierje során több mint 100 filmben szerepelt, és 1977-ben ő volt az első nő, aki az Amerikai Filmintézettől életműdíjat kapott. A nagyszerű színésznő magánélete azonban tele volt hullámvölgyekkel, és néhányan úgy tartják, hogy Jimi Hendrixszel folytatott viszonya vetett véget Miles Davisszel kötött házasságának. Annak ellenére, hogy a különleges szépségű és karizmatikus egyéniségű dívának zűrzavaros volt a lányával való kapcsolata, és súlyos egészségügyi problémákkal küszködött, egészen a halálig aktívan dolgozott.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

9. Lauren Bacall

A '40-es évek tehetséges amerikai filmcsillaga sokak szerint a "film noir" műfaj egyik vezető alakja volt. Miután modellként elvesztette a munkáját, a tizenéves szépség a Broadway-n dolgozott jegyszedőként, és akkoriban táncos szeretett volna lenni. Amikor 18 évesen a Harper's Bazaar magazin címlapjára került, felfigyelt rá a híres rendező, Howard Hawks felesége, és szerepet ajánlott neki a Szegények és gazdagok (1944) című filmben. Búgó, rekedtes hangja és szexi macskaszemei miatt sorban kapta az ígéretes szerepajánlatokat, és az is bebizonyosodott, hogy komikaként ugyanúgy megállja a helyét. A színésznő 20 évesen ment hozzá nagy szerelméhez, Humphrey Bogarthoz, majd 32 évesen megözvegyült, de később újra férjhez ment. Az egykori mozisztár idén 88 éves, de egyáltalán nem szereti, ha "legendának" hívják, mert ez a múltat jelenti számára.

AFP
AFP


Tipp! Csinos plus-size modellből csontsovány domina lett. Kattints a galériáért!



Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.