Az életünk része a Terápia - indul a második évad

Fotó: Margitay Klára -
terápia Mácsai Pál Máté Gábor Csákányi Eszter Nagy Zsolt Péterfy Bori Terápia (sorozat)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az HBO műsorán vetített Terápia című sorozat első évada jó pár napra odaszegezett a tévé képernyője elé. Kíváncsian vártam a második évad díszbemutatóját, vajon lehet-e még fokozni az első évad nyújtotta élményt. 

A díszbemutató különleges hangulatú kerekasztal beszélgetéssel kezdődött. A sorozat főszereplői, Mácsai Pál, Máté Gábor, Csákányi Eszter, Nagy Zsolt a legintimebb emlékeiket osztották meg velem. Bizony van köztük is olyan, akinek az életében volt olyan időszak, amikor pszichoterapeuta segítségét kellet kérnie. A sorozat producerétől pedig egyéb kulisszatitkokat is megtudhattam. Például, azt, hogy a szereplőket castingügynökségekkel választották ki és a forgatókönyvhöz leginkább passzoló karaktereket keresték. "Amikor kiválasztjuk a főszereplőt, van egy határozott elképzelésünk. Aztán a castingdirektor ajánl színészeket, a rendezőkkel egyeztetünk és utána már csak páran maradnak a listán, aki közül kikerül a karakter megformálója” – magyarázta a sorozat producere Wayne Henry.

A sorozatot 3 rendező rendezte Enyedi Ildikó, Gigor Attila és a stábhoz újoncként csatlakozó Nagypál Orsi. Mindhármukhoz a pszichológus, Dargay András egy betege tartozik, így ugyanazokkal a színészekkel dolgoznak, egy szálat visznek végig a sorozatban. "A forgatás előtt egymással és az operatőrökkel egyeztettük az elképzeléseinket. A forgatásokon aztán mindenki a saját törtnetét vitte. Az utómunkákban pedig ismét kikértük egymás véleményét” - magyarázta Nagypál Orsi.

Fotó: Margitay Klára

A második évad két új szereplője Péterfy Bori és Máté Gábor. Bori alakítása lenyűgöző volt, a kemény ügyvédnő karakterét remekül hozza. „Álmomban sem gondtoltam, hogy három új szerepből lesz egy, ami rám stimmel és a castingok után még meg is kapom” – mesélte Péterfy Bori. Máté Gábor egy politikust alakít a sorozatban, a színész elmesélte nem volt célja ismert politikusról mintázni a karaktert. „A politikusokat ilyen élethelyzetben sosem láthatjuk. Az ő életükbe akkor kapunk betekintést, amikor élete csúcspontján megnyeri a választásokat. Nem figyeltem meg senkit nem mintáztam senkiről a szerepet” – magyarázta Máté Gábor.

Nagy Zsolt és a feleségét játszó Szamosi Zsófia már az első évadból ismert karakterek. A folytatásban viszont gyermekük kerül a középpontba, akit Surányi Áron alakít. „A castingokat még lazán vettem, mert akkor még úgy gondoltam lesz, ami lesz. A forgatások előtt már volt bennem izgalom, de amikor megismertem a színésztársakat akkor ez feloldódott” – mesélte Áron.

/1410/Ter_p201410229407

A főszereplő Mácsai Pál karaktere változott az első évad óta. A pszichológus a második évadban már elköltözött családjától és új életet kezdett. Ráadásul egy az első évadból visszaköszönő problémával kell megküzdenie. A színész alakítása ismét erős tartóoszlopa a sorozatnak. Remekül idomul a pácienseit játszó színészkollegákhoz. „Az életemben jelen van a pszichológia, vagyis, hogy megpróbálok lelki dolgokat tudatosan kezelni. Csak egy kis példa, amikor a gyerekeim hangulatváltozásait kell elfogadnom, az okait megfejtenem. A személyiségüket tudomásul venni, megérteni. Mindennapi rejtvényfejtést adnak nekem, mindennap szembesítenek az ügyetlenségemmel, és azzal, hogy a szeretet nem mindig elég, tudni is kellene dolgokat” – mondta Mácsai Pál.

Ferenczi Andreát a sorozat pszichológus-szakértőjét, arról kérdeztem mennyire életszerűek a párbeszédek és valóban így zajlik-e egy terápia: „A sorozattal lehet azonosulni nézőként és szakemberként is. A valóságban, egy terápiában hetekig nem történik semmi a klienssel. A sorozatban fel vannak pörgetve a szituációk ennyi a különbség” – magyarázta el Ferenczi Andrea.

Az új évadot hétfőtől, október 27-étől követheted!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.