Broadway felett az ég Centrál Színház színikritikus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Centrál Színház előadása, a Broadway felett az ég című musical nyílt próbáján jártunk. A történet szerint sorra halnak meg azok a színikritikusok, akik a közelmúltban leszólták a társulat tagjait - bármelyik színészről kiderülhet, hogy valójában sorozatgyilkos. Khm… Beszámolónkat óvatosabban folytatjuk.

"Végre egy musical azokról, akik imádják a musicaleket - azoknak, akik utálják" - Darvas Ferenc dallamai és Baráthy György dalszövegei elképesztő humorral és könnyedséggel idézik meg a legnagyobb zenés darabokat. Darvas stílusa mellőzi a formaságokat, közvetlenségével azokat is leveszi a lábukról, akik eddig nem voltak a színház feltétlen hívei.

Fotó: Jókúti György

A nyílt próba során bepillanthattunk a próbafolyamatba, láthattuk hogyan áll össze egy előadás. A színészek még civil ruhában próbálják be a gesztusokat - különleges élmény látni egy színdarabot a díszei nélkül: még nincs díszlet, jelmez, és nem úgy állnak a reflektorok, de mégis a szentélyben vagyunk, csak valahogy közelebb a színészekhez. Ahogy farmernadrágban és utcai cipőben adják elő a darab részleteit, egyáltalán nem tűntek távolinak és megfoghatatlannak, ebben az oldott hangulatban akár fel is léphetnénk a színpadra, a musical kellős közepébe, hogy mi is részeseivé váljunk az előadásnak. De már így is létrejön az illúzió, amely azt ígéri, november 7-én fergeteges előadásban lesz részünk a bemutatón!

A próba után a rendező, Kiss Márton így beszélt a darab keletkezésének hátteréről. „Úgy vettük észre, nincs olyan ember, aki közömbös lenne a zenés színdarabok iránt - árulta el Kiss Márton. - Az emberek vagy rajonganak érte, vagy a hátuk közepére sem kívánják. Egyesek gyönyörrel a szívükben hallgatják a főhős gyönyörű dalát, mások hidegrázást kapnak, ha valaki énekelni kezd a színpadon. Ez volt a kiindulópontja a Broadway felett az ég megszületésének - ezt az ellentétet szerettük volna feloldani."

Fotó: Jókúti György

A nyílt próba alapján az az érzésünk, hogy sikerült: az izgalmas történet, a fülbemászó dalok és a szellemes dialógusok ugyanúgy mulattatni fogják a műfaj szerelmeseit, mint az ellentábort. Jó szórakozást!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.