Nők, akik a frászt hozzák ránk - Félelmetes fehérnépek a filmvásznon

horror film lelki terror félelem mozi szórakozás thriller
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megszállottak, zaklatók, mániákusok, kísértetek és gyilkosok: a mozivászon leghátborzongatóbb nőfigurái nem elsősorban a fizikai megjelenésük, mint inkább az általuk gyakorolt lelki terror révén ijesztgetnek.

1. Peyton Flanders (Rebecca De Mornay)

Film: A kéz, amely a bölcsőt ringatja

Ő a belső ellenség: a családi otthonba beférkőzött angyali arcú bébiszitter, aki azonban ördögi terven munkálkodik. Miután a múltban elvesztette a férjét és a meg nem született gyermekét, most valaki máséra fáj a foga, és az eszközökben nem válogat.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

2. Mrs. Danvers (Judith Anderson)

Film: A Manderley-ház asszonya

A félelmetes vén banya típusának egyik emlékezetes megtestesítője Hitchcock remekművében Mrs. Danvers, a Manderley-ház házvezetőnője, aki néhány jól irányzott és rosszindulatú megjegyzéssel bárkibe belefagyasztja a szót. De nem elégszik meg ennyivel: miután a fejébe veszi, hogy a ház urának új felesége okolható az előző haláláért, módszeresen ki akarja csinálni a mit sem sejtő asszonykát.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

3. Samara (Daveigh Chase)

Film: A kör

A lány, akinek csak a haja látszik: Samara a lista szereplőinek nagy részétől eltérően már a külsejében is rémisztő, ami nem csoda, hiszen ő egy kísértet, aki a szörnyű gyerekkorát és a halált bosszulja meg újra és újra. Aki pedig megnézi azt a bizonyos halálos videokazettát, annak kimászik a tévéjéből és jajjj...

AFP/Photo12
AFP/Photo12

4. Alex Forrest (Glenn Close)

Film: Végzetes vonzerő

Létezhet félelmetesebb nőszemély (a férfiak számára), mint egy olyan hölgyemény, aki képtelen elviselni a visszautasítást, és a szerelmével üldözi a kiszemelt áldozatot, a zaklatástól és zsarolástól sem visszariadva? A Michael Douglas alakította férj egy röpke házasságon kívüli kalandba bonyolódik csak bele a vonzó Glenn Close-zal, de a botlásáért súlyosan meg kell fizetnie: végül már az élete a tét.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

5. Regan (Linda Blair)

Film: Az ördögűző

Minden idők egyik leghíresebb horrorfilmjében maga az ördög szállja meg a 12 éves Regan testét, aki ettől aztán elég furcsán kezd el viselkedni: nem átall csúnya szavakat használni, a fejét is érdekesen tekergeti, és az arca is veszít a kislányos bájából. A kétségbeesett szülők az efféle ügyekben rutinos Merrin atyához fordulnak segítségért, ehhez azonban még neki is fel kell kötnie a reverendáját.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

6. Annie Wilkes (Kathy Bates)

Film: Tortúra

Jóból is megárt a sok, és ez igaz az olvasásra is: a tenyeres-talpas Annie olyannyira rajongójává válik egy híres írónak, hogy amikor az véletlenül, balesetet szenvedve az ölébe pottyan, meg akarja tartani magának, és foglyul ejti. Miután pedig a jó irodalmár ellenérzéseit fogalmazza meg a helyzettel kapcsolatban, még a válogatott kínzásoktól sem riad vissza.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

7. Tera (Psota Irén)

Film: Ház a sziklák alatt

Listánk magyar szereplőjének is a rajongás, no meg persze a szerelem az oka rá, hogy egyre félelmetesebb dolgokat cselekedjen - bár már a külseje is ijesztő egy cseppet. A megözvegyült sógora iránt olthatatlan vágyat érző Tera eredendően sötét lélek, aki akkor lép csak igazán akcióba, amikor a férfi új és szép asszonyt hoz a házhoz.

filmkultura.hu
filmkultura.hu

Vissza a jövőbe, avagy honnan jöttek minden idők legfélelmetesebb űrszörnyei?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120614-vissza-a-jovobe-avagy-honnan-jottek-minden-idok-legfelelmetesebb-urszornyei.htmlÍgy él egy pedofilhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120606-michael-igy-el-egy-pedofil.htmlHófehérke üvöltve vágtat karddal a kezébenhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120601-hofeher-es-a-vadasz-hofeherke-uvoltve-vagtat-karddal-a.htmlHamupipőkéből titkárnő lett: 7 emlékezetes mese felnőtteknekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120530-amikor-az-esti-mese-eletre-kel-7-emlekezetes-moziadaptacio-felnotteknek.html"Gildával bújnak ágyba, de mellettem ébrednek" - Rita Hayworth nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120525-gildaval-bujnak-agyba-de-mellettem-ebrednek-rita-hayworth-nagy.htmlFérfiak öltönyben, fekete nyakkendővel és ufókkalhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120523-ferfiak-oltonyben-fekete-nyakkendovel-es-ufokkal-men-in-black.htmlSpanyol filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kell (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120521-10-spanyol-film-amit-neked-is-latnod-kell.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.