Világhírű, de itthon ismeretlen: Reigl Judit kiállításán jártunk

Ludwig Múzeum festészet szenvedély művészet Reigl Judit Frankofón Fesztivál Franciaország kiállítás Budapesti Tavaszi Fesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Túlzás lenne azt állítani, pontosan tudtam, ki az a Reigl Judit, amikor elindultam a Ludwig Múzeum Űr és extázis című kiállítás megnyitójára. Hamar kiderült, 2005-ben voltak már kiállítva művei a Műcsarnokban, de aki azt akkor - hozzám hasonlóan - kihagyta kulturális önképzéséből, nem került sokkal közelebb a megoldáshoz. Ki is ő, és hol van most? - zizegtek a fejemben a kérdések, melyekre lassan, de végül megérkeztek a magyar és francia válaszok.

Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől megtudom, hogy Reigl Judit, aki május 1-én tölti be 91. életévét, az egyetlen olyan kortárs magyar művész, akinek a világ összes vezető múzeumában megtalálhatók a munkái. A New York-i Metropolitan Múzeum mellett vannak festményei az angol és a francia főváros legmodernebb kiállítótermeiben is. Így persze remélhetjük, hogy a Lumú tárlata, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a Frankofón Fesztivál keretében kerül megrendezésre, New Yorktól Párizsig rengeteg érdeklődőt mozgat majd meg, és sokan látogatnak el miatta Budapestre. Ezt persze a miniszter úrral együtt én is nagyon áhítom, azonban jobban érdekel, hogy hol is van ez a különleges hölgy. Azt már korábban Fabényi Júlia, a Ludwig igazgatója is mondta, hogy ez az eddigi legnagyobb és legteljesebb magyarországi Reigl életmű-kiállítás. Így persze már a bemutatók és köszöntők alatt is különösen izgatott vagyok.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Fabényi Júlia:

"Egy olyan művészt mutatunk be, aki nemcsak követte, de maga is formálta a késő modernizmus és a kortárs művészet nagy trendjeit."

Franciaországban. Méghozzá 1950 óta. Fiatalként, huszonévesen ugyanis nyolc alkalommal próbált átszökni a vasfüggönyön, hogy végre politikusok portréin kívül mást is festhessen, és ez volt az az év, amikor végre sikerült is neki. Nagy bánatomra a művésznőnek, akiről a Wikipedia azt írja, a festészet szabad művelése céljából disszidált, most egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy Magyarországra utazzon a megnyitóra. De ahogy Balog Zoltán elmeséli, miként találkozott ezzel a mai napig aktív és vidám asszonnyal, kicsit máris közelebb érzem magamhoz.

Bejárat-Kijárat című kép Forrás: Ludvig Múzeum

Aztán Germain Viatte, a párizsi Pompidou Központ volt igazgatója is mesél róla. Kedvesen emlékeztetett mindenkit, hogy a Műcsarnokban 2005-ben hozták létre az első magyarországi Reigl-kiállítást, míg a Pompidou már 1994-ben tárlatot rendezett számára!

Dominancia Központ Forrás: Ludvig Múzeum

Germain Viatte:

"Hiába ismerjük a művészt régóta, a mai napig elementáris erővel hatnak ránk a munkái."

Hol volt hát idáig Reigl Judit? Ott, ahol azonnal látták benne, amit a magyarok nem. Ahol távol az otthonától a legnagyobb francia festők és művészek segítették, támogatták. Ott, ahol művei által azzá válhatott, ami mindig is lenni akart, és akinek most egy-egy festménybe zárt gondolatáért olyan kiállítótermek kurátorai versengenek, mint például a Metropolitan.

Fekete robbanás Forrás: Ludvig Múzeum

De most hazajött hozzánk Magyarországra. Itt vannak velünk gondolatai, kitörései, formabontásai, mondani- és mutatnivalói a Ludwigban. Egy különösen gazdag életmű, 90 műalkotás, melyek a világ múzeumaiból, gyűjtőktől és egyenesen Reigl Judit előszobájából érkeztek ide hozzánk, hogy megismertessenek minket mesterükkel. A nagyszabású tárlat június 22-ig látogatható, egyszerre kronologikus és tematikus csoportosításban, tele érzésekkel, érzelmekkel, emlékekkel és eksztázissal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.