Családja körében hunyt el Ruby Dee híres amerikai színésznő

Forrás: MTI/EPA/Paul Buck -
Oscar-díj halál család polgárjogi mozgalom Hollywood Ruby Dee
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
91 éves korában meghalt Ruby Dee, aki a színpadon, filmekben és a televízióban is nagy sikert aratott, valamint az amerikai polgárjogi mozgalomnak is jeles alakja volt.

A színésznő békésen, családja körében távozott az élők sorából otthonában, a New York állambeli New Rochelle-ben. Halálhírét lánya is megerősítette - tudósít az MTI. A fekete bőrű csillag már az 1950-es években karriert csinált Hollywoodban, 2008-ban pedig Oscar-díjra jelölték az Amerikai gengszter című filmben nyújtott alakításáért. Emmy-díjra hatszor jelölték, mielőtt 1991-ben nyert a Decoration Day című tévéfilm révén.

Forrás: MTI/EPA/Paul Buck

Ruby Dee 56 évig volt Ossie Davis színész felesége. Férje 2005-ben halt meg. Tizenegy darabban és öt filmben szerepeltek együtt, és a polgárjogi küzdelemből is kivették a részüket.

A színésznő az 1940-es években kezdte karrierjét, leghíresebb filmjei között emlegetik A napfény nem eladó című 1961-es alkotást, amelyben Sidney Poitier volt a partnere. Szerepelt a Párducemberek című 1982-es filmben, valamint Spike Lee Dzsungelláz című 1991-es alkotásában is. Pályafutása hét évtizedet ölelt fel.

Meghalt az Oscar-díjra jelölt színésznőhttp://www.life.hu/kult/20140611-az-oscar-dijra-jelolt-hollywoodi-szineszno-martha-hyer-elhunyt-89-eves-koraban.htmlMartha Hyer még május 31-én hunyt el Santa Fe-i otthonában, de csak most derült ki.KultOrigoSzínészi babérokra tör a bozontos szemöldökű szupermodellhttp://www.life.hu/kult/20140610-cara-delevingne-szinesz-szeretne-lenni-epizodszerepet-kapott-egy-brit-sorozatban.htmlCara Delevingne epizódszerepet kapott a brit Playhouse Presents című sorozatban.Kult--Angelina Jolie gonosz és szeretjük - fordított mesék a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20140605-angelina-jolie-demona-filmje-kapcsan-osszegyujtottuk-a-negativ-hosokrol-szolo-filmeket.htmlA Demóna premierje is alátámasztja azt a benyomásunkat, hogy az utóbbi időben mintha divatba jöttek volna azok a filmek, amelyek olyan karaktert tesznek meg főszereplőnek, akinek a hagyományos történetmesélési sémák szerint az antihősnek, ellenfélnek, netán főgonosznak kellene lennie. Mivel pedig a mesékben a legélesebbek az ilyesfajta határok, ebben a műfajban még látványosabban működik a dolog. Angelina Jolie fordított Csipkerózsikája kapcsán utánanéztünk: kik manapság a legjobb rosszarcok? Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.