Jazz, pálinkafesztivál és Beethoven-ünnep - Májusi programkörkép

koncert Programajanló program pálinkafesztivál borfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igen sűrű hónap lesz a május: egymást érik a bor- és pálinkafesztiválok, és ízletes hungarikumokban sem lesz hiány. A zenekedvelők a jazz és a rengeteg könnyűzenei program közül válogathatnak. Íme a Life.hu kedvencei májusban!

Budapest

1. Beethoven Budán

A Budavári Önkormányzat rendezi idén is a hagyományos Beethoven-ünnepet, amely a világhírű zeneszerző első budai fellépésének állít emléket. Idén a szervezők öt napon keresztül kedveskednek sokszínű programokkal az érdeklődőknek: fellép többek között Vukán György, Simon Standage, Horgas Eszter és Szilasi Alex, illetve a fiatal zongoraművész Balog József is. A Nemzeti Múzeumban Lichnowsky-emlékműsort rendeznek, ahol bárki megnézheti Beethoven legendás Broadwood zongoráját is.

Helyszín: Több helyszín Budapesten
Időpont: május 4-8.
Bővebb infó: http://www.zeneszalon.hu/wp/?p=2674#more-2674

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Európa-nap a Millenárison

Az Európa-napot 1985 óta ünneplik Európa-szerte. Ezen a napon arra a beszédre emlékezünk, melyet Robert Schuman francia külügyminiszter az európai megbékélésről tartott - ez volt ugyanis a mai Európai Unió megszületéséhez vezető első lépés. Május első szombatján nagyszabású családi fesztivállal - koncertekkel, gyermekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, közös gerillakertészkedéssel, stand-up show-val ünnepeljük ezt a napot. Fellép többek között Kovács Kati és zenekara, a Maszkura és a tücsökraj, Esztergályos Cecília, Cserhalmi Sára és Cserhalmi György és a Romungro Boys Gipsy Band is.

Helyszín: Millenáris
Időpont: május 5.
Bővebb infó: http://www.facebook.com/events/407152629302814

3. VII. Budapesti Pálinkafesztivál

Idén a baracké lesz a főszerep a pálinkafesztiválon. A rendezvényen több mint huszonöt kiállító, pálinkafőzde és kereskedő kínálja különlegességeit - a finom italokon kívül házi sajtokat, zamatos borokat kóstolhatsz, a kolbászházban pedig elcsábulhatsz egy-egy fűszeres finomságra is. Sőt, ha kedveled az igazi ínyencségeket, megkóstolhatod a csokoládé és a pálinka mennyei kombinációját is. A megszokott ízeken túl a fesztiválon kiemelt helyet kapnak a barack éve keretében készült ételspecialitások is a "Barackos" udvarban.

Helyszín: Budai vár
Időpont: május 10-13.
Bővebb infó: http://www.budapestipalinkafesztival.hu/


4. 38. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál

Idén májusban ismét megrendezik ezt a mindig nagysikerű fesztivált, amelyen koncertek, hangversenyek és előadások várják az igényes programokra fogékony vendégeket. Szörényi Levente előadást tart majd színházról és történelemről, lesz fúvóstalálkozó, és St. Martin is muzsikál majd. Megéri Budafokon fesztiválozni májusban!

Helyszín: Budafok
Időpont: május 11-25.
Bővebb infó: http://www.fesztival22.hu/


5. JAZZAJ Fesztivál és workshop

Igazi fülledt, jazzben gazdag esték várnak rád május végén a Mika Tivadar mulatóban. A JAZZAJ Fesztivál a kortárs improvizatív zene és a free jazz háromnapos ünnepe, mely egy valódi találkozópont és eszmecsere a különböző improvizációs stílusok, irányzatok, illetve a külföldi és magyar művészek között. Egy finom rozéfröccs és némi jazz - nem is lehetne ennél hangulatosabban búcsúztatni a tavaszt!

Helyszín: Mika Tivadar mulató
Időpont: május 22-24.
Bővebb infó: http://www.facebook.com/events/445004008849604/445004022182936/

Thinkstock
Thinkstock

Vidék

1. Ízek, táncok, jó szomszédok

Idén második alkalommal rendezik meg Hévízen az Ízek, táncok, jó szomszédok programsorozat. A három nap a népzenékről, kulturális és gasztronómiai programokról szól, és olyan országok, mint Horvátország, Románia, Erdély, Ukrajna is részt vesznek benne. Idén a díszvendég Horvátország lesz, ennek köszönhetően a rendezvény ideje alatt megtekinthető Anton Cetin horvátországi festőművész kiállítása. Kóstolhatsz tradicionális magyar illetve balkáni ételeket, és persze a hozzájuk passzoló finom borok sem maradnak el.

Helyszín: Hévíz, Deák tér
Időpont: május 11-13.
Bővebb infó: http://www.heviz.hu/

2. I. Pécsi Fűszer Ünnep és Hungarikumok Találkozója

Ki ne szeretné az isteni fűszereket és a magyaros ízeket? Ha te is odáig vagy az efféle ételekért, látogass el hazánk első fűszerünnepére Pécsre! Lesz itt minden, ami élvezetes az ízlelőbimbóknak és a zeneimádóknak: szabadtéri sütögetés, természetesen pécsi fűszernövényekkel ízesített ételek, ráadásul mennyei fűszerillat lengi majd be a várost. A talpalávalót pedig többek között a Magashegyi Underground, a Fivérek és Zséda szolgáltatják.

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér, Jókai tér
Időpont: május 9-13.
Bővebb infó: http://port.hu/pls/fe/festival.festival_page?i_festival_id=10317&i_city_id=-1&i_county_id=-1

3. A Tánc Fesztiválja - XV. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó

Íme egy fantasztikus program azoknak, akik nemcsak táncolni szeretnek, de nézni is imádják a kreatív koreográfiákat! A Pannon Várszínház tizenötödik alkalommal rendezi meg Veszprémben a kortárs táncművészet legnagyobb hazai seregszemléjét. Ezen a nemzetközi összművészeti találkozón a legjelentősebb magyar együttesek szállnak versenybe a legújabb produkciójukkal. Az öt nap alatt 12 együttes lép színpadra - itt lesz többek között Bozsik Yvette, Ladányi Andrea, a Mándy Ildikó Társulat, a Duna Táncműhely és a Dance Company is.

Helyszín: Veszprém, Petőfi Színház, Latinovits-Bujtor Játékszín, Városi Művelődési Központ és a Dubniczay-palota
Időpont: május 22-26.
Bővebb infó: http://www.atancfesztivalja.hu/

4. Magyar Könnyűzene Ünnepe

Igazi zenei csemegét ígér május végén Akasztó. A Magyar Könnyűzene Ünnepe a tehetséges és elismert hazai előadókat élteti, így két napig ők szórakoztatják a közönséget. A fellépők listája igen hosszú: fellép többek között a Republic és a Hooligans együttes, de itt lesz Demjén Ferenc, Somló Tamás, Rúzsa Magdi és a Tóth lányok is.

Helyszín: Akasztó
Időpont: május 26-27.
Bővebb infó: http://magyarkoncertfesztival.hu/?page_id=29

5. X. Etyeki Pincefesztivál

Ha még nem voltál Etyeken, most itt az idő! Pezsgés, isteni borok és remek társaság vár május második felében a Pest közeli városban. Az ország egyik legsikeresebb bor- és gasztronómiai fesztiválján bemutatkoznak a legkiválóbb itthoni és határon túli magyar pincészetek, sőt, idén a pezsgők is főszerepet kapnak. Lesz kézműves kiállítás és vásár, bábszínház és kézműves foglalkozás is.

Helyszín: Etyek
Időpont: május 19-20.
Bővebb infó: http://www.pincefesztival.hu/index.php?lang=hu

Gasztroünnep Bécsben

Bécs városa ötödik alkalommal nyitja meg a nyári szezont a Stadtpark zöldjén megrendezett gourmet fesztivállal, ahol Ausztria regionális termelői mutatják be hagyományaikat és kóstoltatják kézműves termékeiket. A több mint 150 kiállító mellett az idén első alkalommal felépített bemutatókonyhában sztárséfekkel is találkozhat a közönség, hogy a minőségi alapanyagok mellett megfelelő inspirációval és hasznos tippekkel térhessen haza.

Helyszín: Bécs, Stadtpark
Időpont: május 11-13.
Bővebb infó: http://www.wien.info/hu



Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.