Idétlen végzetek a filmvásznon - nevessük szembe a halált?

halál film feketehumor Hogyan rohanj a veszTEDbe premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mozivásznon látható halálokról leginkább drámai nagyjelenetek, könnyes búcsúszavak, mély pátosz és a háttérben gyászosan ráhúzó vonósok juthatnak eszünkbe - de ahogyan az életben, úgy a filmekben sem mindig oly módon éri el a végzet az embereket, ahogyan az a legméltóbb volna, erről pedig gyakran épp saját maguk tehetnek. Következzék hát egy válogatás a filmes fekete humor leghalálibb poénjaiból, a mozihősök Darwin-díjas utolsó pillanataiból!

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Minden idők egyik leghíresebb és legviccesebb filmes halála egyben: a félelmetes kinézetű, fekete turbános kairói bérgyilkos párbajra hívja Indiana Jonest, és nagyon úgy tűnik, hogy igencsak ért a kardforgatáshoz - de mit ér a kard a pisztoly ellen? A legendás jelenet ráadásul rögtönzés nyomán lett ilyen: a forgatókönyvben még hosszas üldözés és küzdelem szerepelt, de a színészeket annyira legyengítette egy trópusi vírus, hogy a kihagyott forgatási napokat meg kellett spórolni valahol, és Harrison Ford ötlete vezetett ehhez a csattanós megoldáshoz. Pedig a turbános fickó előtte hónapokat gyakorolt...

Jurassic Park

"Ha menni kell, hát menni kell": ha szólít a természet az árnyékszékre, akkor nincs apelláta, még ha körben dinoszauruszok rohangálnak is. Csak nehogy egy vérszomjas T-Rex kiszemelje magának a budit, mert abból gyászosan komikus halál lesz, és a "menni kell" is új értelmet nyer. Ha pedig már az illemhelyen bekövetkezett haláleseteknél tartunk, mindenképpen meg kell említenünk a Trónok harca legutóbbi évadának fináléját, ahol egy igencsak fontos szereplő távozik ilyen méltatlan körülmények között - de nem áruljuk el, kicsoda, hadd legyen meglepetés!

Ponyvaregény

Vincent és Jules, a két mocskos szájú, de kifogástalan elegenciájú bérgyilkos épp csodával határos módon túlélt egy lövöldözést, amikor is a kocsiban erről beszélgetve Vincent ki akarja kérni a hátsó ülésen helyet foglaló Marvin véleményét, megfordul, az autó bukkanóra hajt (állítólag)... Ha Quentin Tarantino stílusát és eddigi életművét egyetlen jelenetben kellene összefoglalnunk, ez a röhejesen abszurd halál lenne az, pláne tudva a követkeményeit is, többek között Mr. Wolffal és magával a rendezővel.

Zoolander, a trendkívüli

A modellek nem igazán az eszükről szoktak híresek lenni, és ez bizony igaz a férfimanökenekre is Ben Stiller agyament humorú vígjátékában, melynek történetében a "divatbűnözés" szó nyer új értelmet. A vidám és szépséges modellsrácok csapata pedig a csúnya véget nyeri el, amikor egy szipiszuper közös locsolkodós mókázás a benzinkúton olyan következményekkel jár, amire egyikük sem gondolt volna. Mert ugye nem az eszükről híresek.

Trópusi vihar

Ötnapos forgatás után ne kerülj egy hónapos csúszásba! Ne menj háborús filmet készíteni olyan dzsungelba, ahol tényleg élnek fegyveres törvényenkívüliek! Ne akard elhitetni a színészeiddel, hogy mostantól "gerillában" forgattok, és minden velük történő esemény valójában a terv része, mert akkor azt is annak fogják hinni, ha véletlenül aknára lépsz! Ilyen és ehhez hasonló tanácsokat kellett volna megfogadnia a Trópusi vihar című filmben készülő Trópusi vihar című film rendezőjének, és akkor talán minden másképp alakult volna.

Pancser police

A valóságban nem mindig ugyanúgy mennek a dolgok, mint a filmekben: erre a fájdalmas különbségre világít rá ironikus módon a Pancser police azon jelenete, amelyben a magukat már mozihősnek érző sztárrendőrök elhiszik, hogy ők bármire képesek - és nagyot koppannak, nem csak átvitt értelemben. Ráadásul mindezt a film legelején, hogy még ütősebb legyen ez a duplán hülye halál.

Hogyan rohanj a veszTEDbe

A jelenleg is a mozikban futó westernvígjáték eredeti címe "A Million Ways to Die in the West", azaz „Millió mód arra, hogyan halj meg a vadnyugaton”. Ennek megfelelően pedig be is mutat számos vicces, groteszk, banális, röhejes, idióta halálesetet, azaz szinte önálló gyűjteményt prezentál cikkünk témájából. Ha valaki tehát további hülye halálokra kíváncsi (és esetleg tetszett neki Seth MacFarlane előző filmje, a Ted is), ne habozzon beülni rá.

Négylábú filmsztárok - ők a leghíresebb kutyaszínészekhttp://www.life.hu/kult/20140613-a-feher-isten-premierjen-hires-kutyasztarokat-mutatunk-be.htmlA híres hollywoodi mondás szerint a tuti sikerfilmhez főszereplőnek vagy gyereket, vagy kutyát kell választani. Most az utóbbi esetet vizsgáljuk meg, ezen belül is azokat a színészebeket gyűjtve össze, akik a maguk "szakmájában" igazi sztárnak számítanak - mint például az épp mozikban futó új magyar film, a Fehér Isten kutyahőse, aki még díjat is nyert Cannes-ban.Kult--Angelina Jolie gonosz és szeretjük - fordított mesék a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20140605-angelina-jolie-demona-filmje-kapcsan-osszegyujtottuk-a-negativ-hosokrol-szolo-filmeket.htmlA Demóna premierje is alátámasztja azt a benyomásunkat, hogy az utóbbi időben mintha divatba jöttek volna azok a filmek, amelyek olyan karaktert tesznek meg főszereplőnek, akinek a hagyományos történetmesélési sémák szerint az antihősnek, ellenfélnek, netán főgonosznak kellene lennie. Mivel pedig a mesékben a legélesebbek az ilyesfajta határok, ebben a műfajban még látványosabban működik a dolog. Angelina Jolie fordított Csipkerózsikája kapcsán utánanéztünk: kik manapság a legjobb rosszarcok? Kult--Megnyitottuk időutazási irodánkat! Avagy: te melyik korba mennél?http://www.life.hu/kult/20140520-idoutazos-filmek-vissza-a-multba-jelenbe-jovobe.htmlAz emberiség régi vágyálma az időutazás, így hát annyi más álomhoz hasonlóan a filmekben gyakran valóra is váltják ezt. Ezen a héten a mozikban szuperhős mutánsoknak kell visszatérniük a múltba az X-Men - Az eljövendő múlt napjaiban, mi pedig ez alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc időutazós filmjeinket.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.