A legvérszomjasabb szörny köztünk él és mindig új alakot ölt

vámpír film Drakula mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Drakula gróf minden kétséget kizáróan a kultúra- és filmtörténet legnevezetesebb és egyben legvéresebb karaktereinek egyike, aki számtalan alakban feltűnt már a mozivásznon. Most Az ismeretlen Drakulában az eredetsztoriját és az emberi oldalát ismerhetjük meg, ez alkalomból pedig válogatást készítettünk a fővámpír leghíresebb és legkülönlegesebb megjelenéseiből.

A leghíresebb:
Drakula (1931)

A leghíresebb és legmagyarabb egyben: a Drakulát megformáló színészek közül még mindig hazánk szülötte, Lugosi Béla az etalon, aki az egész vámpírmítoszt meghatározó klasszikus rémfilmben játszotta el a grófot. A figura olyannyira a személyéhez kötődött, hogy a temetésén a legenda szerint Peter Lorre (szintén magyar származású hollywoodi sztár) csendesen megjegyezte, nem kéne-e a biztonság kedvéért a koporsó zárása előtt átdöfni egy karóval a holttest szívét.

A leghátborzongatóbb:
Nosferatu, az éjszaka fantomja (1979)

Nosferatu valójában csak egy másik név Drakula grófra, melyet abban a híres némafilmben használtak, mely a Lugosi-féle alkotás mellett a másik vámpírklasszikus a mozi hőskorából. Ennek egyfajta újrafeldolgozását készítette el Werner Herzog 1979-ben, visszanyúlva az eredeti film félelmetes fény-árnyék játékaihoz, és főszerepben a kedvenc színészével, Klaus Kinskivel, aki még maszk nélkül is épp eléggé hátborzongató jelenség tudott lenni, nemhogy vérszívóvá változva.

A legromantikusabb:
Drakula (1992)

Francis Ford Coppola a Drakula-mítoszt megalapozó regény, Bram Stoker könyvének lehető leghűségesebb adaptációját készítette el, még a szereplők naplóbejegyzéseit és leveleit is beemelve a filmbe. Nála Drakula gróf egy tragikus hősszerelmes, aki az imádott lény elvesztése miatt választja az örök sötétséget, és amikor újra megtalálja, egyfajta megváltást is nyer tőle.

A legviccesebb:
Drakula halott és élvezi (1995)

Leslie Nielsent vélhetően senkinek sem kell bemutatni: a zsarufilmeket kifigurázó zseniális Csupasz pisztoly-sorozat igazi klasszikusnak számít a vígjátékok és paródiafilmek között. Amit ott Leslie Nielsen művelt a krimi műfajával, ahhoz hasonlót hajt végre ebben a filmben (Mel Brooksszal karöltve) a Drakula-legenda kapcsán: az ő változatában nem annyira halálos, mint inkább haláli a gróf.

A legcukibb:
Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak (2012)

Gyerekeknek szóló rajzfilm, főszerepben Drakulával? Igen, ilyen is létezik: ebben a változatban persze a gróf ártalmatlan családapa, aki rég luxusszállót csinált a hírhedt kastélyából — épp szörnyvendégek részére. Azonban egy itt tartott szülinapi bulira betéved egy igazi ember is, ráadásul megtetszik Drakula lányának, és indulhat a félreértések vígjátéka.

A legtévésebb:
Drakula (sorozat, 2013- )

A tévésorozatok új keletű reneszánszának idején meglepő volna, ha épp Drakula nem kapott volna saját szériát. Az egyik hazai csatornán épp október közepe óta futó sorozat a 19. századi Londonba helyezi a cselekményt, Drakula a Sárkányos rend ellen küzd benne, a megformálója pedig a módfelett sármos Johnathan Rhys Meyers.

A legújabb és legemberibb:
Az igazi Drakula (2014)

A vámpír is ember — ez lehetne a jelszava a legújabb Drakula-filmnek, melyet csütörtöktől játszanak a hazai mozik. Ebben azt követhetjük végig, hogyan lesz egy kicsi birodalmát és annak lakóit védő fejedelemből a sötétség hercege: hát persze, hogy az a bizonyos pokolba vezető út épp jószándékkal van kikövezve.

20 dolog a 20 éves Ponyvaregényről - amiről még te sem tudtál!http://www.life.hu/kult/20141013-20-eve-mutattak-be-tarantino-filmjet-a-ponyvaregenyt-20-erdekesseg-a-film-korul.html1994. október 14-én mutatták be Quentin Tarantino korszakos filmjét, amely pillanatok alatt kultuszmozivá lett, és azóta is sokat idézett klasszikus maradt. A 20 éves Ponyvaregény előtt most 20 olyan érdekességgel tisztelgünk, amiket talán még a rajongók sem tudtak róla.KultAFPHíres újságírók mocskos ügyei a mozibanhttp://www.life.hu/kult/20141007-filmosszeallitas-hiresen-piszkos-ugyekben-nyomozo-ujsagirokrol-akiket-megorokitett-a-filmvaszon.htmlJobb, ha hallgatsz - az ezen a héten bemutatásra kerülő film címéül szolgáló mondatot gyakran hallhatjuk a moziban, pláne olyan újságírókról szóló történetekben, akik ronda ügyek után kutakodnak. Összegyűjtöttük közülük azokat, akik nemcsak a filmekben, de a valóságban is feltártak olyan üzelmeket, amik aztán mozivászonra kívánkoztak.KultOrigoInspiráció homokból – lenyűgöző pillanatnyi alkotásokhttp://www.life.hu/kult/20140915-cako-danival-keszult-interjuban-bemutatjuk-a-quartzbox-homokmuveszek-inspiracioit-a-muveszetben.htmlCakó Ferenc találta ki a különleges művészeti irányvonalat, a homokművészetet, és most a fiával, Danival és barátjával, Hidvégi Áronnal beszélgettünk, akik továbbfejlesztették a különleges ötletet. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.