Megnyitottuk időutazási irodánkat! Avagy: te melyik korba mennél?

Brad Pitt Bruce Willis időutazás Vissza a jövőbe X-Men - Az eljövendő múlt napjai Bill Murray 12 majom Jöttünk, láttunk, visszamennénk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiség régi vágyálma az időutazás, így hát annyi más álomhoz hasonlóan a filmekben gyakran valóra is váltják ezt. Ezen a héten a mozikban szuperhős mutánsoknak kell visszatérniük a múltba az X-Men - Az eljövendő múlt napjaiban, mi pedig ez alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc időutazós filmjeinket.

Végső visszaszámlálás (1980)

Ha lehetőség van rá, meg szabad-e változtatni a történelem menetét, vagy inkább hagyni kell megtörténni a tragédiákat is, hogy ne befolyásoljuk a jövőt (azaz a jelent)? Ezzel a dilemmával szembesül annak a repülőgép-anyahajónak a legénysége, amely egy mágneses viharba kerülve épp a Pearl Harbour elleni japán támadás előtt találja magát az időben. Kirk Douglas és Martin Sheen késhegyre menő vitái egy háborús kalandfilmbe oltott filozófiai traktátusban.

Vissza a jövőbe (1985)

Minden időutazós filmek tán legnagyobb klasszikusa, legalábbis Magyarországon biztosan, hisz épp a videokorszak felfutásakor vált sokak nagy kedvencévé és egyben kultfilmmé. Marty "nyuszi/nemnyuszi" McFly és a kissé őrült Doki kalandjai a téridőugrásra alkalmas szuperkocsival két folytatást is megéltek, és az időutazás kimeríthetetlen témáját a humoros oldaláról fogták meg. A második részben pedig 2015-be utaztak előre, azaz lassan számíthatunk az érkezésükre.

Idétlen időkig (1993)

Az időutazós filmek egyik altípusa az, melyben a főhős időhurokba kerül: ugyanazt az időtartományt kénytelen újra- meg újraélni. (A közeljövőben érkező Tom Cruise-sci-fi, A holnap határa is ezt használja.) Ha viszont az ember egy mizantróp meteorológus, akinek épp egy vidéki porfészekből kell tudósítania, akkor cseppet sem kívánja az idő újraélését. Márpedig Bill Murray-vel ebben a fanyar humorú vígjátékban ez történik: minden nap ugyanaz lesz.

Jöttünk, láttunk, visszamennénk (1993)

Persze nem minden időutazós filmben a jelen a kiindulási pont: kerülhetnek át múltbeli személyek is a mi korunkba. Miként az egy szenilis varázsló hókuszpókuszai következtében egy középkori lovaggal és hű (?) szolgájával történik ebben a remek, folytatást is megélt francia vígjátékban, amely a két történelmi kor embereinek oly különböző mentalitásából csinál tréfát (és amely különbségek bemutatása gyakran fájóan hiányzik az e téren a külsőségekkel megelégedő időutazós filmek többségéből).

12 majom (1995)

Az előző filmmel ellentétben itt a jövőből érkezik egy úriember, nevezetesen Bruce Willis, hogy kiderítse, miként tört ki az a járvány, amely majdan elpusztít(hat)ja az emberiség nagy részét. Pechjére viszont kicsit elkalibrálják az utaztatását, így egy elmegyógyintézetben köt ki, a bolond Brad Pitt-tel az oldalán. Innen szép megmenteni a világot!

Looper - A jövő gyilkosa (2012)

Bruce Willisnek annyira bejött a jövőből való érkezés, hogy ebben a filmben újra megismételte: igaz, itt már a "jelen" is egy futurisztikus sci-fi környezet, ahová harminc évvel későbbről a maffia időgéppel küldi vissza a láb alól eltenni kívánt egyéneket. De mi van, ha egy bérgyilkosnak épp saját maga öregebb változatát kéne megölnie?

X-Men - Az eljövendő múlt napjai (2014)

Ha egy híres szuperhősös képregényszériából csináltak már olyan filmeket, amelyek a főszereplők felnőttkorában, és egy olyat is, amely a fiatal korukban játszódik, akkor egy időutazós sztori kiváló apropó lehet összehozni a kettőt - egyben az összes eddigi sztárszínészt egyetlen moziba. Világ mutánsgenerációi, egyesüljetek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.