33 éve ölték meg John Lennont

2013.12.08. 08:15

1980. december 8-án, hétfőn este tizenegy óra körül a New York City-béli Dakota-ház előtt Mark Davis Chapman, 25 éves, zavart agyú fiatalember 38-as kaliberű revolveréből leadott 5 lövéssel megölte John Lennont.

A 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerzője, költője és a Beatles gitárosa már életében ikon volt - a béke, a tolerancia, és a másság elfogadásának szószólója. Egy huszadik századi messiás, aki nélkül a világ kevesebb és szegényebb lett. Együttesével a Beatlesszel sokat tett azért, hogy a rock stílusában komoly, akár politikai gondolatokat megfogalmazó műfajt teremtsen, amely által emberek millióihoz juthat el fontos üzenet.

AFP

Az együttes feloszlása után még markánsabbá vált világnézete, és szerelmével, Yoko Onoval akár a polgárpukkasztásig radikális békepárti performanszokban hirdették, hogy „love is the answer” („a szerelem a válasz”) ami egyenértékű a „szeretkezz, ne háborúzz” jelszóval.

AFP

Egyik híres dalában, az Imagine-ben az általa elképzelt világban az összes ember békében él, és hisz abban, hogy ezt a világot nem csak ő próbálja elképzelni, megteremteni. "You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one." "Mondhatod, hogy álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen". Az Imagine-nel emlékezünk a 33 éve meghalt, de máig eleven hatású John Lennonra.

 

John LennonmerényletmegemlékezéslövésMessiás