"Sosem késő szerelembe esni!" - Kultúrcsemege Joyce Maynard írónővel

Nyárutó (film) Kate Winslet Joyce Maynard Josh Brolin pite
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február óta látható a hazai mozikban a Nyárutó: nemcsak a film, de az alapjául szolgáló könyv is lebilincselő alkotás. Azoknak legalábbis biztosan, akik imádják a romantikus történeteket, az omlós pitéket és az őszinte érzelmeket. A könyv írónője, Joyce Maynard Budapestre látogatott, ez alkalomból beszélgettünk vele. 

Először jársz Budapesten. Ettél valami finomat, amióta itt vagy?

Ez a város egyszerűen fantasztikus. Jártam Szentendrén, kóstoltam kolbászt a Vásárcsarnokban, úsztam a Gellért-fürdőben, tegnap este pedig annyit ettem, mint talán még soha. Életemben nem próbáltam még a libanyakat, mert gyakorlatilag vega vagyok, de ezegyszer megkóstoltam, és eszméletlen volt! A várban voltunk egy aprócska étteremben, a halak, a kagylók és a desszertek is mennyeiek voltak. No de a borok! Én Kaliforniából, Napából jövök, eddig úgy tudtam, egész jó bort csinálunk. Budapest előtt Párizsban jártam, ahol elvarázsoltak a bordeaux-i borok, azt hittem, nincs náluk finomabb. És akkor jött Budapest: komolyan mondom, ilyen jó borokat még soha nem ittam. Imádom a villányiakat, alig várom, hogy otthon megmutassam a kaliforniai barátainknak, milyen egy igazán jó bor. Tényleg, javasolnál valami jó receptet?

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Szerintem készíts klasszikus pörköltet, jófajta vörösborral, annak nincs párja. Látom, szereted a finom falatokat, de ez nem látszik rajtad. És azt is látom, hogy egészen másképp nézel ki, mint egy klasszikus írónő - nagyon csinos vagy. Érdekel a divat?

Imádom, rajongok érte! A mai napig szívesen vásárolok turkálókban, vintage üzletekben. Ez a ruha és a zakó például kinti, turis, egyedül a csizmám nem az. Ez egy eredeti texasi westerncsizma, és szerettem volna itt felvenni, mert annyira amerikai.

Jól tetted, remekül nézel ki. De most beszéljünk kicsit arról, hogyan is lesz egy könyvből film. Te már másodjára élted át (korábbi könyvét is megfilmesítették: a Majd megdöglik érte című filmben Nicole Kidman játszotta a főszerepet - a szerk.). Hogy kell ezt elképzelni?

Egy álom, amikor filmre viszik az ember könyvét. Én mindig úgy írok, hogy közben a fejemben egy mozifilm megy, ami pörög szinte magától. Nem találom ki előre a dolgokat, írás közben jön az ihlet, én is izgulok, mi történik a szereplőkkel. A Nyárutó tizenegy nap alatt készült el, ez még nekem is gyors volt, de izgultam, mi lesz a szereplőkkel. Amikor írtam, egyedülálló anya voltam, így vágytam a szerelemre, és elképzeltem egy olyan férfit, akivel szívesen együtt lennék. Egy nap felhívott maga Jason Reitman rendező, és elmondta, sírt a könyv olvasásakor, annyira meghatotta, és nagyon szeretne filmet készíteni belőle. Belementem, de csak azzal a feltétellel, hogy a pitének éppen olyannak kell lennie, amit elképzeltem. Nem egy csilivili amerikai sütinek, hanem egy olyan süteménynek, amit egy férfi készít, aki épp megszökött a börtönből. A forgatás alatt én tanítottam meg Josh-nak és Kate-nek a receptet, nagyon ügyesek voltak! (Josh Brolin és Kate Winslet a Nyárutó főszereplői - a szerk.)

A te recepted van a könyvben?

Mondjuk. Az édesanyám mindig pitét sütött, én pedig imádtam nézni közben. Megtanulni azonban nem volt időm, mert viszonylag korán meghalt. De emlékeztem rá, hogyan kell csinálni, és szerintem ez nagyon fontos. Fontosabb, mint a hozzávalók.

/1409/Megs_2014924153821

A könyv nemcsak az igaz szerelemről szól, hanem arról is, hogy ezek az érzelmek gyakorlatilag kortalanok. Szerinted sosincs késő szerelembe esni, ugye?

Így van, ahogy mondod! Fiatalok szerelméről szóló könyvekkel tele vannak az üzletek. Én egy olyan történetet akartam megírni, ami azokhoz szól, akik már úgy gondolják, számukra vége a romantikának, a szerelemnek. Pedig sosincs vége! Tavaly házasodtam, 60 évesen. A férjemet három éve, internetes társkeresőn ismertem meg, és imádom! Sok nő számára ez a fajta ismerkedés sokkoló dolog, pedig nem az! Nekem bejött, megtaláltam az igazit!

A Kultúrcsemege kulturális ajánló rovat - volt mostanában olyan könyv vagy mozifilm, ami megérintett? Amit szívesen ajánlanál a Life.hu olvasóinak?

Imádom Alice Munro könyveit, ha pedig arra vágyom, hogy tisztuljon a fejem, akkor a Pulitzer-díjas költőnő, Mary Oliver verseit olvasom. Nemrég láttam a The Grand Hotel Budapestet - tudom, hogy köze sincs a fővárosotokhoz, de nagyon szerettem. A Sráckor című filmet is imádtam, egyszerűen fantasztikus volt, mindenkinek látnia kellene!

Joyce Maynard 1953. november 5-én született. 18 éves korában 10 hónapig élt együtt az akkor 53 éves Salingerrel, a Zabhegyező írójával. Évtizedek múlva a kapcsolatukról az Otthon a világban memoárjában mesélt. Hiába telt el a románc óta több mint 40 év, és hiába írt meg azóta több tucat könyvet, mégis mindenhol erről a témáról faggatják. Volt idő, amikor nem szívesen mesélt múltja ezen szakaszáról, mostanra erről már szó sincs, mindössze azt szeretné, ha végre nem Salingerrel, hanem a sikerkönyveivel azonosítanák. Két könyvét filmesítették meg, a Nyárutó a The New York Times bestsellerlistáján is ott van.
"Celebnek lenni olyan feladat, ami nem nekem való" - Kultúrcsemege Fekete Ernővelhttp://www.life.hu/kult/20140920-kulturcsemege-fekete-erno-szinesszel-a-katona-tarsulatanak-tagjaval.htmlA Katona József Színház művésze nyáron a Happy Ending című prózai revüben szerepelt, egy rákspecialistát alakított, akinek szembesülnie kell a dilemmával: jobb-e elutasítanunk az orvosi segítséget, hogy méltó legyen a vég, vagy mindenképp alá kell vetnünk magunkat, bármilyen fájdalmas a kezelés. A darabot keddtől a Belvárosi Színházban láthatod.Kult--"Mérhetetlen türelem kell hozzám" - Kultúrcsemege Papp Szabival, a Supernem énekesévelhttp://www.life.hu/kult/20140817-kulturcsemege-papp-szabival-a-supernem-enekesevel.html12 éve zenélnek együtt, s a kezdetekhez képest csak annyi a változás, hogy idő közben egy fővel bővült a rockbanda. Inkább belülről változnak - már nem akarják felszedni, csak elkápráztatni a csajokat!Kult--Kultúrcsemege Botos Évával, az Edith és Marlene címszereplőjévelhttp://www.life.hu/kult/20140429-kulturcsemege-botos-evaval-a-central-szinhaz-muveszevel-a-magyar-edith-piaffal.htmlÉrdekes, mai történet az övé. Már 18 évesen is tudta, hogy kezdenie kell valamit Edith Piaf karakterével, mert hasonlít a sajátjához. Így amikor szülés után visszatért a karrierjéhez, nem várt felkérésre, ő maga összehozta a francia sanzonénekesnő sorsát feldolgozó színmű előadását - amelynek dicséretétől hangos a sajtó.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.