Szerelemben és háborúban mindent szabad - még divatozni is

Forrás: Northfoto -
fashion week military stílus szürke első világháború
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A divat a kezdetek kezdetétől velünk van, miért pont a háborús idők lennének kivételek? Talán nem elegáns, ha azt írom, a hamarosan centenáriumához érő első világháborúnak sokat köszönhet a női divat, hiszen mit is kellene köszöngetni minden idők addigi leggyilkosabb háborújának, de a tények erre utalnak. A rövidebb frizura elterjedése, a lábikrát megmutató szoknya és a military stílus megjelenése a gardróbban örökre megváltoztatta a viseletet.

A divatra minden hat, a sztároktól vagy uralkodóktól kezdve a politikán át a társadalmi változásokig és a gazdaság helyzetéig. Minden ott van a ruhák színében és szabásában, a kiegészítők anyagában, az anyagok minőségében, a visszaköszönő mintákban és a legkevésbé szembetűnő részletekben is. A muszájszabásból és nemszeretem anyagokból összerakott kényszerruhatár - vagy annak elemei - pedig egyszer csak megszokottá, keresetté, divatossá kezd válni.

1914-ben Magyarországon járunk, a legtrendibb ruhadarab az ápolónői egyenruha, amely akkor még keményített és makulátlanul tiszta, és csak később - az első sebesültek érkezése után - veszíti el kiváltságát, hogy mindenki szeretné a ruhatárában tudni. De 1914 szeptemberében még slágerdarab. A magyar Divat Szalon címlapjáról is egy ápolónő néz vissza. A vászonból készült kórházi egyenruhát minden valamirevaló úrinő maga szabja ki és varrja meg. Ez a feltétele, hogy elvégezhessék a hathetes, ingyenes kórházi ápolónőképző tanfolyamot, amelyen megtanulnak a sérültek ápolásáról mindent, amit ennyi idő alatt lehet. Csak a sebesültek nincsenek még sehol, pedig minden nő alig várja, hogy végre teljes harci díszben tehesse be a lábát valamelyik szükségkórházba.

Ápolónők az első világháború idején Forrás: Nagy Háború blog

A harci dísz a csatatéren viszont akkor már a múlté. "A régi, elsősorban személyes bátorságot és ügyességet kívánó harcokhoz ugyanis a férfiak felékesítették magukat, a hősök nem elbújni, hanem kitűnni akartak" - írja F. Dózsa Katalin a Megbámulni és megbámultatni című viselettörténeti tanulmánykötetében. Az I. világháború idejére viszont a csukaszürke (vagy földszürke) lett az egyenruha színe, amely nem bátortalan, a feladat alól kibújni akaró katonákra utal, hanem a haditechnika változására. Kivont karddal rohanni lőfegyverekkel felszerelt ellenségnek egyenlő az öngyilkossággal ebben az időben. Lövészárkokból indul a trend, de 1915-re a városok és falvak utcáit is egyszínűre festi minden idők eddigi leggyilkosabb háborúja. És mintha ehhez a színhez egyszerűsödnének a ruhák szabásvonalai is: a korábbiakhoz képest egyszerű, letisztult, visszafogott darabok jelennek meg, amelyeknek közük nincs a mai Calvin Klein-féle minimalizmushoz, de a változás szembeötlő.

Részlet a Downton abbey c. sorozatból Forrás: Northfoto

A csukaszürke színű és kényelmes egyenruha némi átalakítás után a nők gardróbjában is helyet kap - az első világháború katonai egyenruháira utaló military stílusnak azóta is helye van a divatban. Igaz, az asszonyok nem kint a fronton, hanem a futószalag mellett és a földeken háborúznak. És nem csak ők: a szobalányaik is. A viselettörténet kevésbé tudományos, inkább anekdotázós (és éppen ezért óvatosan kezelendő) szerzői szerint a nők egymással is harcot vívtak: a megmaradt férfiakért. Míg az arcfestés korábban a bordélyházakban, majd a színésznők körében volt divat, a fiatal nők hirtelen felfedezték maguknak a rúzst és a pirosítót, hogy ezekkel az eszközökkel küzdjenek a figyelemért. Amerikában márkává válik Elizabeth Arden vagy Helena Rubinstein neve, akik a kor kozmetikai újításaiért felelnek.

Részlet a Búcsú a fegyverektől c. filmből Forrás: AFP

Mivel mindenki - aki tud - dolgozik, egyszerre ráébred arra, hogy lehetetlen viselni a bonyolult szabású ruhadarabokat vagy a fűzőt. Ez utóbbit azért még nem dobják el, ahogy az sok helyen olvasható. Főleg nem egyik pillanatról a másikra. De a klasszikus, halcsonttal vagy acéllal merevített darabok helyét átvették a reformfűzők, a modern melltartó elődei. Sok-sok idő után először válik kényelmessé a fehérnemű és fölötte a ruha is, amelyben dolgozni és mozogni lehetett. Mindezt a ruhák hosszának változása is elősegítette, mindössze néhány év alatt lábszárközépig kúszik fel a szoknya alja, sőt, vannak hölgyek, akik már nadrágot viselnek. A hosszú szárú cipők helyett megjelennek a szíjas darabok. Magyarországon ugyan 1916-ban még egyszer feltűnik a krinolin (amelyet háborús krinolinnak nevez a szakirodalom), ám az 1917-ben fellépő anyaghiány miatt hamar elmarad. És megszületik az első papírszövet (amelynek egyik szála papír, a másik pamut).

Az ékszerek is a segélyalaphoz kerülnek. És mintha a rövidebb szoknyához idomulna a haj hossza is. Bár F. Dózsa Katalin viselettörténet kutató könyvében azt írja, a "haj hullámos, követte a fejformát, hátul a tarkónál kis konttyal, elölről akár rövidnek is tűnhet", addig Lucy Adlington brit viselettörténész a Yorkpressnek adott interjújában arról beszél, a nők praktikus okokból (például a tetvek miatt) már ekkor az 1920-as évekhez hasonló, rövid frizurára váltanak.

Forrás: Wikipedia

A ma már klasszikus alapdarabnak számító viharkabát elterjedésében is nagy szerepet játszik az első világháború. Londonban a Burberrynél születik meg az a vízhatlan, mégis légáteresztő anyag, amelyből a hadsereg számára is készül kabát. A nagyzsebes, deréköves, váll-lapos, jellegzetesen dupla hátú fazon ma már az egyik legnagyobb klasszikusa a divatnak, olyan alapdarab, amelyre mindenkinek szüksége van. És 1917-re az amerikai haditengerészet viharkabátjain már ott van az a cipzár is, amelyet Schiaparelli az 1930-as évek elején a haute couture szintjére emel, és díszítőelemként is bevonul a ruhatárba.

100 éve gyilkolták meg a trónörököst - egy hónappal később kitört a világháborúhttp://www.life.hu/kult/20140628-100-eve-gyilkoltak-meg-az-osztrak-magyar-monarchia-tronorokoset.htmlEzen a napon történt, éppen száz éve, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia trőnörököre gyilkos merénylet áldozata lett. Rá egy hónapra kitört az első világháború.KultAFPJúlius hetedikén született meg a 20. század!http://www.life.hu/kult/20140705-ugyanazon-a-napon-szuletett-pierre-cardin-mihaly-denes-es-george-cukor-emlekezunk.htmlHárom olyan híresség született ezen a napon, akik meghatározták a huszadik század arculatát. Ugyanarra a napra esik egy filmes, egy tévés és egy divatdiktátor szülinapja. Ez az a három művészeti és iparág, amelynek "termékeit" a legnagyobb tételben fogyasztjuk - ma is. Kult--Úgy vártuk már az Yves Saint Laurent filmet - itt az 5+1 legjobb divatmozi listája!http://www.life.hu/kult/20140626-yves-saint-laurent-film-premierjere-osszegyujtottuk-a-hat-legjobb-divatmozit.htmlAhhoz képest, hogy mennyi valóságshow és tévésorozat foglalkozik a divat világával, meglepően kevés mozifilm játszódik úgy igazán tervezők, modellek, kollekciók és bemutatók körében. A héten viszont egy ilyen alkotás érkezett a hazai mozikba, az Yves Saint Laurent!KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.