A háború, a halak, a koreaiak és a társulat nem az, aminek látszik - októberi premierkörkép

Fotó: Daniel Dömölky -
rendező bemutató színész előadás néző darab premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izgalmas színházi bemutatókban az október is bővelkedik - szigorúan szubjektív alapon ajánlok most a figyelmedbe négyet, amire én is szívesen elmennék. Találkozzunk ott?

A hal nem hal bele

2014. október 4. - Centrál Színház

Egy előadás, amelyet Scherer Péter neve fémjelez, többnyire izgalmas, szokatlan, elgondolkodtató és ezáltal katarzisgyanús. "Most éppen adott egy uszoda és benne két férfi. Az egyik piros, a másik kék úszósapkában. Elkerülhetetlen a harc a két szín között. A piros kísérleti alanynak tekinti a kéket. Azt akarja bizonyítani, hogy a halak is éreznek. A kék viszont azt demonstrálja, hogy a halaknak nincs emlékezetük" - írja a darab ismertetőjében. A Nézőművészeti kft a hétköznapi élet helyzeteit, konfliktusait dolgozza fel, így aki beül az előadásukra, az garantáltan nem marad érintetlenül.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

1914

2014. október 15-16-17. - Vígszínház

Idén száz éve annak, hogy kitört az első világháború, ám ennek kapcsán nemcsak az áldozatoknak állít emléket a Vígszínház előadása, hanem mostani életünkről is szól, amit sokban meghatároz az, ami akkor történt. Az évforduló alkalmából a Prágai Nemzeti Színház, a Pozsonyi Nemzeti Színház és a Vígszínház színháztörténeti jelentőségű koprodukciós előadást hozott létre, amelyet a világhírű kortárs színház egyik legjelentősebb alkotója, Robert Wilson állított színpadra. Két ikonikus mű - a Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban és Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes műve - adja az alapját az előadásnak, amely többnyelvű: egyszerre állnak a színpadon cseh, szlovák és magyar színészek. Sikergyanús, nemzetközi fesztiválokra való előadás várható.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa/Vígszínház

A két Korea újraegyesítése

2014. október 17. - Katona József Színház

A két Korea újraegyesítése nem a politikáról szól. Nem Koreáról és nem is Magyarországról. Mindenhol és mindenkire érvényes, egyszerre tragikus és komikus szituációkat mutat, egy francia újság "az emberi kapcsolatok fanyar kaleidoszkópjának" nevezte.

Fotó: Daniel Dömölky

A rendező, Joël Pommerat a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató. Csak saját darabjait rendezi, munkamódszerének alapja a színészekkel közös folyamatos kísérletezés és improvizáció. Negyvenedik születésnapján különös akcióba kezdett: megígérte társulata színészeinek, hogy negyven éven át minden évben új darabot ír nekik, amelyet aztán közösen színpadra állítanak. A kísérlet 2004 óta tart, és most a Katona színészei, köztük az idei évadban csatlakozott Kulka János "beszáll" ebbe a kísérletbe. Izgalmas előadásnak ígérkezik!

Fotó: Daniel Dömölky

Színházi vándorok

2014. október 24. - Kecskeméti Katona József Színház

"Ismeretlen okokból, a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínház bontása nem sikerül. Amit lebontanak estére, felépül reggelre. Az éjjeli őr éjszakai építő szellemekről hadovál, ezért az építésvezető kénytelen éjjelre is bent maradni, hogy meggyőződjön saját szemével, mi zajlik itt." Ezzel az alaphelyzettel indul a komédia, aminek apropóján izgalmas időutazásban lehet részünk. Hálás feladat a jelen és a múlt színészi eszköztárát egyszerre megjeleníteni a színpadon - így a múltidéző zenés darab egészen biztosan számíthat a közönség lelkes támogatására!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.