Leo pucér emlékművet állított a romlottságnak - ez vajon Oscart ér?

Forrás: AFP/Fotó: Mary Cybulski -
Oscar-díj jelölés győzelem legjobb filmek Leonardo DiCaprio Oscar-díjkiosztó Oscar 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma éjjel végre megkezdődik a filmes világ legnagyobb eseménye, az Oscar-díj gála. Tippeld meg a Life.hu-val, vajon kik lesznek az idei nyertesek!

Idén hatalmas a várakozás, hiszen sokak első számú kedvence, Leo DiCaprio jelölt a szobrocskára, rögtön két kategóriában is, ahogy azt korábban megírtuk (a Wall Street farkasáért főszereplőként, és producer társaival együtt a legjobb filmért járó díjat is megnyerheti).

Forrás: AFP

Lássuk a legjobb film kategóriát – mi ér ma Oscar-szobrocskát! A 12 év rabszolgaság klasszikus értelemben vett díjvárományos, hiszen a rasszizmus ellenes mondanivaló mellett jelképértékű lehet a fekete bőrű rendező győzelme – az Oscar történetében először. Fontos témát vállalt fel A nő és a Mielőtt meghaltam is: az előbbi korunk és közeljövőnk egyik legnagyobb problémájára, a magányra ad csattanós választ, a másik a betegjogok kérdéseit veti fel. (Jogom van-e olyan gyógyszerhez, amelyet az országom nem ismer el, milyen minőségű betegellátás illet meg, érhet-e megkülönböztetés a betegség miatt, stb.) A választékban található olyan társadalmi probléma is, amely messzebb esik tőlünk – kalózkodás Szomália partvidékén (Phillips kapitány) – viszont számos amerikait ért már nyaralás közben rablótámadás. Ha a zsűri idén nem a komoly társadalmi problémákat díjazza, akkor nyerhet az Amerikai botrány is, amely egy hatalmi manipulációs játszmát mutat be sajátos szemszögből és full-retró dizájnban, vagy a jóval botrányosabb Wall Street farkasa, amely az anyagi világ züllöttségének és kiüresedettségének állít pucér emlékművet. Engem leginkább a Gravitáció lendített ki a komfortzónámból, így a magam részéről nekik ítélném a díjat!

Ti hogyan döntenétek? Szavazzatok!

Melyik film nyeri szerinted a legjobb film kategóriát?

Nézzük a legjobb férfi főszereplőket! Christian Bale – a pocakos csaló – gyönyörű tekintetét még a szerep kedvéért felkapott hájhurkák sem feledtetik, de 2011-ben mellékszereplőként már hazavihette az arany szobrocskát, így idén nem neki ítélném. Bruce Dern csaknem nyolcvan évesen pontosan olyan, mind a nagypapánk – már nem akar normakövető lenni, helyette még egyszer, utoljára megvalósítaná az álmait. Miért ne kaphatná meg ő – minden nagypapák nevében? Chiwetel Ejiofor alakításával Londonban 2 hete már díjra váltotta a jelölést a BAFTA-n, Matthew McConaughey-ról pedig úgy írnak a kritikusok, mint aki bevette a szupergyorsítót és messze meghaladta önmagát az utóbbi évek alakításaiban. Ha nem lenne Leo, talán rá szavaznék, így azonban a mindig minőségi filmekben, mindig minőségit alakító Leót várom befutóként.

A képen a Wall Street farkasának rendezője, Martin Scorsese beszélget színészeivel, Leoval és a bájos Margot Robbie színésznővel
Forrás: AFP/Fotó: Mary Cybulski

Ti hogyan döntenétek? Szavazzatok!

Ki nyerje a legjobb férfi főszereplő díját?

Lássuk a hölgyeket! Meryl Streep számos jelölés mellet eddig 3 Oscar-díjat nyert, legutóbb 2012-ben A Vaslady-ért. Bár zseniális színésznő, ezúttal valaki másnak kedvezhetne a szerencse. Például a gyönyörű Amy Adamsnek, aki már ötször volt a díj várományosa, de eddig nem váltotta szobrocskára a jelöléseket. Judi Dench a kritikusok szerint a fő-fő esélyes, mert alakítása hiteles és végtelenül emberi. Ő a James Bond filmek feledhetetlen, szigorú főnöke, M, aki a legutóbb halálát lelte a 007-es ügynök karjaiban. Cate Blanchett alakítását a Golden Globe már díjjal jutalmazta, így meglehet, hogy begyűjti az aranyszobrocskát is. A tippem azonban Sandra Bullock, akinek 40 fölött is gyönyörű arca szuperközelikben minden rezdülését megmutatja egy életéért küzdő nőnek – ennyire gazdag színészi eszköztárral mindenképpen Oscart érdemel!

Ti hogyan döntenétek? Szavazzatok!

Ki nyerje a legjobb női főszereplő díját?

A legjobb férfi mellékszereplők közül Michael Fassbendert a harmincas generáció ikonjaként emlegetik – jóképű, mint Brad Pitt – és a legnagyobb rendezők vetekednek érte. Jonah Hill a fura srác a szomszédból kategóriába tartozik, de roppant tehetséges. Barkhad Abdi amatőr színész, aki Tom Hanks partnereként képes megmutatni hogyan válik valaki nyomorgó halászból rafinált bandavezérré. Bradley Cooper bongyorított hajjal és körszakállal is szuperszexi, Jared Leto pedig még gyantáztatott is a transzvesztita szerepért, ha másért nem, ezért a szenvedésért Oscart érdemel!

Forrás: AFP/Fotó: Anne Marie Fox

Ti hogyan döntenétek? Szavazzatok!

Ki nyerje a legjobb férfi mellékszereplő díját?

Jennifer Lawrence, mint azt már kritikámban megírtam, zseniálisan alakítja a férfit kihasználó feleség-dögöt, de egymás után két évben is Oscart kapni, pláne ilyen fiatalon nem valószínű. Sally Hawkins remek kontrát játszik az összeomló Cate Blanchett mellett, de ugyanilyen eséllyel díjazhatják June Squibb színészi teljesítményét is. Julia Roberts nem hoz újat a szerepében, ráadásul már nincs is népszerűsége csúcsán, így én idén Lupita Nyong'o győzelmére tippelek.

Ti hogyan döntenétek? Szavazzatok!

Ki nyerje a legjobb női mellékszereplő díját?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.