Amikor a sátán testet ölt - pokolfajzatok a filmvásznon

film ördög ördögűző Távozz tőlem, Sátán! premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ördögök, démonok, alvilági teremtmények, vagy épp maga a nagyfőnök, Lucifer: időnként látogatást tesznek közöttünk, és olyankor előszeretettel bújnak emberi bőrbe. Az e héten mozikba érkező, dermesztően félelmetes Távozz tőlem, Sátán! kapcsán összegyűjtöttük a kedvenc filmes pokolfajzatainkat.

Ördögűző (1973)

Kevés félelmetesebb és sokkolóbb esemény fordulhat elő annál, mint ha egy alvilági démon pont egy ártatlan kislány testébe fészkeli be magát - nem csoda, hogy az Ördögűzőnek máig bérelt helye van minden idők legemlékezetesebb horrorfilmjei között. A megszállt gyermek hátborzongatóan gyomorforgató viselkedése és a kiűzendő démon ellen egy szakember, Merrin atya próbál meg tenni valamit - saját magát sem kímélve.

Ómen (1976) és Ómen 666 (2006)

Az előző filmbeli kislánnyal ellentétben az Ómen főhősébe, egy angyali külsejű kisfiúba nem költözik bele egy ördög sem - ő már eleve az, maga a világra jött Antikrisztus, ami a tetteiben is egyre inkább megmutatkozik a felcseperedésével. Mivel pedig a szülei teljesen normális emberek, így ez eléggé aggasztó a számukra, főleg amikor a hozzáértő (és gyorsan elhalálozó) személyektől meg is tudják az igazságot. A gyermekük élete vagy a világ megmentése?

Angyalszív (1987)

Lucifer polgári neve Louis Cyphre, rendkívül jól szabottak az öltönyei, jó a modora, sok a pénze, és a bizarrul hosszú körmeivel szeret tojásokat pucolni, amikről magvas monológokat is mond. Ja, és megbíz egy magánnyomozót valakinek a megtalálásával, ez az ügy pedig egyre szövevényesebb, sötétebb és felkavaróbb lesz ebben a misztikus thrillert és film noirt zseniálisan elegyítő moziban.

Az eastwicki boszorkányok (1987)

Hogy ne csak a pokolfajzatok félelmetes és rettenetes oldaláról essék szó, választottunk egy ördögi vígjátékot is a listánkra, amelyben a szerepéhez tökéletesen illő mosollyal bíró Jack Nicholson alakítja azt a rejtélyes idegent, aki a kisvárosba érkezve elbűvöl három jóbarátnőt, felébresztve bennük boszorkányos női képességeiket. Amikor aztán kiderül, hogy ki is ő valójában, persze már nem tűnik annyira jó mókának a banyáskodás.

Az ördög ügyvédje (1997)

Ha tényleg a Földön élne a Sátán, mi más lehetne a foglalkozása, minthogy egy multinacionális, sötét üzelmeket bonyolító, gonoszul kizsákmányoló és intrikáló, országnyi embertömegek sorsáról döntő óriásvállalat feje legyen? Aki felfogad egy páratlanul tehetséges ügyvédet, aki számára az álommelóról hamarosan kiderül, hogy egészen más rejtőzik mögötte - ez pedig még akkor sem mókás, ha a Főnök szerepében maga Al Pacino brillírozik.

Doktor Parnassus és a képzelet birodalma (2009)

Tom Waits mint maga az Ördög? A fizimiskája és a hangja megvan hozzá, ráadásul nem is félelmetes alvilági nagyurat formáz az ő alakításában, hanem az eleve elrendelt szerepébe melankolikusan beletörődött, az örökkévalóság unalma ellen magát szórakoztató játékost, aki egykor sátáni alkut kötött Doktor Parnassusszal, most pedig jön és vinné a lányát. A vándormutatványosként tevékenykedő öregúr kétségbeesett lépésre szánja el magát: versenyre hívja ki az Ördögöt, öt emberi lélek erejéig.

Távozz tőlem, Sátán! (2014)

A legfrissebb ördögös film állítólag megtörtént események "nyomán", egy volt rendőr emlékirataiból készült - ehhez képest viszont meglehetősen nagy mértékben épít a horror műfajának szokásos elemeire. Ami persze önmagában még nem baj, és a városban elszaporodó rejtélyes bűnesetek és démoni megszállottságok után nyomozó detektív története sok izgalmat kínál, Eric Banát pedig már úgyis régen láttuk igazán jó szerepben. És igen: ő a rendőr, nem az ördög.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.