étkészlet Hollóházi Porcelángyár Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. porcelán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi teríték mindig különleges, ilyenkor kerülnek elő a legszebb porcelánkészletek, köztük a legnemesebb magyar porcelánok. Hogy tudatosabban választhassuk ki a hozzánk illőt, bemutatjuk a legismertebbeket.

Herendi

Amikor a nagyvilágban megszületett az első fénykép, Magyarországon Stingl Vince megalapította a Herendi üzemet. Bár a gyár leégett, a termelés hamarosan újra stabil lábakon állt és az 1851-es londoni világkiállításon már maga Viktória királynő rendelt egy készletet. A történetnek azért van nagy jelentősége, mert annak a bizonyos készletnek a mintáját a királynőről nevezték el, és azóta is ez a rajzolat - jellegzetes stilizált lepkék és virágzó ágacskák - a legismertebb és legnépszerűbb díszítése a gyárnak. Hasonlóan ismert a Rothschild-minta is, amely nevét a legendásan gazdag bankárcsaládról kapta. E minta jellegzetessége, hogy az aranyszegélyű készleteket egy-egy énekesmadár alakja díszíti. De ha valakinek sem a virágzó ágak, sem a dalos pacsirták nem tetszenek, még mindig számtalan gyönyörű készletből választhat. Az Apponyi stílusú darabok a naturalista vonalak kedvelőinek ajánlottak: ezek azok, amelyeket az aranyon kívül csak egy plusz szín díszít.

Forrás: www.herendheviz.com

Hollóházi

Elegáns díszítés, diszkrét minta. Ez jellemzi leginkább a Hollóházi termékeket. A Hollóházi porcelán gyártása nem indult zökkenőmentesen. A mai gyár helyén már 1777-ben is gyártottak üvegtárgyakat, de a sorozatos bérlőváltások és a gazdasági változások nehezítették meg az indulást. A háború után 1957-ben kezdték meg a használati porcelán gyártását, persze a használati szó ne tévesszen meg senkit - gyönyörű darabok! A készítők filozófiája, hogy a porcelánok egyszerre legyenek stílusosak és egyediek, de könnyen használhatók. A legtöbb ember fejében él egy jellegzetes kép a hollóházi készletekről, a kék és az arany szín párosításról, de a termékskálát nézegetve rájövünk, hogy a választék rendkívül sokszínű. A hagyományos mintázatú edényektől a modern darabokig sok minden megtalálható. A tradicionális kék szegélyű, a virágminta és a modern, letisztult forma megfér egymás mellett.

Forrás: www.hollohazi.hu

Zsolnay

Mi a közös Rippl-Rónai Józsefben, Victor Vasarelyben és Lechner Ödönben? Mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a különleges Zsolnay porcelánnak híre menjen a nagyvilágban. Zsolnay Miklós 1852-ben alapította meg, de sikerre testvére, Zsolnay Vilmos vitte a vállalkozást. Addig kísérletezett különféle agyag- és mázfajtákkal (1866-ban megkezdett jegyzetfüzetében 80 helyi és környékbeli agyagfajtát sorol fel), amíg az ország első művészi kerámiát gyártó üzemévé nem fejlesztette az egykori kisüzemet. A gyár jellegzetes bevonatának számító eozinmázat gubbiói kerámiák mázát rekonstruálva állították elő. Az első ilyen termékeket 1891-ben, a Budapesti Agyagipari Tárlaton mutatták be, majd 1893-tól gyártották üzemszerűen - elsősorban a szecessziós stílusú kerámiák bevonataként. 1974-től, amikor újra a gyáré lett a Zsolnay név, mint márkajelzés, nem csak itthon nőtt meg a termékek népszerűsége. A Zsolnay stílus minta- és formakincsére leginkább a szecesszió volt hatással. A fejlődés és az idő múlása a mintákban is változást hozott, hiszen a gyártók tisztában vannak azzal, hogy haladni kell a korral. Így történt, hogy 2012-ben Patrizia Gucci, a világhírű divattervező dinasztia tagja tervezte a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra új készletének mintáját és színvilágát; az aranyvirággal díszített kollekcióval a cég a nemzetközi piacokat is sikerrel célozza meg.

Forrás: MTI/Földi Imre

Alföldi

Hétköznapi elegancia - ezzel a két szóval lehet leginkább leírni az Alföld Porcelángyár termékeit. Letisztult formák és minimalista dekor jellemzi az étkészleteiket. A magyaros minta a tányérok szélén körbefuttatott egyszerű növénymotívumban jelenik meg, de a legtöbb terméküket különleges minta nélküli, fehér változatban állítják elő. Elsődleges céljuk, hogy a használhatóság jegyében a legmodernebb technikát használják, így a termékek ne csak szemet gyönyörködtetőek, de strapabíróak is legyenek. A gyár jelenleg francia kézben van.

Forrás: www.herendheviz.com

Vendégváró szezámos csirkefalatkákhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131207-lazar-chef-sztarszakacs-vendegvaro-szezamos-csirkefalatkak-receptjet-mutatja-be.htmlMiért éppen mákos és diós? Történelemóra bejglivelhttp://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131203-a-bejgli-torteneterol-kerdeztuk-szamos-laszlo-cukraszt-aki-a-szamos-marcipant-alapito.html"3kor ott vok, jó 8!" - 21 éves az SMShttp://www.life.hu/szorakozz/20131202-21-eve-kuldunk-sms-t-a-kommunikacios-talalmany-evfordulojan-az-sms-nyelvrol-irunk.htmlLázár Chef: Mennyei sütőtökös lasagnehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131129-lazar-chef-sztarszakacs-mennyei-sutotokos-lasagne-receptjet-ismertetjuk.htmlÍnycsiklandozó, pácolt csirkemell salátaágyonhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131122-lazar-chef-receptje-inycsiklandozo-pacolt-csirkemell-salataagyon-amelynek-titka-a-megfelelo.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.