Bodrogi Gyula 80 éves

Fotó: Hajdú D. András [origo] -
pmsza Vuk Bodrogi Gyula Süsü, a sárkány Nemzet Színésze Kossuth-díj születésnap Jászai Mari-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április 15-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.

A fiatal, pályakezdő Bodrogi Gyula elsősorban kortárs és klasszikus darabok karakterszerepeit játszotta, de hamar felfedezték komikusi tehetségét is, ettől kezdve ő lett az úgynevezett könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselője. Mint rendező is szívesebben nyúlt a habkönnyű, elsősorban zenés darabokhoz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Filmszínészként is hamar a közönség kedvence lett. Első filmjét, a Külvárosi legendát Máriássy Félix rendezte 1957-ben, ezután szinte évente forgatott. Emlékezetes filmje volt a Házasságból elégséges - ebben akkori felesége, Törőcsik Mari volt a partnere -, a Hattyúdal, a Húsz óra és a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?

A 2000-es években is több filmben szerepelt, így például az Üvegtigrisben, de az ő hangján szólalt meg Süsü, a sárkány, a Kérem a következőt Csőrmestere és a Vuk kárörvendő varjúja.

Művészi munkájáért számos rangos elismerést kapott: 1962-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1973-ban érdemes művész, 1983-ban kiváló művész címet. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2007 óta a Nemzet Színésze kitüntető cím birtokosa. 2009-ben a XIII. kerület díszpolgárává választották, a nyíregyházi Vidor fesztiválon életműdíjjal jutalmazták. 2012-ben a Prima-díjat és a Prima Primissima Közönségdíját vehette át, 2013-ban Szenes Iván-életműdíjat kapott.

Bodrogi Gyula ma is aktív, a Nemzeti Színházban a Johanna a máglyán című darabban Lisztes molnárt, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában Ádámot alakítja.

A színész ma 80 éves, isten éltesse sokáig!

(forrás:wikipedia, mno)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.