Majszolj sült gesztenyét! - Decemberi programkörkép

karácsony advent turkáló Demjén Ferenc Paul Cézanne festmény koncert Ákos kiállítás Molnár Ferenc Caramel Tankcsapda programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Decemberben minden az adventi készülődésről és a karácsonyról szól, de néha azért nem árt szórakozni, kikapcsolódni is egy kicsit. A Life.hu decemberi programkörképében remek ajándéklelőhelyeket, érdekes kiállításokat és kiváló koncerteket mutatunk be.  

Budapest

1. Ajándék Terminál

Ha idén valami különlegessel lepnéd meg a szeretteidet, és nincs kedved a bevásárlóközpontok tucattermékeihez, akkor irány a Design Terminál! Itt közel száz hazai dizájner egyedi tárgyai közül válogathatsz. Nézz körül a különleges ékszerek, ruhák, bútorok és használati tárgyak között, hátha találsz valami kedvedre valót. A vásáron képviselteti magát többek között a Nubu, a Je Suis Belle, Vágó Réka és Lokalwear is.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Vágó Réka
(Kattints a képre a galériáért!)

Helyszín: Design Terminál, Erzsébet tér
Időpont: december 8-23.
Bővebb infó: http://designterminal.hu/

2. Jelenetek egy házasságból

Ha az ünnepi forgatagban kikapcsolódnál, és kíváncsi vagy Ingmar Bergman történetére, akkor válts jegyet erre a színdarabra. A történet Marianne és Johan házasságát boncolgatja, akik éppen olyanok, mint bármelyik házaspár. Kapcsolatuk, életük sok kérdést felvet, amelyeken nem árt a nézőknek sem elgondolkodni. A kortalan darab kötelező mindazoknak, akik házasságban élnek, éltek, vagy most állnak a házasságkötés küszöbén.

Helyszín: Radnóti Miklós Színház
Időpont: Bemutató: december 2.
Bővebb infó: http://www.radnotiszinhaz.hu/

3. Cézanne és a múlt

Ha kedveled a festészetet és a kiváló alkotásokat, akkor ezt a kiállítást kár lenne kihagynod. Paul Cézanne életművét és a múlthoz való viszonyát ismerheted meg a festményein keresztül. A kiállítás közel száz Cézanne festményt, rajzot és akvarellt, valamint 16-19. századi mesterek harminc-negyven alkotását mutatja be.

Helyszín: Szépművészeti Múzeum
Időpont: február 17-ig
Bővebb infó: http://www.szepmuveszeti.hu/idoszaki_kiallitasok/cezanne-es-a-mult-624

4. Koncertek az Arénában

Decemberben nem lesz hiány a kiváló magyar zenészek fellépéseiből sem: Caramel, Ákos, Demjén Ferenc és a Tankcsapda is koncertet adnak a Papp László Budapest Sportarénában. Ha az ünnepek előtt és után egy kis zenével frissülnél fel, itt a lehetőség!

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: Caramel: december 7., Ákos: december 15., Tankcsapda: december 22., Demjén: december 30.
Bővebb infó: http://www.budapestarena.hu/html/index.php


szólj hozzá: Caramel maradjon igy

5. Második Gardrób Közösségi Ruhavásár

Ha imádod a turikat és a jobbnál jobb kincseket, akkor ezt a programot kár lenne kihagynod decemberben. A hónap második szombatján ugyanis több mint száz árus lepi el az Erzsébet téri Akváriumot, és árulja ruháit, kiegészítőit, saját maga készítette csecsebecséit. Ha szereted a kincsvadászatot, szívesen felújítanád a ruhatáradat, és még ajándékokat is vásárolnál, itt a helyed!

Helyszín: Akvárium Klub, Erzsébet tér
Időpont: december 8., 11:00-16:00
Bővebb infó: http://www.facebook.com/GardrobKozossegiVasar

6. Mozizz a családdal!

Nemcsak a gyerekek, de mi, felnőttek is imádjuk a meséket. Az ünenepek alatt egy jó kis filmnézés is nagyszerű program. December közepén ugyanis hozzánk is megérkezik Tolkien egyik imádott könyvének megfilmesített változata, A hobbit - Váratlan utazás című film. Ha kívülről fújod A gyűrűk ura trilógiát, és kíváncsi vagy a történet előzményeire, akkor nagyon fogod szeretni Peter Jackson legújabb moziját is. Mi már alig várjuk!

Bemutató: december 13.

Vidék

1. Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár

Gyenesdiáson is nagyon készülnek a karácsonyra. Sült gesztenye, forralt bor, sültkolbász és halászlékóstolás sok-sok muzsikával - többek között ilyen és ehhez hasonló programok várnak családostul Gyenesdiáson december közepén. A kicsik is jól szórakoznak majd: Varázshangok játszóház, Mesesarok és Adventi Kézműveskuckó is lesz.

Helyszín: Gyenesdiás
Időpont: december 15-16.
Bővebb infó: http://www.gyenesdias.info.hu/esemenyek/adventi-gesztenyesutes-es-karacsonyi-vasar.html

Thinkstock
Thinkstock

2. Adventi Udvar a Kvártélyházban

December elejétől adventi kézműves udvar várja a karácsonyra készülődőket a zalaegerszegi Kvártélyházban. Az udvarban kézművesek kínálják a portékáikat, miközben a látogatók forralt borozhatnak és válogathatnak a finomabbnál finomabb csemegék között. Délutánonként a színpadon óvodások, diákcsoportok, énekkarok, táncosok és a város kulturális életének szereplői szórakoztatják a közönséget egy-egy adventi műsorszámmal.

Helyszín: Zalaegerszeg
Időpont: december 5-24.
Bővebb infó: http://www.kvartelyhaz.hu/hirek/105/adventi_udvar_a_kvartelyhazban

3. Illatos Advent

Karácsony közeledtével Veszprémben ünnepi díszbe öltöztetik a Városházát, és a belváros is gyönyörű lesz. A karácsonyi vásárban finomságok várják a nézelődőket, de lesz tűzgyújtás, zene, tánc, karácsonyi dalok, betlehemes játék, jászol, állatsimogató, ajándékkészítő kézműves foglalkozások, egyedi kézműves tárgyak vására és gasztronómiai vásár is.

Helyszín: Veszprémben, több helyszínen
Időpont: december 1-23.
Bővebb infó: http://www.veszprem.hu/veszpremieknek/hirek/programajanlo/3560-illatos-advent-2012

4. III. Miskolci Szalon-czukor

A karácsonyig tartó fesztivál alatt lesz borszalon, karácsonyi vásár, adventi ételkóstolás és kirakodóvásár is. Szombatonként pedig koncertekben sem lesz hiány - Miskolc idén is nagyon színes adventi programokkal várja az ünnepre hangolódókat.

Helyszín: Miskolc belvárosa
Időpont: december 1-23.
Bővebb infó: http://miskolciszalonczukor.hu/czukor/

5. Adventi Nyitott Pince Napok

A VINTEGRO Pinceszövetség rendezi advent két középső hétvégéjén a pincenapokat Hajóson. 40 pince bortermelője várja az érdeklődőket ingyen borkóstolóra, ahol a finom hajósi italok mellett sült gesztenyét, kürtős kalácsot és rengeteg házi finomságot kóstolhatsz. A présházakba beköltöznek a helyi kézművesek és termelők, akiknél ötletes és egyedi karácsonyi ajándékokat vásárolhatsz. Sőt, a borászoktól a karácsonyi menühöz illő nedűt is beszerezheted. A gyerekeket pedig cukor és kóla helyett asztalt gyümölcsökkel, meleg teával és karácsonyi punccsal várják. Andventkor megéri Hajósra menni!

Helyszín: Hajós - Pincefalu
Időpont: december 8-9. és 15-16.
Bővebb infó: http://www.facebook.com/vintegro

6. Mézeskalácsfalu Sződligeten

Igazi csodát láthatsz, ha december elején Sződligeten jársz. A falu asszonyai és leányai ugyanis mézeskalácsházakat készítenek a Duna bal partján, a Budapest és Vác között fekvő Sződligeten. Tavaly például 100 darab szépséges mézeskalácsház készült el kizárólag helyi alapanyagokból. A kreatív hölgyek megalkották az óvoda és a sződligeti vasútállomás makettjét, és készítettek a magyar népmesék stílusában tulipánnal díszített tetejű házat, sőt, bemutatták Jancsi és Juliska cukorkaházát is. Gyerekek és felnőttek is imádni fogják ezt az igazán mesebeli kiállítást!

Helyszín: Sződliget
Időpont: december 8-9.
Bővebb infó: http://mezeskalacsfalu.hu/

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.