A szexis, a szende, az énekes és a többiek: apácák a filmvásznon

film apáca mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az apácaruha olyan öltözék, amit mindenki ismer, és amihez ezerféle kulturális előkép, vallási tartalom, vágy, kíváncsiság és (tév)hit kapcsolódik - nem csoda, hogy szeretik a filmesek is ebbe öltöztetni a hősnőiket. A most mozikba kerülő Ida című film kapcsán összegyűjtöttük a kedvenc mozis apácáinkat.

A legbotrányosabb: Silvia Pinal
Viridiana (1961)

A maga idejében több országban is betiltották Luis Bunuel botrányfilmjét a katolikus és a polgári erkölcsöt ostorozó története miatt. Főhőse egy fiatal apáca, akit a saját nagybátyja próbál megrontani, majd ráhagyja a vagyonát - Viridiana pedig jótékonykodni kezd, de csalódnia kell az emberi természetben.

Forrás: www.filmfanatic.org

A legvagányabb: Shirley MacLaine
Két öszvér Sarah nővérnek (1970)

Sarah nővér simán asztal alá issza a vadnyugati férfiakat, sőt káromkodásban és lövöldözésben is felveszi velük a versenyt - ez úgy fordulhat elő, hogy igazából egy prostituált, aki apácaruhában utazik a kietlen vidéken. Clint Eastwood persze ezt sokáig nem tudja róla, miután megmentette, később pedig felfedezi a nőben a hivatástól független szívjóságot is.

A legférfiasabb: Eric Idle
Apócák a pácban (1990)

Az egykori Monty Python-tag Eric Idle ebben a filmben lúzer bankrablót alakít, aki a társával az utolsó, nagy balhéjuk alkalmával menekülni kénytelen - mégpedig egy apácazárdába, ahol szépen be is öltöznek, és így próbálnak rejtve maradni az őket üldözők előtt. A fityula jótékonyan eltakarja a borostát, de semmi sem maradhat rejtve örökké.

A legmuzikálisabb: Whoopi Goldberg
Apáca-show (1992)

Szintén üldözők elől menekül az az énekesnő, aki egy gyilkosság szemtanúja volt, és akinek az elrejtését egy zárda vállalja magára. A nagyszájú és nagyvilági életmódhoz szokott díva szenved is rendesen az apácaruhában - egészen addig, míg a zene révén meg nem találja a közös hangot újdonsült nővéreivel.

A legerősebb: Susan Sarandon
Ments meg uram (1995)

Mármint lelkileg a legerősebb: szüksége is van rá, hiszen egy halálraítélt utolsó napjait kíséri végig, próbálva megmenteni a rettenetes bűnöket elkövetett és menthetetlennek tűnő férfi lelkét - miközben különös kapcsolat alakul ki közöttük. Egyben ő a legdíjazottabb apáca is, hisz Susan Sarandon az alakításáért Oscar-díjat vihetett haza, teljesen megérdemelten.

A legszigorúbb: Meryl Streep
Kétely (2008)

Egy apácaruhás igazgatónő, aki azt szereti, ha a diákok félnek tőle: Mery Streep ebben a szerepében olyan kemény, mint talán egyetlen másik filmjében sem. Keményen áll neki annak az ügynek is, amikor egyik paptanárukat pedofíliával gyanúsítják - azonban nem biztos, hogy minden az, aminek elsőre látszik.

A legújabb:
Ida (2014)

Az utóbbi évek legnagyobb visszhangot kiváltó és egyik legkiválóbb lengyel filmje az ötvenes években játszódik, és ifjú apáca főhősnője a múltjával kénytelen szembenézni: megtudja, hogy igazából zsidó, akit a második világháború idején az életben maradás miatt adtak apácák nevelésébe. Fordulóponthoz érve át kell értékelnie mindent, amit eddig hitt - és ebben a szerelemhez fűződő viszonya is benne foglaltatik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.