Krasznahorkai László kapta az alternatív irodalmi Nobel-díjat

Fotó: Mudra László [origo] -
America Awards film Sátántangó Tarr Béla Krasznahorkai László Víg Mihály
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként - írja a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja nyomán az Origó. 

A pénzjutalommal nem járó elismerést, amelyet idén Krasznahorkai Lászlónak ítéltek, a Kortárs Művészeti Oktatási Projekt adja át minden évben egy amerikai költőkből, próza- és színműírókból, valamint irodalmi kritikusokból álló zsűri döntése nyomán.

Fotó: Mudra László [origo]

Krasznahorkai László több regényéből Tarr Béla készített filmet. Közülük talán a legismertebb a Sátántangó, amely 2012-ben bekerült az MMA tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé. A film egyik érdekessége, hogy 450 perc hosszú, az alkotók azonban anno csak egyben engedélyezték a vetítését. Ha láttad, tudod, miért, ha nem, nézd meg: érdemes.

Megragadjuk az alkalmat, hogy a szintén Krasznahorkai forgatókönyvéből készült Kárhozat című filmet is ajánljuk nektek, egy kicsit szubjektíven: kolléganőnk kedvenc extrabantos (ma Balaton zenekar) Víg Mihályának - akivel a Quart egykori interjúját itt olvashatod- szerzeményével:

Az Origó korábbi interjúja Krasznahorkai Lászlóval itt olvasható.

Elhunyt a Szerelmünk lapjai szereplőjehttp://www.life.hu/kult/20140720-elhunyt-a-szerelmunk-lapjai-szereploje-james-garner.htmlNéhány nappal ezelőtt írtunk arról, melyek azok a dolgok, amelyeket a Szerelmünk lapjai (Notebook) című film adott nekünk... Nos, ha akkor nem, most érdemes újra megnézni a mozit... A szomorú hírt az Independenten olvastuk: elhunyt James Garner, a film idős Noah-ja. KultAFPMácsai Pál újra rendelhttp://www.life.hu/kult/20140720-az-hbo-terapia-cimu-sorozatanak-masodik-evada-osztol-a-televizioban-macsai-pallal.htmlJó hír a Terápia rajongóinak! Ősszel már láthatóak lesznek az új epizódok... Mi már nagyon várjuk! Nem mellesleg ez az a sorozat, amelynek láttán különösebb lelki problémák nélkül is kedvünk lenne szakemberhez fordulni. Kult--91 éve állították fel a Los Angeles-i Hollywood feliratot - 7 érdekesség rólahttp://www.life.hu/kult/20140711-erdekes-tenyek-a-los-angeles-i-hollywood-feliratrol.htmlPontosan 91 éve, 1923. július 13-án helyezték el a Hollywood jelképévé vált feliratot a Los Angeles fölötti hegyoldalban. Íme, néhány érdekesség az egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványosságról.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.