Négy nyalás Pesten - Különleges ízű fagylaltok nyomában

nyalánkság nyári fagylalt gasztronómia program Budapest édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha hihetünk az előrejelzéseknek, nyár végén és ősz elején jó néhány kánikulai nap vár ránk. Ilyenkor a lúdlábszelet vagy a somlói galuska helyett jobban csúszik pár gombóc fagyi. A fővárosi kínálat ma már szerencsére többnyire túlmutat az unalmas csoki, vanília és puncs háromszögön. Lássuk, hol érdemes a jéghideg különlegességeknek hódolnod.

Mivel a legtöbben azért még mindig ragaszkodnak a csokoládéhoz vagy a vaníliához, úgy döntöttünk, mindenhol kérünk egy gombóccal az előbbiből, vagyis amit az adott fagyizóban "csoki" címen kínálnak, így biztosan lesz összehasonlítási alapunk. Emellé mindig kértünk egy másik ízből is a hely specialitásai közül.

1. Cadeau Bonbon Manufaktúra - Hétköznapi csalódás

A gyulai kézműves bonbonokat gyártó manufaktúra aprócska budapesti üzletébe épp azért tértünk be, mert korábban szerepelt a kínálatban olyan csupacsoki fagylalt is, amit napokig emlegettünk. Zárás előtt nem sokkal már csak alig néhány fajtából választhattunk, így a csokoládés-marcipános Mozart, a trendi Macaron és a citrom és grapefruit házasításával létrehozott Fresh fantázianevű fagyik mellett döntöttünk. Ha a Macaron helyett Babapiskóta, a Fresh helyett Citrom lenne kiírva, akkor is meredek az ár-érték arány. A gömbönkénti 200 forintot még a teljesen átlagos, csokifagyi ízű Mozartba halmozott roppanós csokidarabok sem tudják feledtetni. A manufaktúra jó híre miatt nem írjuk le a helyet, de legközelebb egy gombóccal teszünk próbát.

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Egy gömb ára: 200 forint / 4 dkg
Itt: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 8.
Bővebb infó: http://www.cadeaubonbon.hu/

2. Lila Körte Cafe - Fontolva haladók

Néhány utcával az előző helytől, az Egyetem téren próbálkozunk újra egy magát cukrászdaként és könnyű vacsorákat kínáló helyként is reklámozó kávézóban, a Lila Körte Caféban. Itt már nemcsak formabontó nevet adnak a fagylaltoknak, hanem az ízkombinációk is különlegesek. Az epret mentával, a csokit meggyel vagy éppen chilivel bolondítják meg. A már-már klasszikusnak számító chilis csoki mellé eperöntettel felturbózott kecskesajtfagylaltot kértünk. A jóféle porkakaóra emlékeztető ízű csokifagyiban szabályosan vadásznunk kellett a csípős ízt, ezért a bátortalan tesztelők is bátran bevállalhatják. Mi azért jobban örültünk volna a merészebb chiliaránynak. A kecskesajtos fagyi viszont meglepően jó volt, de vegáknak - a jellegzetes kecskeíz miatt - nem ajánljuk.

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Egy gömb ára: 200 forint / 4 dkg
Itt: 1053 Budapest, Kecskeméti utca 2.
Bővebb infó: http://www.lilakorte.hu/

3. Levendula Kézműves Fagylaltozó - Ízbomba egy lapáttal

Az Uránia mozi mellett nemrég nyílt Levendula Kézműves Fagylaltozó üde lila színfolt a szürke Rákóczi út unalmas üzletei és kirakatai között. Itt nem gombócot kapsz: lapáttal mérik az édességet. Az biztos, hogy alaposan fel kell kötnie a nadrágját annak, aki nehezen hoz döntést: gorgonzola, szicíliai pisztácia, tokaji aszú, tihanyi camambert, gyömbér, muskotályos körte, levendulás fondente - csak néhány íz, amelyekből válogathatsz. Itt minden fagylalt szőlőcukorból készül, aromák és mesterséges színezőanyagok nélkül. Elsőre imádtuk a választott levendulás étcsokoládét és chianti vörösbort, de néhány nyalás után is olyan erőteljesnek éreztük az aromájukat, hogy az utóízükkel is bőven beértük volna. A városban még két helyen találkozhatunk a Levendulában is kapható fagylaltokkal: a Fragola olasz kézműves fagylaltokat áruló cukrászdában, ahol készülnek, és a Gozsdu udvarban lévő egyik fagyizóban is.

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Egy gömb ára: 250 forint / 5 dkg
Itt: 1088 Budapest, Rákóczi út 25.
Bővebb infó: http://www.facebook.com/Levendula.Fagylaltozo

4. La Delizia Kekszmanufaktúra - Meggyőző ízharmónia

A La Delizia specialitásai a helyben, természetes anyagok felhasználásával készült kekszek, de a főzött fagylaltjaik híre elért bennünket is. Sajnos, nehéz a látvány alapján választani, a pultba kiírt ízek között több a cukrászműhely ajtaja mögött sorakozik, nem pedig a szemünk előtt. Mi végül Sacher-torta fagyival jöttünk ki a bájos üzletből, ami mellé grillázsos fügét választottunk. Mindkettővel teljesen elégedettek voltunk, a Sacher-fagyi igazi meglepetés volt, a füge pedig olyan - sokak számára szinte émelyítően - édes, amilyennek lennie kell. Egyetlen szívfájdalmunk az a felismerés, hogy sajnos már a minőségi fagylalt sem olyan dolog, amelyet mindenki csak úgy megengedhet magának. Az ugyanis szívszorító, hogy két gombócért félezer forintot hagyunk a kasszában - mit szóljon akkor egy négyfős család?

Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu
Fotó: Mengyán Eszter/Life.hu

Egy gömb ára: 250 forint / 4 dkg
Itt: 1066 Budapest, Jókai utca 13.
Bővebb infó: http://www.ladelizia.hu/

5 izgalmas italmúzeum, ha nem csak kóstolgatni szeretnélhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120607-5-izgalmas-italmuzeum-ha-nem-csak-kostolgatni-szeretnel.htmlPikáns ízek, forró kortyok - budapesti teaházmustrahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101109-pikans-izek-forro-kortyok-budapesti-teahazmustra.htmlLampiontól lámparojtig - romkocsmákat teszteltünkhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101102-lampiontol-lamparojtig-romkocsmakat-teszteltunk.html5 csábító hely forrócsokizáshoz Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110109-forrocsokimamor-budapesten.htmlKisütöttük: a legjobb pékségek Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110215-zsomle-kenyere-sutemeny-a-legjobb-peksegek-budapesten.htmlLazíts a teraszon! - 10 szuper hely a fővárosbanhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110428-szorakozas-program-lazits-a-teraszon-10-szuper-hely.htmlGyors és inspiráló: 5 lehengerlő budapesti bisztróhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20111104-szorakozas-etelital-program-gyors-olcso-inspiralo-5-lehengerlo-budapesti.htmlKávézz szellemekkel! - Budapest 6 legpatinásabb kávéháza mahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110923-szorakozas-program-kavezz-szellemekkel-budapest-6-legpatinasabb-kavehaza-ma.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.