Az alkohol öl, szórakoztat és jólétbe dönt

film gengszter mozi szórakozás John Hillcoat Nick Cave
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gengszterfilmek rajongói nem igazán voltak elkényeztetve az utóbbi években, és a fene se gondolta volna, hogy majd végül pont Nick Cave, az ausztrál zenész áll elő egy új, az amerikai szesztilalom idejét megéneklő vagány mozival. Fékezhetetlen, kritika.  

Nick Cave zenei munkásságát jó néhányan ismerik (hazánkban is többször koncertezett), ha máshonnan nem, hát a Kylie Minogue-gal közös duettjéből, amit a maga idejében rongyosra játszottak a zenetévék. Kevesebben tudják, hogy Nick Cave egy ideje forgatókönyvíróként is tevékenykedik, méghozzá John Hillcoat ausztrál rendező oldalán (hogy aztán az elkészült filmeknek persze a zenéjét is ő szerezze). Kettejük együttműködését dicséri Az ajánlat című hipnotikus hangulatú, kőkemény ausztrál western, valamint Az út, melyben Viggo Mortensen vándorol a kisfiával egy apokaliptikus katasztrófa után elnéptelenedett világban. Utóbbi mozi már Hollywoodban készült, és a legújabb filmjéhez is ízig-vérig amerikai témát választott az ausztrál alkotópáros: a nagy szesztilalom korszakának vidéki gengsztereit.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

Ezúttal azonban nem saját történetből dolgoztak, hanem hozott anyagból, Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje című regényéből (amely a film premierjével egyidőben megjelent a magyar könyvesboltokban is). Bondurant a könyvében az ősei: a nagyapja és az ő testvéreinek történetét írta meg, akik bizony szeszcsempészésből szedték meg magukat a harmincas évek elején, és ezen tevékenységük közepette számos rázós helyzetet is átéltek, amik kiváló alapanyagot szolgáltattak a családi legendárium, majd Bondurant regénye számára.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

Érdekes, hogy mi az a különleges abban a mindössze néhány éves időszakban (a szesztilalom idejében), ami újra és újra megfogja a filmesek (és írók) fantáziáját. Az bizonyos, hogy több válasz is létezik, de a nagy gazdasági világválság utáni felfordulás és újjárendeződő társadalmi viszonyok biztosan az egyik ilyen ok, valamint az is, hogy az alkohol betiltását ma már mindenki nevetségesnek tartja, imigyen pedig az értelmetlen törvényeket kijátszó gengszterek is könnyebben mutathatók be szimpatikus (és nemegyszer romantikus) gazfickókként, mint mondjuk egy jelenben játszódó történetben.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

Ilyen csirkefogók a Bondurant testvérek is a filmben: mindennél fontosabb számukra a család, csak a józan eszükre hallgatva ügyeskednek egy kicsit, csak a rendszer gyengeségeit használják ki, és csak azzal bánnak el, aki ártani akar nekik. Ilyenből pedig akad azért bőven, hisz az üzletük sokak szemét szúrja, sőt a főellenség is gyorsan megérkezik a filmben: egy nagyvárosi, piperkőc, korrupt főügyész, akinek mindenki behódol, kivéve a kemény Bondurant tesókat. A küzdelem fokozatosan fajul el, ám végül már a legdurvább erőszak is mindennapossá válik (így azon kedves olvasóinknak, akik nem akarnak torokelvágást, kiherélést, forró kátránnyal leöntést és hasonló nyalánkságokat látni filmvásznon, nem igazán ajánljuk a filmet).

A Fékezhetetlen fő történetszálát a testvérek és az ügyész küzdelme adja, mellette pedig a legkisebb fiú, Jack beavatás- és felnövéstörténetének (sajnos kissé sablonosra vett) folyamata. Akik pedig szeretik a műfajt, azok nem fognak csalódni ebben a filmben: az emlékezetes figurák éppúgy sajátjai, mint az értő kézzel megfestett korabeli-vidéki hangulat, az időnként sokkoló erőszakjeleneteket pedig abszurd humorral oldja fel. És persze van benne szerelmi szál is piros ruhás nővel, meg géppisztolyos leszámolás.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Lawless előzetes



Kiknek ajánljuk?

- akik szeretik a régivágású gengszterfilmeket
- akik kíváncsiak, milyen forgatókönyvet írt Nick Cave
- akiknek bejön a húszas-harmincas évek világa

Kiknek nem ajánljuk?



- akik nem szeretik a nyers erőszakot
- akik ismét valami nagyon eredetire várnak John Hillcoattól
- antialkoholistáknak


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.