a nap cikke hegesztés foglalkozás munka álláskeresés nők különleges foglalkozással
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emlékeztek még a Flashdance csinos hegesztőnőjére? Nos, Szabó Andreának nem innen jött az ötlet, hogy ezt a szakmát válassza. A kétgyermekes édesanya mos, főz, takarít, a szakmájában pedig nem ismer lehetetlent. A Life.hu Nők különleges foglalkozással című sorozatában ezúttal egy női hegesztőmérnök életéről olvashattok.

Andrea ránézésre igazi nő: divatos, rendezett frizura, szépen manikűrözött körmök, igényes külső. Nehéz elhinni, de a negyvenöt éves, kétgyermekes anyuka szakmája roppant férfias - ő mégis iszonyúan élvezi. Andi foglalkozása nemzetközi hegesztőmérnök. "Kislánykoromtól gépészmérnök akartam lenni. Az édesapámnak is ez a hivatása, de tőle függetlenül én is ebbe a szakmába szerettem bele. Már gyermekkoromban is szívesebben ügyködtem, mint babáztam. Az iskolában pedig imádtam a matekot és a fizikát. A műszaki egyetemen a gépészmérnöki kart választottam - apu is sokat segített, hiszen ő is gépészmérnök" - vallja Andi.

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
Forrás: Rostás Bianka/Life.hu

A galéria eléréséhez kattints a képre!

De vajon miért választ egy nő egy ennyire férfias foglalkozást? "Számomra kihívást jelentett, hogy megmutassam, én is meg tudok csinálni bármit, amit a férfiak. Persze az is lehet, hogy férfitestbe kellett volna születnem. Határozott személyiség vagyok, szeretek irányítani, és mindig ott van bennem a vágy, hogy megmutassam, a nők is tudnak annyit, mint az erősebbik nem. De tény, hogy legalább ötször annyit kellett dolgoznom az elismerésekért, mint egy férfinak. Minden egyes alkalommal meg kellett küzdenem ebben a cseppet sem nőies szakmában azért, hogy elfogadjanak. Sok tanáromnál hátrány volt, hogy nő vagyok, de persze az is előfordult, hogy egy-egy oktatóm elismeréssel tekintett rám ugyanezért. De megérte!"

Andrea igazán sikeresnek mondhatja magát, hiszen szinte mindent elért a szakmájában, amit csak lehetett. A munkája mellett vezeti a családi vállalkozást is, sőt, magát a szakmát is szívügyének tekinti: ,,Járom az országot, és a nagyvállalatok hegesztőit vizsgáztatom. Ebben a munkakörben az országban alig 10 nő dolgozik rajtam kívül. Nagyon sokat utazom, és rendszeresen kell a továbbképzés is, de megéri, hiszen a munkám a szenvedélyem. Mivel az ipar nagyon fejlődik, így az én munkám is folyamatos önképzést igényel. Szerencsére van kivel megosztani mindezt: a párom is ebben a szakmában dolgozik - tőle tanultam szinte mindent."

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
Forrás: Rostás Bianka/Life.hu

Nézd meg a többi képet galériánkban!

Andi a munkája mellett fontosnak tartja azt is, hogy itthon minél több fiatal válassza ezt a hivatást. "Keresett szakma a mienk, az emberek nem is tudják, hogy mennyire. Itthon nagyon jó a képzés, külföldön azonban általában nincs is. Minősített hegesztőkre egész Európában nagy igény van: Ausztriában például a minimum órabér 10-12 euró, de ha az ember már beszéli a nyelvet, és a munkáját is jól végzni, nem ritka a 36 eurós órabér sem. De a hegesztőmérnököket itthon is szépen megfizetik. Viszont a mai fiataloknak eszükbe sem jut ez a szakma, így mostanában járjuk az iskolákat, mesélünk a diákoknak a szakmánkról, és arra ösztönözzük őket, hogy válasszák ezt a munkát. Nagyon megéri, külföldön ugyanis kapkodnak az itthon végzett minősített hegesztőkért. Aki tényleg jó, az halálra keresi magát. A Ferrarinak több mint 250 alkatrészét itt hegesztjük, a Bayer München stadiont magyarok hegesztették, és a dubaji hullámvasutakon is a honfitársaim dolgoztak. Magyarország hegesztésben nagyon az élen jár, de nem reklámozzák. Ha sok időm lenne, minden iskolába elmennék, hogy lelkesítsem a fiatalokat."

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
Forrás: Rostás Bianka/Life.hu

A galériáért kattints a képre!

De vajon hogy viselik az Andihoz hasonló erős, karakán nőket a férfiak? "Mi otthon úgy élünk, mint egy igazi, olaszos család. A párommal mindketten nagyon erős egyéniségek vagyunk, de azt gondolom, egy nőnek az a feladata, hogy megtanuljon a háttérbe vonulni, amikor a helyzet úgy kívánja. Szerintem ez jót tesz egy kapcsolatnak."

Andi a sok munka mellett a háztartást és saját külsejét sem hanyagolja el: "Otthon mindent én szerelek. Nem azért, mert a párom nem tudná megcsinálni. Ennek látom értelmét, eredményét, míg a takarításnak egy óra múlva nyoma sincs. Persze attól még azt is megcsinálom. Ha van egy kis időm, akkor pedig edzek. Most az erőfejlesztő jóga a kedvencem, valószínűleg azért, mert ez a sport nagy kihívást igényel. Én pedig imádom a kihívásokat. Most már csak egy dolgot szeretnék elérni: németül beszélek, de angolul még meg kéne tanulnom..."

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
Forrás: Rostás Bianka/Life.hu

A többi fotóért kattints ide!

Andit ismerve ez is gyerekjáték lesz.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.