Négylábú filmsztárok - ők a leghíresebb kutyaszínészek

Benji totó Kántor Budapest Petfest Fehér isten Uggie Lassie kutyaszínész Rin-Tin-Tin premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A híres hollywoodi mondás szerint a tuti sikerfilmhez főszereplőnek vagy gyereket, vagy kutyát kell választani. Most az utóbbi esetet vizsgáljuk meg, ezen belül is azokat a színészebeket gyűjtve össze, akik a maguk "szakmájában" igazi sztárnak számítanak - mint például az épp mozikban futó új magyar film, a Fehér Isten kutyahőse, aki még díjat is nyert Cannes-ban.

Kántor - Tuskó

Kántor nemcsak a filmkockákon, de a valóságban is létezett: legendás rendőrkutya volt, a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb nyomozóebe. 1953 és 1964 között tevékenykedett a gazdája és kiképzője, Tóth Tibor oldalán, 279 bűnügyet derítve fel. 1970-ben Szamos Rudolf könyvet írt róla, ennek nyomán készült el 1975-76-ban az a krimisorozat, amely gyorsan kultikussá vált idehaza, de más országokban is vetítették, és többek között a Rex felügyelő is sokat köszönhet neki. A kamerák előtt az igazi Kántor fia, Tuskó alakította az apja szerepét. Érdekesség, hogy mindkettejük kitömött teste megtekinthető a Rendőrség-történeti Múzeumban (Budapest, VIII. kerület, Mosonyi utca 5.).

Forrás: Facebook/Kántor a rendőr kutya

Rin-Tin-Tin - Rinty

Rin-Tin-Tin a húszas-harmincas évek Hollywoodjának első számú kutyasztárja volt, aki állítólag egy alkalommal a legtöbb szavazatot kapta a legjobb színész Oscar-díjának jelölésére, de a köznevetségtől tartva végül nem terjesztették fel az elismerésre. A híres németjuhász eredetileg Rinty névre hallgatott, és egy amerikai katona mentette meg az első világháborúban az európai fronton, majd hazavitte és kiképezte. Igazán jól járt vele: Rin-Tin-Tin összesen 26 filmben szerepelt a karrierje során, a csúcson heti 6 ezer dollárt keresve - ami mai viszonyok között körülbelül 78 ezer dollárt, mintegy 17 millió forintot jelentene.

Forrás: Wikipedia

Totó - Terry

A Terry névre hallgató kis loncsos és bozontos terrierszuka leghíresebb szerepe az Óz, a csodák csodájához kötődik, ahol Judy Garland kis kedvencét és hű útitársát alakította - és ahol 125 dollárt kapott egyheti fizetésként: többet, mint a filmbeli színészek nagy része. Igaz, ebben biztos benne volt a veszélyességi pótlék is, ami kijárt Terrynek: a forgatáson ugyanis a gonosz boszorkány seregének egyik katonáját játszó statiszta véletlenül rálépett és eltörte a kutyasztár lábát. Ennek ellenére Terry később még számos filmben szerepelt, többek között Shirley Temple és Spencer Tracy oldalán is. Sőt, még egy "önéletrajzi" könyv is megjelent róla!

Forrás: Northfoto

Lassie - Pal

A Pal nevű skótjuhász eredetileg csak statiszta lett volna az 1943-as Lassie hazatér című filmben: a főszereplő kutyát kellett volna helyettesítenie a veszélyes jelenetekben. A forgatás során aztán mégis előlépett főszereplővé az ügyessége miatt, és később további hét film sztárja lett az MGM stúdiónál, heti 4 ezer dollárt keresve. Ezt az összeget azonban nem mindig fizette ki teljesen az ekkoriban anyagi gondokkal küzdő MGM, így amikor a stúdió végleg leállt a Lassie-filmekkel, még volt tartozásuk a kutya gazdája és idomára, Rudd Weatherwax felé. Ezt úgy egyenlítették ki, hogy az adósság fejében megkapta Lassie karakterének jogait, ő pedig jól gazdálkodott velük: tévésorozatba vitte Lassie-t, ami nagy sikerrel futott 1954 és 1973 között. Ennek legelső részében még Pal játszotta a híres skótjuhászt, a folytatásra azonban már átadta a stafétát a Lassie Jr. névre hallgató fiának.

Forrás: AFP

Benji - Higgins

Minden idők legjobb állatszínészének tartják Higginst, aki pedig egy sintértelepi keverékkutyaként tengette életét, míg rá nem talált a híres állatidomár, Frank Inn. Higgins a róla szóló legendák szerint több száz trükköt tudott eljátszani a kamerák előtt, de nemcsak erre volt képes, hanem valódi érzelmek kifejezésére is: félt, érdeklődött, unatkozott vagy épp duzzogott a jelenetekben, ha épp azt kívánta a forgatókönyv. A leghíresebb alakítását a Benji című film címszerepében nyújtotta, de ezen kívül több tucat mozifilmben és tévésorozatban játszott - még Gábor Zsazsával is színészkedett együtt.

Forrás: Wikipedia

Uggie – A némafilmes kutya

A jelen legnagyobb kutyasztárja az Uggie nevű Jack Russell terrier, aki A némafilmes című Oscar-díjas filmben olyannyira fontos és magával ragadó alakítást nyújtott, hogy a rajongói aláírásgyűjtést tartottak azért, hogy ő is kaphasson aranyszobrocskát. Ha ez nem is jött össze, de a Golden Globe-gálán azért részt vett és a vörös szőnyegen is bevonult a kutyasztár — akinek a nevéhez még olyan filmek fűződnek, mint a Vizet az elefántnak vagy a Külvárosi rockerek. A hírek szerint az utóbbi időben Uggie a visszavonulását fontolgatja, átadná a terepet a fiatalabb kollégáknak.

Forrás: AFP

Body és Luke - Hagen

Ilyen fiatalabb kolléga például Body és Luke, akik ketten együtt, felváltva alakították a kutyafőszereplő Hagen figuráját Mundruczó Kornél fesztiváldíjas filmjében, melyben az új törvények miatt utcára kerülő ebek átveszik a hatalmat az utcákon. Az alakításukat különdíjjal is elismerték, nem kisebb helyen, mint Cannes-ban: a Palm Dog büszke birtokosai immár. A filmben szereplő több száz kutyából pedig most bárki örökbe fogadhat magának is egyet, ha négylábú társra vágyik.

Forrás: MTI
A legjobb hűsítő programok kánikulában http://www.life.hu/kult/20140611-programok-gyerekeknek-a-nyari-szunetre-dino-kiallitassal-miniverzummmal-sziklamaszassal.htmlAmikor kint tombol a hőség, szervezz olyan programokat a családnak, ahol a hűs falak között fantasztikus élményekkel gazdagodhattok. Íme a Life.hu ajánlatai, ha kánikulában is kimozdulnál!KultOrigo7 szexi szerző - akik miatt vonzó lehet a magyar szépirodalomhttp://www.life.hu/kult/20140607-az-unnepi-konyvhet-elozeteseben-7-magyar-iro-es-kolto-portrejat-vazoljuk-fel.htmlKözeleg a könyvhét és ez alkalmat ad arra, hogy körbenézzünk, mi is olyan szórakoztató a kortárs magyar irodalomban. Találtam egy kissé szubjektív, ám annál ütősebb szempontot - a fiatal magyar költők és írók helyesek, cukik, szexisek. Négyükkel személyesen is találkozhatsz, ha kilátogatsz a 85. Ünnepi Könyvhétre - a dedikálások időpontját feltüntettem a szerzők neve mellett. Jó szórakozást kívánok!Kult--Angelina Jolie gonosz és szeretjük - fordított mesék a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20140605-angelina-jolie-demona-filmje-kapcsan-osszegyujtottuk-a-negativ-hosokrol-szolo-filmeket.htmlA Demóna premierje is alátámasztja azt a benyomásunkat, hogy az utóbbi időben mintha divatba jöttek volna azok a filmek, amelyek olyan karaktert tesznek meg főszereplőnek, akinek a hagyományos történetmesélési sémák szerint az antihősnek, ellenfélnek, netán főgonosznak kellene lennie. Mivel pedig a mesékben a legélesebbek az ilyesfajta határok, ebben a műfajban még látványosabban működik a dolog. Angelina Jolie fordított Csipkerózsikája kapcsán utánanéztünk: kik manapság a legjobb rosszarcok? Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.