híresség mosogatógépek technika feltaláló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha feltalálókról van szó, többnyire férfiak jutnak eszünkbe, pedig jó néhány olyan innováció kötődik nők nevéhez, amik nélkül ma már nehezen tudjuk elképzelni az életünket. A Life.hubemutatja a legjobb női feltalálókat.

1. Josephine Cochrane

Az ohiói háziasszony meglehetős jómódban élt, így nagyon valószínű, hogy soha életében nem mosogatott el egyetlen tányért sem. Ehelyett élénk társadalmi életet élt és fényes estélyeket adott. Az ilyen alkalmak után mindig fel kellett venni jó néhány tányért és edényt a veszteséglistára, ugyanis a személyzet ügyetlensége miatt eltörtek. Josephine-t annyira zavarta edényei megfogyatkozása, hogy tervezett egy biztonságos mosogatógépet. A masina az 1893-as chicagói világkiállításon debütált, és hatalmas sikert aratott. Igaz, ekkor még nem a hétköznapi háziasszonyok körében hódított, hanem az étterem- és szállodatulajdonosok láttak benne fantáziát. Számos gépet adott el ezeknek az intézményeknek, amiért jókora summát tehetett zsebre, így tovább gyarapította amúgy sem csekély vagyonát.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

2. Mary Anderson

A New York-i Mary Anderson 1903-ban egy havas januári napon villamoson utazott, és feltűnt neki, hogy a vezető alig lát valamit a szélvédőre tapadt hótól. A probléma annyira megragadta, hogy hazaérkezése után megtervezte a ma is használatos ablaktörlőt, vagy ahogy a szabadalmi leírásban szerepelt: "egyszerű mechanizmus, amely az esőt, havat, jégdarát hivatott letörölni a vezető előtti ablakfelületről." A történet érdekessége, hogy a találmány öt évvel megelőzte az első tömegautó, a Ford T-modell gyártását, 1915-től pedig alaptartozék lett az ablaktörlő az autóknál.

Forrás: http://herstorynetwork.com
Forrás: http://herstorynetwork.com

3. Marion Donovan

Marion Donovannak 1949-ben elege lett a pelenkamosásból, ezért újragondolta a textilpelenka koncepcióját. Először egy zuhanyfüggöny felhasználásával szivárgásmentessé tette, majd megalkotta az eldobható verziót. Találmányával számos céget megkeresett, de mindenhonnan elutasító választ kapott arra hivatkozva, hogy sokba kerülne az előállítása és egyébként sem venné meg senki. Marion ekkor gondolt egyet, saját vállalkozást alapított, és hamarosan milliókat kaszált az eldobható pelenkával.

Forrás: http://americacomesalive.com
Forrás: http://americacomesalive.com

4. Melitta Bentz

A lipcsei Melitta Bentz nagy rajongója volt a kávénak, a csésze aljára ülepedő zaccot azonban nem állhatta. Egy nap annyira elege lett belőle, hogy fogott egy itatóspapírt, tölcsér formájúra tekerte, beleöntötte a kávét, majd leforrázta. Ezzel megszületett a kávéfilter, amit ma is használnak világszerte. Frau Bentz is maga forgalmazta a termékét, a Melitta névre hallgató filter pedig még ma is népszerű német nyelvterületen, és tisztes jövedelmet hoz az asszony örököseinek.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

5. Tabitha Babbitt

Tabitha Babbitt egy massachusettsi fűrészüzemben dolgozott 1813-ban, ahol még kézifűrészt alkalmaztak, amit két ember húzott. Az asszony megfigyelte, hogy a fűrész húzásával rengeteg energiát veszítenek a munkások és nehézkesen haladnak emiatt. Elhatározta, hogy kidolgoz egy jobb módszert, így született meg a ma is használatos szalagfűrész. Tabitha soha nem szabadalmaztatta a találmányát, aminek jórészt az volt az oka, hogy egy utópista vallási csoporthoz, a shakerekhez tartozott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



A történelem legbotrányosabb pápáihttp://www.life.hu/szorakozz/20130227-v-celesztin-ix-benedek-vi-sandor-viii-janos-xii-pius.htmlA legbátrabb nők a történelemben, akik kiálltak az elveikérthttp://www.life.hu/szorakozz/20120924-jeanne-darc-i-erzsebet-zrinyi-ilona-harriet-tubman-golda-meir.htmlBotrányos szeretők, különc kalandok - Veszedelmes viszonyok a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-veszedelmes-viszonyok-a-tortenelemben.htmlA hadüzenet oka: a nő - 4 különleges asszonysors a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120319-a-haduzenet-oka-a-no-negy-asszony-akik-miatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.